mysiek13 Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca (edytowane) Witam Rozgrzebałem kolejny model , wykonywany w konwencji fun-build, bez spinania i dużych przeróbek ( które zawsze wydłużają projekty i często kończą się rozgrzebaniem modelu i jego wiecznym kończeniem ). Do waloryzacji wykorzystam tylko niektóre z elementów fototrawionych zestawu SG-modelling f72119 dedykowanemu MAZ-om 543. Model składa się dość dobrze, tworzywo jest nieco niefajne w obróbce, ale daje radę - takie trochę podobne do zielonego plastiku wczesnych FtF... Za to spasowanie bdb, oprócz rakiety Dojdzie jakaś mała podstawka... Na fotkach zdjęcia pomalowanych kabinek, butle gazowe powinny być czarne , ale chciałem wprowadzić nieco koloru do wnętrza. Kalki na skrzynki zastosowane z zapasu od Ana-12 Proszę o Wasze komentarze... o Pytanie do osób obeznanych z tematem SCUDów - czy podczas przemieszczania się , nie w pozycji bojowej wszystkie te kable z tyłu łączące rakietę z nośnikiem były odpięte i pochowane? Pozdrawiam Michał Edytowane 17 Marca przez mysiek13 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca Godzinę temu, mysiek13 napisał: Witam Rozgrzebałem kolejny model , wykonywany w konwencji fun-build, bez spinania i dużych przeróbek ( które zawsze wydłużają projekty i często kończą się rozgrzebaniem modelu i jego wiecznym kończeniem ). Do waloryzacji wykorzystam tylko niektóre z elementów fototrawionych zestawu SG-modelling f72119 dedykowanemu MAZ-om 543. Model składa się dość dobrze, tworzywo jest nieco niefajne w obróbce, ale daje radę - takie trochę podobne do zielonego plastiku wczesnych FtF... Za to spasowanie bdb, oprócz rakiety Dojdzie jakaś mała podstawka... Na fotkach zdjęcia pomalowanych kabinek, butle gazowe powinny być czarne , ale chciałem wprowadzić nieco koloru do wnętrza. Kalki na skrzynki zastosowane z zapasu od Ana-12 Proszę o Wasze komentarze... Pytanie do osób obeznanych z tematem SCUDów - czy podczas przemieszczania się , nie w pozycji bojowej wszystkie te kable z tyłu łączące rakietę z nośnikiem były odpięte i pochowane? Pozdrawiam Michał Coś tam było poplątane: 1 Cytuj
mysiek13 Napisano 17 Marca Autor Napisano 17 Marca Pięknie dziękuje za fotki - tę modelu już mam jako referencyjne, a te prawdziwego obiektu możesz pochwalić się skąd masz? Cytuj
robertmodelarz Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca (edytowane) 24 minuty temu, mysiek13 napisał: Pięknie dziękuje za fotki - tę modelu już mam jako referencyjne, a te prawdziwego obiektu możesz pochwalić się skąd masz? MAZ-543 SCUD B TEL Walk Around Page 4 MAZ-543 - Photos & Videos - NET-MAQUETTES Edytowane 17 Marca przez robertmodelarz 1 Cytuj
mysiek13 Napisano 17 Marca Autor Napisano 17 Marca A na zdjęciach " z epoki" właśnie ta plątanina przewodów w trakcie jazdy wygląda na pochowaną, a na stanowiskach bojowych jest rozłożona... Fotka z Concorda jakby nic nie zwisało... Tu też tylko niektóre przewody, a te puszczone na "niebieskich" wtyczkach jakby zdjęte wszystkie... A na stanowisku bojowym już cały gąszcz przewodów... Cytuj
robertmodelarz Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca (edytowane) Na defilady i do szkolenia nie zakładano na wyrzutnię bojowych pocisków tylko szkolne tzw. gabaryty masowe o symbolu: 9N33GVM – makieta 9N33U, 9N33UT – szkolna i szkolno-treningowa. Przeznaczona do szkolenia zespołów obsługi wyrzutni. Symulowała działanie głowicy 9N33. W czasach Układu Warszawskiego wszystko było tak tajne, że aż w oczy szczypało...... Być może w podręcznikach dla obsługi były jakieś procedury: 1) ,,Samochód MAZ – 543 i jego odmiany – opis i użytkowanie” SSCz-Sam, Sygn: Panc-Sam 92/69 , 1971 r. 2) ,,Instrukcja wyrzutni 9P117” Cywilne pozycje: • Michał Trubas - 2 Pomorska Brygada Artylerii. • J. Gruszczyński - Patriot kontra Scud - rakietowy pojedynek w przestworzach • Tomasz Szczerbicki – Pojazdy Ludowego Wojska Polskiego Edytowane 17 Marca przez robertmodelarz 1 Cytuj
mysiek13 Napisano 17 Marca Autor Napisano 17 Marca (edytowane) Dziękuję pięknie za pomoc, ostatnie 2 pozycje oczywiście mam, resztę poszukam na necie... Pozycja Pana Trubasa jest tylko dostępna w bibliotece miejskiej w Choszcznie Ciekawa dyskusja i fotki polskich SCUDów są na tym forum Profesjonalne Forum Wojskowe - Wykaz forów Edytowane 17 Marca przez mysiek13 1 Cytuj
mysiek13 Napisano 19 Marca Autor Napisano 19 Marca Stan na dziś...kabina operatorów dopiero sklejona, jeszcze minimalna szpachla i szlifowanie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi