Grzech69 Napisano 16 Lutego 2009 Share Napisano 16 Lutego 2009 Witam.Niedługo minie kolejna rocznica przelotu nad moim domem Liberatora.Proszę o ewentualne poprawki mojej identyfikacji. Noc z 8 na 9 kwietnia 1944 r. Operacja Weller 7. Consolidated B - 24 J -1 - CF nr fabryczny 42-64062 wyprodukowany w styczniu 1944 r w Fort Worth (Texas). Numer ewidencyjny w RAF BZ965. Nazwa w RAF Liberator B Mk VI.Oznaczenie GR - S .Eskadra C 138 dywizjonu RAF do zadań specjalnych. Dowódca kpt. naw. Kazimierz Wünsche. Kogo,co i gdzie zrzucili wiem.Skład załogi też znam.Dziwi mnie natomiast fakt że niezgodnie z regulaminem RAF dowódcą jest nawigator a nie pierwszy pilot.Samolot zniszczony na lotnisku w Brindisi 28 sierpnia 1944r - brak dokładniejszych danych na temat końca tego samolotu.Nic nie wiem o dowódcy - o reszcie załogi sporo.Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzech69 Napisano 21 Lutego 2009 Autor Share Napisano 21 Lutego 2009 No dobrze sam się poprawię.28 sierpnia w Campo Cassale koło Brindisi rozbił się GR - S ale KG 927.BZ 965 zostaje uszkodzony w czerwcu 1944r.Oddany do remontu wraca w listopadzie 1944.Ostatni lot 28/29 grudnia 1944.Dalszy los nieznany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzech69 Napisano 14 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Naprawdę nikt nie posiada książek Kajetana Bienieckiego ? Nikt nic nie wie o dowódcy - nawigatorze ? Ciągle nie wiem czy w operacji weller 7 brał udział Liberator czy jednak Halifax kpt.Bohdanowicza.Sprawa trudna bo tej nocy ze zrzutami do Polski poleciało 7 samolotów z 1586 Samodzielnej Polskiej Eskadry do Zadań Specjalnych.Proszę o odpowiedź bo 65 rocznicę tego lotu uczcimy w specjalny sposób w sobotę 18 kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi