modelarz123 Napisano 31 Maja Share Napisano 31 Maja Witam ,dawno nic nie wrzucałem ale dziś z nudów postanowiłem zrobić malą dioramke od podstaw z kartonu i wykałaczek ,budowa dioramy nie była trudna i świetnie się bawiłem robiąc ją ,jest to diorama polskiego przystanku autobusowego w skali około 1:87 ,użyłem wykałaczki ,zwykłych farbek akrylowych ,kartonu i bloku technicznego . Mam nadzieję że się spodoba ,zachęcam też do opinii które pomogą mi lepiej robić modele . Pozdrawiam i życzę miłej nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz123 Napisano 31 Maja Autor Share Napisano 31 Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz123 Napisano 31 Maja Autor Share Napisano 31 Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Maja Share Napisano 31 Maja Godzinę temu, modelarz123 napisał: Mam nadzieję że się spodoba Mi nie specjalnie. Godzinę temu, modelarz123 napisał: postanowiłem zrobić malą dioramke To jest diorama w konwencji takiej rzeźby: Godzinę temu, modelarz123 napisał: zachęcam też do opinii które pomogą mi lepiej robić modele Widziałeś kiedyś jakikolwiek tego typu przystanek? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 31 Maja Share Napisano 31 Maja (edytowane) W dniu 31.05.2026 o 21:16, modelarz123 napisał: Mam nadzieję że się spodoba Jak dla mnie zrobiony tak trochę "na odwal się". Rozumiem, że to pozostałość jakiegoś drewnianego słupa lub czegoś w tym stylu "po przejściach" ale część dolna zupełnie do mnie nie przemawia. Tabliczki tym bardziej. Szkoda, że wrażenie jest kiepskie . Warto było by oprzeć się merytorycznie na realnych choć zaniedbanych słupach komunikacji publicznej Edytowane 2 Czerwca przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz123 Napisano 1 Czerwca Autor Share Napisano 1 Czerwca 14 godzin temu, Grzes napisał: Widziałeś kiedyś jakikolwiek tego typu przystanek? Tak ,widziałem bo w moich okolicach jest trochę przystanków tego typu bez wiat ,tylko sam znak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 15 Czerwca Share Napisano 15 Czerwca (edytowane) Ta trawa taka se i karton krzywy, ale konwencja mi się podoba. Lubię takie terenowe podstawki. Nie przejmuj się co mówili inni, oni tam w Warszawie swojej to tam nie mają takich przystanków polowych. A to ma taki swój klimacik @Grzes a rzeźba ciekawa Edytowane 15 Czerwca przez Robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnak24 Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca (edytowane) Kilka uwag, które poprawią jakość takich "dioram"*. Zacznij od sztywnej, płaskiej bazy, jak na przykład deska. Zachowa ona płaską formę i podwyższy scenkę, przez co przyjemniej się ją ogląda. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie asfaltu nie skręca się na zakładkę. Dobrym sposobem na asfalt jest papier ścierny o drobnej gradacji. Między asfaltem, a pasem zieleni przydała by się odrobina brudnej ziemi/piachu. Słupki do znaków są robione ze stalowych cynkowanych rur, można kupić metalowe lub plastikowe profile, które będą lepiej oddawały kształt takiego słupka. Same znaki możesz wydrukować na drukarce laserowej w dobrej jakości, następnie przykleić na plastikową płytkę i wyciąć do odpowiedniego kształtu. znaki znajdziesz w internecie, tylko przeskaluj do odpowiedniego rozmiaru. *Użyłem cudzysłowia, bo według mnie nie jest to diorama, tylko sama podstawka pod model lub figurki, brakuje pewnego kadru, historii lub czegoś, co by miała ona opowiadać. Edytowane 7 Lipca przez mnak24 typo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi