Skocz do zawartości

Mitsubishi Lancer EVO IX Fujimi 1/24

Mipan

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy mam pytanie zamówiłem dziś aerograf nowy już bardziej konkretny i w związku z tym mam pytania dwa;Jak się czyści po malowaniu taki sprzęt czy trzeba rozkręcać go na drobny mak wyciągać igłę itp czy wystarczy przepłukać np benzyną tak jakby się malowało a drugie pytanie to ;czym go czyścić po malowaniu farbą Pectra woda czy jakiś inny specyfik? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

• Odpowiedzi 179
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Chwilowo prace są wstrzymane.ponieważ mam I zmianę i jak wracam już jest szaro ale nie próżnuję.Postanowiłem,że wykorzystując światłowody i mały brelok latarkę zrobię oświetlenie przednich lamp.A jak się uda to może i wnętrze będzie podświetlone.

A więc po każdym malowaniu musisz go czyścić , możesz ożyć tool cleanera z gunze, wkrótce będzie dostępny, lub zmywaczem do sidoluxu. Ale uważaj nad używaniem nitro itp specyfików ponieważ łatwo uszkodzić lub roztopić uszczelki, najbardziej narażona jest ta miedzy dyszą a jej obudową.

Jeśli będziesz czul że aero źle maluję proponuję go rozkręcać za każdym razem, ale nie trzeba tego robić.

Światłowody to bardzo fajny pomysł, już widziałem gdzies w internecie takowy paten, za ich pomocą można rozświetlić deskę rozdzielczą.

Ps daruj sobie Pactrę chyba że masz dostęp do tej z USA, lepsze farby to Tamiya, Gunze.

Powodzenia.

Widziałem jednego Skyline z filmu 2fast 2 furious, koleś zrobił całe oświetlenie począwszy od lamp, poprzez wnętrze i neony pod karoserią właśnie za pomocą światłowodów. Szczęka mi opadła

a Teraz coś może nie na temat ale potrzebuję rady bardziej doświadczonych modelarzy.Kupiłem taki aerograf dzisiaj.Wczoraj dowiedziałem się że trzeba go czyścić np zmywaczem do sidoluxu.Czy wszystkie farby nim czyścimy czy np do Revell'a i Humbrola mogę używać np benzyny ekstrakcyjnej.Bo np Pectra nieszczęsna schodzi pod wpływem wody,czy więc można czyścić sprzęt wodą,bo tak mam napisane w instrukcji.I co sądzicie na temat Humbrola i Revella.Bo ja wcześniej nimi malowałem i muszę powiedzieć ,że mają bardzo ładny połysk(szczególnie Humbrol).Czekam na rady i opinie.Pozdrawiam.

ccef0aad42032f99m.jpg

0f318893fcdd38e9m.jpg

Myślałeś nad jakimiś (mikro!) otarciami? Wiem, że cywilni mało stosują takie sprawy, a to błąd! Przecież to sportowy samochód nie? Nie wspominam o błocie, a co najmniej kurzu i pyle. ;)

Pozdrawiam.

W sumie to nawet jakbym chciał zrobić imitację używania to mam za małe umiejętności ale w tym modelu zamierzenie miałem takie,że samochód ma być tunningowany .A wiadomo jak takie samochody wyglądają.Są zadbane i często biorą udział w pokazach i zlotach.Ja mam zamiar własnie taki samochód wykonać.A tak z przymrużeniem oka to auto nie jeździ po naszych drogach więc otarcia mu nie grożą

Zużycie podwozia mozna bardzo prosto osiągnąć ciągnąc je całe "suchym pędzlem" w kolorze gun metal. Fajnie wychodzi. Nawet gdzieś na forum tutaj któryś z kolegów to zastosował. Jak znajdę linka do konkretnej relacji to kleje.

A podwozie wygląda bardzo dobrze, żadnych paprochów ani niczego innego.

Pozdrawiam

Co Wy na to jakbym pomalował wał napędowy na czarny połysk.Będzie może bardziej realnie?

Jeżeli już to na srebrno, albo bardziej na takie aluminium. Przynajmniej wg mnie.

Pozdrawiam

Jak człowiek nie spróbuje to się nie nauczy.Postanowiłem jednak że "suchego pędzla" użyję w tym modelu.Nie wiem czy dobrze wyszło,więc proszę o opinię kolegów którzy sie lepiej znają na tej technice(koleżanki również)

98c14571ccfbb48dm.jpg