Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiatm

Parę dni temu podziwialiśmy : viewtopic.php?t=11556

A Kolega

mam nadzieję, ze pochwalisz się tym karyplem Smile

No to się chwalę "tym karyplem" cokolwiek to może znaczyć

12215743cr6.jpg

32302789mn6.jpg

Modelik to Trumpeter 1/144 AAV7A1 Amphibious Assault Vehicle, bardzo ładnie wykonany jak na tak dużą skalę. Dorobiłem reling, drabinki na burtach i otworzyłem włazy. Jeszcze kilka anten i będzie gotowy do malowania. Kształt relingów co prawda odbiega od oryginału ale mam w planach obwiesić je szpejem żołnierskim na maxa więc nic jakoś to bedzie.

pozdrawiam

Napisano

ojojoj...jaki fajniusi! siadam w 1 rzędzie i czekan na ciąg dalszy.

pytanie nr 1 - otwarte włazy jak zrobiłeś? wyciąłeś te z zestawu czy zeszlifowałeś i dorobiłeś?

acha...karypel to taki tyci tyci modelik

Napisano

To może być bardzo długi seans bo moim czasem zarządza ostatnio półtoraroczna, kapryśna KRÓLEWNA

Włazy odciąłem piłkożyletką i dokleiłem obręcze (to białe). Teraz włazy zrobiłbym metodą vacu wyglądałyby lepiej

Napisano

Podoba mi się-szczególnie , że w tej skali

• 3 weeks later...
Napisano

No to jedziemy Mikroplecaczki + mikrokarimatki (to zielone) . Na przodzie to opona służąca jako taran. Będzie jeszcze zwój drutu kolczastego.

Zaczynam się zastanawiać jak ja to pomaluję

pict0124jt7.jpg

pict0125ac5.jpg

• 4 weeks later...
Napisano

Mały progres czyli dwa do przodu, trzy do tyłu

W pierwszym podejściu trochę przesadziłem

page2mn4.jpg

Camo podobne zupełnie do niczego Efekt......... kąpiel w zmywaczu

Podejście drugie

page3xf3.jpg

Sami oceńcie

Camo oczywiście będzie.

Napisano

super to wygląda...zdradź mi tajemnicę. Czy robiłeś jakiś preshading przed malowaniem na zielono? jak tak to aerkiem czy pędzlowałeś?

Ja z moim LVTP mogę się pod stół schować...

Napisano

Czy ten pojazd jest wielkości jak na zdjęciach?

Fajnie skomponowane 5 zdjęć, choć to środkowe mógłbyś przyciąć do rozmiarów pojazdu - nie zasłaniałoby wtedy pozostałych 4

Spróbuj, myślę że Ci się uda.

Napisano (edytowane)

1.

Czy ten pojazd jest wielkości jak na zdjęciach?

1 i 2 fotka na puszce hubrola daje obraz skali 1/144

Następne foto będzie z jednogroszówką

2.

Czy robiłeś jakiś preshading przed malowaniem na zielono? jak tak to aerkiem czy pędzlowałeś?

Malowanie oczywiście aero. Za drugim razem zrobiłem preshading. Na czrny podkład z pactry prysnołem gunze. Ostatnio maluję tym: http://www.tamiya.com/english/products/74514super_fine/super_fine.htm.

Ale Piwata po lekkim tuningu też daje radę w tej skali. Sam aero to tylko polowa sukcesu, druga to odpowiednia farba, odpowiedni rozcieńczalnik i ciśnienie i jeszcze raz ciśnienie.

Edytowane przez Gość
Napisano

Jejku podziwiam Cię !!! takie maleństwo !!! podziwiam Twoj warsztat.Wymowne jest to zdjęcie na puszce farby,pokazuje z jakim maleństwem mamy do czynienia.

• 1 month later...
Napisano

Inspiracja:

182q.jpg

A tutaj to co udało mi się wycisnąć z 1/144

pict0013n.jpg

pict0015.jpg

pict0024b.jpg

pict0056.jpg

Zostało jeszcze parę drobiazgów do skończenia w tym gąski, światełka i takie tam

pozdrawiam

Napisano

Cieszę się że maleństwo się podoba Planuję wrzucić modelik na podstawkę ale to odległe plany.

Ale z tym drutem kolczastym to pojechałeś

Nie za bardzo rozumie... o co chodzi z tym drutem.

Osobiście z tego akurat nie jestem zadowolony, jest zdecydowanie za gruby ale zauważyłem to dopiero na fotkach Nie chcę już tego zmieniać bo mógłbym coś zepsuć.

pozdrawiam

Napisano

Chodziło mi o to że w życiu bym się takiego elementu w skali 1:144 nie spodziewał więc oczywiście na plus

Napisano

Super robota z tym małym pojazdem.

Bardzo ładnie wygląda kurz na tym kamo.

Pozwoliłem sobie przerobić bilans bieli na Twoim zdjęciu - rzuć okiem poniżej:

pict0013n%20-%20poprawione.jpg

Użyłem opcji automatycznego poprawienia balansu bieli w darmowym programie gimp.

Aby zrobić taką korektę, wystarczy prosty program graficzny - warto się pomęczyć, gdyż Twoje modele są chyba tego warte

pozdrawiam serdecznie