Skocz do zawartości

P-39 malowanie

hanadam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Drogą licytacji nabyłem Airakobrę z Edka w 48 i z kilku malowań zdecydowałem się jednak na amerykańskie (czerwone gwiazdki niech sobie zostają na Jaczkach itp). No i tu zaczął się problem... mogę wykonać p-39L z Afryki Płn (350th FG "Evelyn") lub P-400 z 35th - Nowa Gwinea. Edek proponuje tu wątpliwe kolorki - Light Blue/Sand/Olive (w obu wersjach ) Przekartkowanie Squadrona i ML oraz jakieś tam doświadczenie sugeruje mi , że ten z Pacyfiku powinien mieć kamuflaż brytyjski DE/DG/Sky a afrykański Mid Stone/Earth/ Blue jak peczterdziestki i spit-fajerki. Pomóżcie pliiizzz i zasugerujcie prawidłowe kolorki.

(Zrobię raczej Evelynkę... )

Proponuję użyć kolorów eksportowych. Wersja z NG to maszyna w kamuflazu 'brytyjskim', czyli takim, jaki otrzymywały maszyny wyprodukowane dla RAF. Zatem powinieneś użyć farb z palety 'eksportowej'. Nie były to kolory brytyjskie, a tylko ich amerykańskie odpowiedniki. A zatem:

- odpowiednikiem RAF Dark Green były: Dark Green 30, Sea Green 28 oraz Medium Green 42 oraz Olive Drab 41. Ja wybrałbym Dark Green 30 (FS 34092) albo Olive Drab 41(34087/ obecnie 34088)

- odpowiednikiem RAF Dark Earth były: DuPont Sandy Earth oraz Brown 34. Czasem używano też Sand 26.

- odpowiednikiem RAF Sky Grey były: Light Blue 27, a od przełomu 1942/43 również Pale Grey.

Zatem te kolory podane przez Eduarda nie są aż tak fikcyjne jak się może wydawać

pozdrawiam

Avi

Dzięki Avi, widzę , ze nie tylko szmatopłaty są Twoją domeną ;)

Jak już wspomniałem , to drugie malowanie bardziej mnie kręci ale problem, że wszedzie w necie widzę obrazki podobne do tego:

http://www.jumbliesmodels.com/images/HA1706-31000.jpg

a instrukcja mówi, że ciemniejszy kolor to Olive

bosh.... i co ja mam teraz zrobić... :>

chyba postapię zgodnie z sugestią znajomego modelarza:" zrób tak, zeby Tobie się podobało" ;-)

OK, zrób takie malowanie - to już jest czysto amerykański schemat pustynny - na jednolity Olive Drab nałożono po prostu plamy Sand 26. Jest OK. Tylko ten kolor spodu.... hmmm. Ja bym zrobił szary. Ale nie będę się sprzeczał - równie dobrze mógł to być Azure Blue (ale na pewno nie tak jaskrawy jak w tym zalinkowanym modelu).