hanadam Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Witam. Drogą licytacji nabyłem Airakobrę z Edka w 48 i z kilku malowań zdecydowałem się jednak na amerykańskie (czerwone gwiazdki niech sobie zostają na Jaczkach itp). No i tu zaczął się problem... mogę wykonać p-39L z Afryki Płn (350th FG "Evelyn") lub P-400 z 35th - Nowa Gwinea. Edek proponuje tu wątpliwe kolorki - Light Blue/Sand/Olive (w obu wersjach ) Przekartkowanie Squadrona i ML oraz jakieś tam doświadczenie sugeruje mi , że ten z Pacyfiku powinien mieć kamuflaż brytyjski DE/DG/Sky a afrykański Mid Stone/Earth/ Blue jak peczterdziestki i spit-fajerki. Pomóżcie pliiizzz i zasugerujcie prawidłowe kolorki. (Zrobię raczej Evelynkę... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 17 Listopada 2008 Share Napisano 17 Listopada 2008 Proponuję użyć kolorów eksportowych. Wersja z NG to maszyna w kamuflazu 'brytyjskim', czyli takim, jaki otrzymywały maszyny wyprodukowane dla RAF. Zatem powinieneś użyć farb z palety 'eksportowej'. Nie były to kolory brytyjskie, a tylko ich amerykańskie odpowiedniki. A zatem: - odpowiednikiem RAF Dark Green były: Dark Green 30, Sea Green 28 oraz Medium Green 42 oraz Olive Drab 41. Ja wybrałbym Dark Green 30 (FS 34092) albo Olive Drab 41(34087/ obecnie 34088) - odpowiednikiem RAF Dark Earth były: DuPont Sandy Earth oraz Brown 34. Czasem używano też Sand 26. - odpowiednikiem RAF Sky Grey były: Light Blue 27, a od przełomu 1942/43 również Pale Grey. Zatem te kolory podane przez Eduarda nie są aż tak fikcyjne jak się może wydawać pozdrawiam Avi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 19 Listopada 2008 Autor Share Napisano 19 Listopada 2008 Dzięki Avi, widzę , ze nie tylko szmatopłaty są Twoją domeną ;) Jak już wspomniałem , to drugie malowanie bardziej mnie kręci ale problem, że wszedzie w necie widzę obrazki podobne do tego: http://www.jumbliesmodels.com/images/HA1706-31000.jpg a instrukcja mówi, że ciemniejszy kolor to Olive bosh.... i co ja mam teraz zrobić... :> chyba postapię zgodnie z sugestią znajomego modelarza:" zrób tak, zeby Tobie się podobało" ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 19 Listopada 2008 Share Napisano 19 Listopada 2008 OK, zrób takie malowanie - to już jest czysto amerykański schemat pustynny - na jednolity Olive Drab nałożono po prostu plamy Sand 26. Jest OK. Tylko ten kolor spodu.... hmmm. Ja bym zrobił szary. Ale nie będę się sprzeczał - równie dobrze mógł to być Azure Blue (ale na pewno nie tak jaskrawy jak w tym zalinkowanym modelu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi