hanadam Napisano 20 Lutego 2009 Share Napisano 20 Lutego 2009 Na poczatku lat 90-tych w Czuj-Czynach obok Matchboxów o KP pokazały sie modele Hasegawy. Chyba było po mnie widać radość z tego faktu bo kilka dni później dostałem na urodziny od żonki Kaśkę i ruski aerograf. Więc nie licząc złomu na którym testowałem, ten model jest chyba moim pierwszym malowanym aerkiem. I jak mam być szczery to lepiej mi się tym malowało niż Pseudo-iwatą którą mam w tej chwili. Prawdopodobnie trafiłem na dobry egzemplarz (jescze w eleganckim pudełeczku) bo późniejsze jak widziałem wyglądały jakby je tokarz-amator robił. A jeśli chodzi o model to robiony bez użycia szpachlówki ( wtedy nie znałem jeszcze takiego pojęcia) , malowany humbrolkami, kaleczki połozyły się slicznie , wnętrze kabiny niebrzydkie - polecam model jakby ktoś znalazł W czasie przeprowadzek itp odpadło gdzieś tylne kółko... a malowanie ramy oszklenia zawsze było najsłabszym elementem mojego warsztatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 20 Lutego 2009 Share Napisano 20 Lutego 2009 W czasie przeprowadzek itp odpadło gdzieś tylne kółko... a malowanie ramy oszklenia zawsze było najsłabszym elementem mojego warsztatu Kółko można zawsze dopasować ze złomu modelarskiego, oszklenie zmienić na nowe (lub przemalować po kąpieli w cleanluxie) - osobiście proponowałbym owiewkę vacu np. Pavli - zwłaszcza, że stanowisko strzelca jest otwarte (a z tego co pamiętam pudełkowe oszklenie jest dość grube). Dołóż jeszcze linkę anteny i będzie super. Zresztą już teraz model mi się podoba, zwłaszcza jego malowanie wyszło na plus i wyróżnia go z pośród zwyczajowych (nie licząc drobnych wyjątków jak np. ten prezentowany powyżej) zieleni i szarości lotnictwa IJN. A przy okazji pamiętasz jakimi malowałeś farbami? ps. oglądając Twój model aż mnie podkusiło, żeby napocząć któregoś z przechowywanej przeze mnie w szafie trójki, ale rozsądek mówi, że by tego nie robić (brak czasu i za dużo rozgrzebanych modeli). Ciekawe co zwycięży - pokusa czy rozsądek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 20 Lutego 2009 Autor Share Napisano 20 Lutego 2009 Niestety nie pamiętam farb... po tych 17,5 roku... ale o ile siebie znam to wziąłem instrukcję hasegawy, przelicznik humbrolka i dopasowałem co trzeba (spód i "tło" góry to "11" ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi