mysiek13 Napisano 16 Czerwca Share Napisano 16 Czerwca (edytowane) Witam i wrzucam fotki z ostatnio zakupionych modeli drukowanych 3D, pojazdów używanych przez WP. Niestety z uwagi na wielkość fotek, post rozdzielę na 2-3... Katmodel/YK 3D są obecnie w całkiem intersującej promocji, wg mnie warto: Pt-91 Twardy V2_1/72 katmodelshop K-2 Black Panther_1/72 katmodelshop Jakość wydruków zdecydowanie wysoka a doprowadzające kanały ( oprócz kosza wieży K2 czy przewodów paliwowych Twardego) bezproblemowe i łatwe do obróbki. Dla Czarnej Pantery jako alternatywę mamy chyba tylko w "braille scale" wydruk z SS Model dostępne na Ali czy Ebayu, i ostatnio czytając fora zagraniczne możemy dowiedzieć się o obniżającej się jakości tych wydruków... Dla Twardego mamy alternatywy - konwersje Modelltransu lub Tololoko ( praktycznie nieosiągalna) połączone z modelami Modellcollect ( słabo osiągalny) czy Revella ( ostatnio wznowiony/poprawiony ? z polskimi kalkami). W mojej opinii ( mam wszystkie wspominane modele/konwersje) wydruk jest dużo bardziej zdetalowany... Cenowo w promocji również bardziej opłacalny wydruk. Porównam wielkości elementów - kadłuby/wieże, podwozia z wtryskowymi dla ciekawości.. Modele przyszły dobrze zabezpieczone, w eleganckich czarnych pudełkach, standardowych dla tej skali, w osobnej recenzji będzie Star 266 Hibneryt z Tankmanii - tam pudło jest jak dla 35-tki: Oba modele są bardzo ładnie wydrukowane, dość przyjazne modelarzowi i bardzo szczegółowe. Co dla mnie osobiście jest dużym plusem nie są to 3 bryły na krzyż , ale dość rozczłonkowane modele , szczególnie Twardy ma bardzo dużo elementów Edytowane 16 Czerwca przez mysiek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 16 Czerwca Autor Share Napisano 16 Czerwca (edytowane) Jeszcze detale i lufa do Czarnej Pantery. Oczywiście brak instrukcji oraz kalek i trzeba się będzie podpierać dokumentacja foto, oczywiście z Forum i kalkami TORO do polskich pojazdów. Tu pytanie do znawców tematu czy krój liter nr rejestracyjnych można użyć z TORO, czy są inne jak np w Abramasach? I tutaj mamy jedyny znaleziony przeze mnie mankament modelu, ale łatwy do naprawy - żaluzje silnika nieco zdeformowane, prawdopodobnie przy wycinaniu przez producenta po wydrukowaniu... Edytowane 16 Czerwca przez mysiek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 16 Czerwca Autor Share Napisano 16 Czerwca (edytowane) Natomiast Twardy ma ilość elementów porównywalną z modelami wtryskowymi, dość niespotykane w modelach czołgów drukowanych 3D... Tutaj dobre zaznajomienie się z tematem oryginalnych wozów jest absolutnie niezbędne... Edytowane 16 Czerwca przez mysiek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 16 Czerwca Autor Share Napisano 16 Czerwca (edytowane) I jeszcze inne ujęcia detali Twardego Edytowane 16 Czerwca przez mysiek13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 17 Czerwca Share Napisano 17 Czerwca Pytanie gdzie kolega nabył STARA BO chętnie też bym kupił. A wyżej wymienione modele mam I śmiem twierdzić że Twardy jest lepiej opracowany t dopracowany niż K2 . Różnica w zakupie obu modeli to jakieś 8 miesięcy to może jakość K2 poprawili pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 21 Czerwca Autor Share Napisano 21 Czerwca Firma Tankmania, kontakt przez Facebook i messenger. Trzeba było czekać kilka dni, bo to była super nowość i drukowali chyba sporo tego. Kontakt bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 21 Czerwca Share Napisano 21 Czerwca W dniu 17.06.2025 o 23:07, OLO napisał: chętnie też bym kupił https://tank-mania.com/contact/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi