slamacek Napisano Środa o 21:58 Share Napisano Środa o 21:58 odpoczywając od samolotów i okrętów postanowiłem złożyć coś innego i (jak znalazłem w opisie na modelworku) coś samoskładalnego. A ponieważ tylko Japonia mnie interesuje, a w szafie leży kilka pudełek pojazdów (w skali 1/48) wykorzystywanych na lotniskach podczas wojny na Pacyfiku, to wybór padł na traktor Komatsu zamieniony w spychacz, który marynarka, szeroko używała praktycznie w całej Azji. w pudelku prócz instrukcji, kalkomani z oznaczeniami firmowymi \ oraz kotwicą (co wskazuje na użycie przez cesarską marynarkę) dwiema wypraskami mimo upływu lat wciąż doskonałymi znalazła się też kartka ze zdjęciami sodrestaurowanego pychacza (sprowadzonego z Filipin) który teraz można podziwiać w fabrycznym. muzeum nie będę się specjalnie rozpisywał nad budową, bo składa się to maleństwo naprawdę jak klocki LEGO, wystarczy czysto ciąć (idealnie sprawdzają się do tego cążki jedfnostronne), problem miałem tylko z wyczyszczeniem śladów po wtryskarkach na gąsienicach - no ale w końcu coś trzeba podłubać a propos klocków LEGO a potem "klik" z odrobiną kleju z drobiazgów - najbardziej chyba wzruszyła mnie korba ręcznego rozrusznika: filigranowa acz konkretna (zdjęcie brzuchem do góry) tym brzuchem: plus mój błąd w montażu - czyli przyklejenie do kadłuba osłon gąsienic z częścią siedzenia operatora I już tłumaczę, dlaczego to jest mój błąd. otóż już po przyklejeniu, spojrzałem na zdjęcie i pomyślałem, że w sumie to w tej kabinie nic nie ma (no dobra, będzie jeszcze kilka manetek), a w oryginale musi tam być coś ciekawego. i zacząłem przeszukiwać internet (nie ma to jak najpierw kleić a potem szukać dokumentacji... czyli od zadka strony). I po chwili okazało się, że Hauler nawet robi jakieś blaszki do mojego spychacza (nic specjalnego, ale kupiłem i w niedzielę powinny do mnie dotrzeć). A ze przeszukiwanie sieci po kątem szczegółów kabiny było jednak mało owocne, zatem zadałem pytanie na forum i mam w nagrodę całą serię potrzebnych mi zdjęć (rzućcie okiem na stronę 266 Pytań i odpowiedzi). moje znaleziska - to z zamkniętego forum AK Interactive bardzo wart obejrzenia warsztat Roberta, zdjęcia spychacza wystawionego w muzeum firmy na których bardzo wyraźnie widać kwadratową siatkę z przodu G40 (i kilka innych ciekawych szczegółów), blog z baaardzo ciekawymi zdjęciami . Plus deser: zdjęcie jednego z 80 armijnych spychaczy Komatsu Toi-sha, do którego natychmiast zaświeciły się moje oczy (znaczy szukam innych jego zdjęć, gdyby ktoś coś zobaczył - poproszę bardzo o wiadomość) a wracając do mojego błędu: najlepiej byłoby podzielić G40 na części jak na poniższych zdjęciach, a osłony gąsienic wraz z fotelem operatora doklejać dopiero po pomalowaniu. teraz będę miał odrobinę problemu z dodaniem szczegółów do kabiny, ale to nic strasznego na szczęście. a na tym zdjęciu złożone klocki LEGO Komatsu G40. W sumie maleństwo, ale naprawdę fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu (edytowane) Taka ciekawostka - Chi-Ha znany również jako Chi-Ha LG , stworzony przez 1 Sekcję Departamentu Technicznego Cesarskiej MW , zmontowany w arsenale Yokosuka gdzie został znaleziony przez Marines. Podwozie pochodzi wg. informacji z czołgu "Chū-sensha" . Edytowane 20 godzin temu przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi