Skocz do zawartości

PT91 Twardy i K2 Black Panther YK 3D Home-Katmodel 1/72

mysiek13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i wrzucam fotki z ostatnio zakupionych modeli drukowanych 3D, pojazdów używanych przez WP.  Niestety z uwagi na wielkość fotek, post rozdzielę na 2-3...

Katmodel/YK 3D są obecnie w całkiem intersującej promocji, wg mnie warto:

Pt-91 Twardy V2_1/72 katmodelshop

K-2 Black Panther_1/72 katmodelshop

Jakość wydruków zdecydowanie wysoka a doprowadzające kanały ( oprócz kosza wieży K2 czy przewodów paliwowych Twardego) bezproblemowe i łatwe do obróbki.

Dla Czarnej Pantery jako alternatywę mamy chyba tylko w "braille scale" wydruk z SS Model dostępne na Ali czy Ebayu, i ostatnio czytając fora zagraniczne możemy dowiedzieć się o obniżającej się jakości tych wydruków...

Dla Twardego mamy alternatywy - konwersje Modelltransu lub Tololoko ( praktycznie nieosiągalna) połączone z modelami Modellcollect ( słabo osiągalny) czy Revella ( ostatnio wznowiony/poprawiony ? z polskimi kalkami). W mojej opinii ( mam wszystkie wspominane modele/konwersje) wydruk jest dużo bardziej zdetalowany... Cenowo w promocji również bardziej opłacalny wydruk. Porównam wielkości elementów - kadłuby/wieże, podwozia z wtryskowymi dla ciekawości..

Modele przyszły dobrze zabezpieczone, w eleganckich czarnych pudełkach, standardowych dla tej skali, w osobnej recenzji będzie Star 266 Hibneryt z Tankmanii - tam pudło jest jak dla 35-tki:

20250615_194652.jpg

Oba modele są bardzo ładnie wydrukowane, dość przyjazne modelarzowi i bardzo szczegółowe. Co dla mnie osobiście jest dużym plusem nie są to 3 bryły na krzyż , ale dość rozczłonkowane modele , szczególnie Twardy ma bardzo dużo elementów

20250615_200141.jpg

20250615_200154.jpg

20250615_200213.jpg

Edytowane przez mysiek13

Napisano (edytowane)

Jeszcze detale i lufa do Czarnej Pantery. Oczywiście brak instrukcji oraz kalek i trzeba się będzie podpierać dokumentacja foto, oczywiście z Forum i kalkami TORO do polskich pojazdów. Tu pytanie do znawców tematu czy krój liter nr rejestracyjnych można użyć z TORO, czy są inne jak np w Abramasach?

20250615_200310.jpg

20250615_200329.jpg

20250615_200256.jpg

20250615_200447.jpg

I tutaj mamy jedyny znaleziony przeze mnie mankament modelu, ale łatwy do naprawy - żaluzje silnika nieco zdeformowane, prawdopodobnie przy wycinaniu przez producenta po wydrukowaniu...

20250615_200226.jpg

Edytowane przez mysiek13

Napisano (edytowane)

Natomiast Twardy ma ilość elementów porównywalną z modelami wtryskowymi, dość niespotykane w modelach czołgów drukowanych 3D...  Tutaj dobre zaznajomienie się z tematem oryginalnych wozów jest absolutnie niezbędne...

20250615_201150.jpg

20250615_201138.jpg

20250615_200716.jpg

20250615_200855.jpg

Edytowane przez mysiek13

Pytanie gdzie kolega nabył STARA BO chętnie też bym kupił. A wyżej wymienione modele mam I śmiem twierdzić że Twardy jest lepiej opracowany t dopracowany niż K2 . Różnica w zakupie obu modeli to jakieś 8 miesięcy  to może jakość K2 poprawili pozdrawiam OLO