slamacek Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października odpoczywając od samolotów i okrętów postanowiłem złożyć coś innego i (jak znalazłem w opisie na modelworku) coś samoskładalnego. A ponieważ tylko Japonia mnie interesuje, a w szafie leży kilka pudełek pojazdów (w skali 1/48) wykorzystywanych na lotniskach podczas wojny na Pacyfiku, to wybór padł na traktor Komatsu zamieniony w spychacz, który marynarka, szeroko używała praktycznie w całej Azji. w pudelku prócz instrukcji, kalkomani z oznaczeniami firmowymi \ oraz kotwicą (co wskazuje na użycie przez cesarską marynarkę) dwiema wypraskami mimo upływu lat wciąż doskonałymi znalazła się też kartka ze zdjęciami sodrestaurowanego pychacza (sprowadzonego z Filipin) który teraz można podziwiać w fabrycznym. muzeum nie będę się specjalnie rozpisywał nad budową, bo składa się to maleństwo naprawdę jak klocki LEGO, wystarczy czysto ciąć (idealnie sprawdzają się do tego cążki jedfnostronne), problem miałem tylko z wyczyszczeniem śladów po wtryskarkach na gąsienicach - no ale w końcu coś trzeba podłubać a propos klocków LEGO a potem "klik" z odrobiną kleju z drobiazgów - najbardziej chyba wzruszyła mnie korba ręcznego rozrusznika: filigranowa acz konkretna (zdjęcie brzuchem do góry) tym brzuchem: plus mój błąd w montażu - czyli przyklejenie do kadłuba osłon gąsienic z częścią siedzenia operatora I już tłumaczę, dlaczego to jest mój błąd. otóż już po przyklejeniu, spojrzałem na zdjęcie i pomyślałem, że w sumie to w tej kabinie nic nie ma (no dobra, będzie jeszcze kilka manetek), a w oryginale musi tam być coś ciekawego. i zacząłem przeszukiwać internet (nie ma to jak najpierw kleić a potem szukać dokumentacji... czyli od zadka strony). I po chwili okazało się, że Hauler nawet robi jakieś blaszki do mojego spychacza (nic specjalnego, ale kupiłem i w niedzielę powinny do mnie dotrzeć). A ze przeszukiwanie sieci po kątem szczegółów kabiny było jednak mało owocne, zatem zadałem pytanie na forum i mam w nagrodę całą serię potrzebnych mi zdjęć (rzućcie okiem na stronę 266 Pytań i odpowiedzi). moje znaleziska - to z zamkniętego forum AK Interactive bardzo wart obejrzenia warsztat Roberta, zdjęcia spychacza wystawionego w muzeum firmy na których bardzo wyraźnie widać kwadratową siatkę z przodu G40 (i kilka innych ciekawych szczegółów), blog z baaardzo ciekawymi zdjęciami . Plus deser: zdjęcie jednego z 80 armijnych spychaczy Komatsu Toi-sha, do którego natychmiast zaświeciły się moje oczy (znaczy szukam innych jego zdjęć, gdyby ktoś coś zobaczył - poproszę bardzo o wiadomość) a wracając do mojego błędu: najlepiej byłoby podzielić G40 na części jak na poniższych zdjęciach, a osłony gąsienic wraz z fotelem operatora doklejać dopiero po pomalowaniu. teraz będę miał odrobinę problemu z dodaniem szczegółów do kabiny, ale to nic strasznego na szczęście. a na tym zdjęciu złożone klocki LEGO Komatsu G40. W sumie maleństwo, ale naprawdę fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 2 Października Share Napisano 2 Października (edytowane) Taka ciekawostka - Chi-Ha znany również jako Chi-Ha LG , stworzony przez 1 Sekcję Departamentu Technicznego Cesarskiej MW , zmontowany w arsenale Yokosuka gdzie został znaleziony przez Marines. Podwozie pochodzi wg. informacji z czołgu "Chū-sensha" . Edytowane 2 Października przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 5 Października Autor Share Napisano 5 Października Dzięki bulik58 ! Będę szukał kolejnego sposobu na rozbudowanie arsenału pojazdów. Choć klocki LEGO to nie będą Dojechały blaszki, więc dzisiaj ciąg dalszy być powinien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi