Skocz do zawartości

Drewniany kościółek Najświętszej Maryi Panny 1/72

nowicjusz2001

Rekomendowane odpowiedzi

Opis:

Sam kościół jako taki to drewniane puzzle 3D. Bardzo dobrze ze sobą wzajemnie spasowane. Klejone klejem typu wikol. Problem polega na tym, że w środku pierwotnie było totalnie pusto.

Wnętrze całkowicie zrobione w zasadzie od podstaw:

Figurka NMP metalowa , pomalowana akrylami AK 3G .

Trzy drewniane ławki stworzone z przyciętych patyków do mieszania kawy.

Paschał to odpowiednio przycięta wykałaczka.

Ołtarz drewno z obrusem z chusteczki. Mszał i lekcjonarz rzeźba w glince z Action.

Krzyż Baloton Models .

Tabernakulum przerobiona skrzynia z zapasów.

Oświetlenie LED za 5 zł (pierwszy raz w życiu)

Dwa obrazy: naklejki z dociętymi patyczkami drewna.

Dzwon wydruk 3D od Maciej Andryszak plus lina holownicza z zapasów, montowane na pojedynczym zszywaczu.

Na zewnątrz:

Drzewa ze sklepu modelarskiego. Ziemia i kwiaty zamówione na Aliexpress. 

Krzyż Baloton Models (ten sam model co w środku).

Rower z tego co pamiętam IDAP technologu.

Motocykl Harley WLA od Academy.

Modlący się żołnierze FC ModelTrend - dobrze, że trzech jest w środku bo produkt conajmniej dyskusyjnej jakości. Genialne inaczej podpory, utrudniające prawidłowe usunięcie figurek i taki sobie detal. Żołnierz robiący facepalm najlepiej to podsumowuje - poziom figurek.

Przy następnym takim przedsięwzięciu wezmę uwagi zaznaczone w warsztacie są cenne.

P.S generalnie ten dach przylega akurat kabelek lekko go podniósł.

IMG_20251207_111755.jpg

• Like 1

11 minut temu, Kolekcjoner WP napisał:

Świetny kościółek!! Wielki plus za elektryczne oświetlenie, wiem, że to nie są proste rzeczy to tak podpiąć, żeby działało. 

:brawo::brawo::brawo:

Elektrykę robiłem pierwszy raz w życiu.

Długi myślałem co i jak zrobić, żeby wnętrze było oświetlone.

Ostatecznie kupiłem małe lampki LED za 5 zł, które zawinąłem w dodatkowe obelkowanie w dachu.

Następnym razem dopracuje zieleń i na bank wezmę inne figurki niż FC ModelTrend.

W sumie niezły pomysł z gotowymi lampkami. Ja bede musiał w tym roku pomyśleć nad zmianą oświetlenia w szopce Bożonarodzeniowej, bo sie rozpadło ze starości w zeszłym roku.

Jakbyś robił coś większego to są gotowe figurki księdza i po przeróbkach masz jeszcze klęczących ludzi zamiast żołnierzy.

https://www.scalemates.com/kits/bronco-cb35206-gods-blessing--618307

• Like 1

29 minut temu, Kolekcjoner WP napisał:

W sumie niezły pomysł z gotowymi lampkami. Ja bede musiał w tym roku pomyśleć nad zmianą oświetlenia w szopce Bożonarodzeniowej, bo sie rozpadło ze starości w zeszłym roku.

Jakbyś robił coś większego to są gotowe figurki księdza i po przeróbkach masz jeszcze klęczących ludzi zamiast żołnierzy.

https://www.scalemates.com/kits/bronco-cb35206-gods-blessing--618307

O dzięki za ten link, może się kiedyś przydać