Gość Napisano 17 Lutego 2009 Share Napisano 17 Lutego 2009 Witam. Dziś zakupiłem moje kolejne dziecko Airbus A 321-100 Lufthansa Retro Design Revell 1/144.Model zacznę budować za jakiś tydzień ponieważ mam jeszcze na warsztacie Avro RJ85. Czy może macie jakieś rady/uwagi co do budowy tego modelu Oto kilka fotek: Pudło wypraski - choć na zdjęciu jest wersja z innymi silnikami CMF 56 a w tym pudełku są IAE-V2500 I jescze kalkomanie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 17 Lutego 2009 Share Napisano 17 Lutego 2009 No, fajnie, fajnie. Będę kibicował. Spodobały mi się pasażery. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Lutego 2009 Share Napisano 17 Lutego 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 17 Lutego 2009 Share Napisano 17 Lutego 2009 Widzę, że ostro idziesz Ten model klei się bardzo przyjemnie. Jednyne zastrzeżenia mogę miec do łączenia skrzydeł z kadłubem, chodzi mi o spód kadłuba, tam obowiązkowo szpachlówka Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Mam pytanie. Czy przy podwoziu przednim jak i tylnim mogę pomalować samą komorę a goleni nie przykleić. Zamaskować i pomalować aerografem model i już gotowe golenie z kołami przykleić jak juz model będzie gotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Pewnie, że możesz tak zrobic, ja robię odwrotnie (nieraz tak ja Ty chcesz-zależy od konstrukcji modelu) czyli przyklejam golenie po sklejeniu i szlifowaniu kadłuba, i maluje po pomalowaniu ręcznie, jednak to dotyczy modeli, które nie mają skomplikowanych gondoli podwozia. Jeśli jednak mają (druciki, kabelki itp, które trzeba pomalowac) to maluję je najpierw, i wklejam podwozie na końcu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 kubaszon555 zbudowałeś ten model , jak tak to chętnie zobaczę fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Akurat w tym malowaniu nie zbudowałem. Zrobiłem wersję z silnikami CFM i w malowaniu Swissair. Postaram się niedługo wrzucic jakieś fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 ok czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JW Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Może jakiś projekcik cywilów? Na składzie mam A319 BMI i czekam jeszcze na A320 albo 21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 (edytowane) Oto obiecane zdjęcia moich wszystkich sklejonych airbusów Samych pasażerów do zrobienia mam koło 50 sztuk, kiedyś zamieszczę zdjęcie i co ciekawsze in-boxy. 321 robiłem z 8 lat temu, tuż jak ten model się pojawił, 320 koło 4 lat temu. Wybaczcie, ale modele są trochę brudne, niestety póki co nie mam kompletnie czasu ich myć, gdyż wymycie kolekcji sklejonych modeli (ponad 200 sztuk) zajmie trochę czasu Z airbusów na składzie mam: 320 Thomas Cook (silniki IAE), 319 BA (IAE), 321 Lufthansa Retro (IAE przeróbka na SAS), 330 LTU, 340 Air Canada, 380 Emirates, Belugę i 310-300 Balair. Planuję jeszcze kupić 319 BMI (inne silniki), 330 Aer Lingus (inne silniki) i 310, którą chcę przerobić na wersję 200 wez wingletów w barwach PanAM. Możemy się za jakiś czas zgadać i zrobić jakiś ciekawy projekcik:) Jakie maszyny proponujecie? Pozdrawiam Edytowane 18 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JW Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Widząc wysyp Airbusów to może przy nich zostaniemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Może faktycznie, airbusy nie trudno dostac, pomyślę tylko nad którym konkretnym modelem, w sumie to mam ochotę na 310 lub 319 German Wings Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Modele super Ja bym ci proponował Airbus’a A319 BMI sam mam go w planach w przyszłości Oraz Airbus’a A310 a A330 niespecjalnie mi się podoba EDIT:Ja na początku chciałem budować i większość mieć Airbus'ów , zgadzam się z JW na temat Airbusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JW Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 To może jakaś data rozpoczećia projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Jeśli o mnie chodzi, to mam na ukończeniu Boeinga 737-500 PLL LOT, myślę, że za jakieś 2 tygodnie będę mógł zacząc... Jednak nadal nie zdecydowałem się na jakiegoś konkretnego airbusa. Postaram się decyzję podjąc jak najszybciej. Pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JW Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 Może być. Miejmy nadzieję, że znajdzie się ktoś jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 witam... cieszę się że moje wrzucone foty pozwoliły zacząć koledze Airbusowi nowy wątek Co do projektu jestem za... Jeśli chodzi o projek "Airbus'2009" mogę się dorzucić z A321-100 Lufthansa - retro : czyli takim jak na obecnym wątku Ewentualnie B737-500 - lot lub jakiś inny polonik A tak w temacie poloników... rozmawialiśmy w innym temacie co lata w polskich barwach - może to będzie dla kogoś inspiracja : a tu kalki do w/w samolotu : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 Wracając do airbusa 321 Retro, KonDi napisałeś, że Twój model nie ma silników z okładki IAE tylko CFM, wczoraj zerknąłem do mojego (także retro) i mam te właściwe czyli CFM Jak widac pomyłki w revellu się zdarzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 Obawiam się Kubo że to nie pomyłka revella tylko kolega Kondi skopiował mojego posta. Na życzenie wrzuciłem in boxa do wersji A321-100 ale same wypraski były z innego pudełka i dopisałem info że silniki z innej wersji A kolega kopiując nie wyedytował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 Siara i wszystko jasne Myślałem, że zdjęcia są akurat jego Wybrałem model na zbiorowy projekcik "arbuzów", będzie to A-319 w malowaniu German Wings z silnikami CFM. Bardzo podoba mi się to malowanie Pencil a Ty już coś wybrałeś? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 Jak pisałem jeśli będzie projekt i nic się u mnie nie zdarzy A321-131 o rejestracji D-AIRX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaszon555 Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 To fajnie, na boeingi zrobimy sobie inny projekt Najpierw trzeba pokończyc to i owo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 Co do silników to tak skopiowałem bo na zdjęciu są inne a ja w pudełku mam inna a na nazwach silników się nie znam wiec przepraszam A co do projektu grupowego to ja robię tego A321-100 więc może być do tego projektu tylko kiedy zaczynamy Ja go chyba zacznę za jakiś tydzień-pótorej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 Polecam się na przyszłość modelarz - modelarzowi bratem Choć w temacie wiedzy "silnikowo-lotniczej" kubaszon jest lepszy w te klocki W pudełku masz silniki IAE-V2500 a nie CMF 56. Z wyglądu (nie licząc danych technicznych) łatwo je poznać. Te twoje składają się jakby z jednej część a te na zdjęciach mają taką przerwę Jak już z kubaszone'm ustalaliśmy - można kupić dwa 321-100 nawet te w malowaniu retro i zaadoptować silniki np z zakuiponego 320 lub 319 - w tych pudłach są dwa zestawy silników Aha i melduję się do projektu : stan na dziś - sklejony kadłub - podkład nałożony - jutro może linie podziału do rycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi