mysiek13 Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca (edytowane) Witam Rozgrzebałem kolejny model , wykonywany w konwencji fun-build, bez spinania i dużych przeróbek ( które zawsze wydłużają projekty i często kończą się rozgrzebaniem modelu i jego wiecznym kończeniem ). Do waloryzacji wykorzystam tylko niektóre z elementów fototrawionych zestawu SG-modelling f72119 dedykowanemu MAZ-om 543. Model składa się dość dobrze, tworzywo jest nieco niefajne w obróbce, ale daje radę - takie trochę podobne do zielonego plastiku wczesnych FtF... Za to spasowanie bdb, oprócz rakiety Dojdzie jakaś mała podstawka... Na fotkach zdjęcia pomalowanych kabinek, butle gazowe powinny być czarne , ale chciałem wprowadzić nieco koloru do wnętrza. Kalki na skrzynki zastosowane z zapasu od Ana-12 Proszę o Wasze komentarze... o Pytanie do osób obeznanych z tematem SCUDów - czy podczas przemieszczania się , nie w pozycji bojowej wszystkie te kable z tyłu łączące rakietę z nośnikiem były odpięte i pochowane? Pozdrawiam Michał Edytowane 17 Marca przez mysiek13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca Godzinę temu, mysiek13 napisał: Witam Rozgrzebałem kolejny model , wykonywany w konwencji fun-build, bez spinania i dużych przeróbek ( które zawsze wydłużają projekty i często kończą się rozgrzebaniem modelu i jego wiecznym kończeniem ). Do waloryzacji wykorzystam tylko niektóre z elementów fototrawionych zestawu SG-modelling f72119 dedykowanemu MAZ-om 543. Model składa się dość dobrze, tworzywo jest nieco niefajne w obróbce, ale daje radę - takie trochę podobne do zielonego plastiku wczesnych FtF... Za to spasowanie bdb, oprócz rakiety Dojdzie jakaś mała podstawka... Na fotkach zdjęcia pomalowanych kabinek, butle gazowe powinny być czarne , ale chciałem wprowadzić nieco koloru do wnętrza. Kalki na skrzynki zastosowane z zapasu od Ana-12 Proszę o Wasze komentarze... Pytanie do osób obeznanych z tematem SCUDów - czy podczas przemieszczania się , nie w pozycji bojowej wszystkie te kable z tyłu łączące rakietę z nośnikiem były odpięte i pochowane? Pozdrawiam Michał Coś tam było poplątane: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 17 Marca Autor Share Napisano 17 Marca Pięknie dziękuje za fotki - tę modelu już mam jako referencyjne, a te prawdziwego obiektu możesz pochwalić się skąd masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca (edytowane) 24 minuty temu, mysiek13 napisał: Pięknie dziękuje za fotki - tę modelu już mam jako referencyjne, a te prawdziwego obiektu możesz pochwalić się skąd masz? MAZ-543 SCUD B TEL Walk Around Page 4 MAZ-543 - Photos & Videos - NET-MAQUETTES Edytowane 17 Marca przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 17 Marca Autor Share Napisano 17 Marca A na zdjęciach " z epoki" właśnie ta plątanina przewodów w trakcie jazdy wygląda na pochowaną, a na stanowiskach bojowych jest rozłożona... Fotka z Concorda jakby nic nie zwisało... Tu też tylko niektóre przewody, a te puszczone na "niebieskich" wtyczkach jakby zdjęte wszystkie... A na stanowisku bojowym już cały gąszcz przewodów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca (edytowane) Na defilady i do szkolenia nie zakładano na wyrzutnię bojowych pocisków tylko szkolne tzw. gabaryty masowe o symbolu: 9N33GVM – makieta 9N33U, 9N33UT – szkolna i szkolno-treningowa. Przeznaczona do szkolenia zespołów obsługi wyrzutni. Symulowała działanie głowicy 9N33. W czasach Układu Warszawskiego wszystko było tak tajne, że aż w oczy szczypało...... Być może w podręcznikach dla obsługi były jakieś procedury: 1) ,,Samochód MAZ – 543 i jego odmiany – opis i użytkowanie” SSCz-Sam, Sygn: Panc-Sam 92/69 , 1971 r. 2) ,,Instrukcja wyrzutni 9P117” Cywilne pozycje: • Michał Trubas - 2 Pomorska Brygada Artylerii. • J. Gruszczyński - Patriot kontra Scud - rakietowy pojedynek w przestworzach • Tomasz Szczerbicki – Pojazdy Ludowego Wojska Polskiego Edytowane 17 Marca przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 17 Marca Autor Share Napisano 17 Marca (edytowane) Dziękuję pięknie za pomoc, ostatnie 2 pozycje oczywiście mam, resztę poszukam na necie... Pozycja Pana Trubasa jest tylko dostępna w bibliotece miejskiej w Choszcznie Ciekawa dyskusja i fotki polskich SCUDów są na tym forum Profesjonalne Forum Wojskowe - Wykaz forów Edytowane 17 Marca przez mysiek13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano Czwartek o 16:41 Autor Share Napisano Czwartek o 16:41 Stan na dziś...kabina operatorów dopiero sklejona, jeszcze minimalna szpachla i szlifowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi