Skocz do zawartości

M4A3(76)W Sherman Dragon

Rudi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czekając na pastele do zakurzenia Merkavy, postanowiłem otworzyć nowy wątek warsztatowy z kolejnym modelem, który mam na warsztacie, czyli to co w temacie.

201rn.th.jpg

Model wykonałem prosto z pudła. Jest to pierwszy model, na którym zastosowałem washa i suchy pędzel ( efekt taki sobie, ale dopiero zaczynam się uczyć tych technik ). a oto kilka fotek tego co zrobiłem do tej pory:

ssa44249.jpg

w1600.png

ssa44251.jpg

w1200.png

ssa44252.jpg

w1600.png

ssa44253.jpg

w1200.png

Obecnie przymierzam się do syfienia ( na tym polu moje doświadczenie też jest nikłe ) i wykończenia elementów wyposażenia. A puki co czekam na Waszą ocene mojej dotychczasowej pracy (wszelką krytyke przyjme na klate ) i rady co i jak można by poprawić.

Że niby teraz ja mam się "zemścić" po wytknięciu mi braku bandaży na moim Shermanie :D:D. A tak poważnie.Super wykonanie. Ja już niedługo pokarze swojego skończonego "szermanka", a puki co dzisiaj zajmuje sie dioramą pod niego .Będe śledził co i jak dalej z Twoim cackiem .

Że niby teraz ja mam się "zemścić" po wytknięciu mi braku bandaży na moim Shermanie :D:D.

Wytykaj śmiało . Na Shermanah sie za bardzo nie znam, więc za wytykanie baboli będe wdzięczny

Jedynie co mnie w sumie zastanawia(bo sam nie wiem i nie jestem specem w Shermanach, choć to mój ulubiony czołg) czy sprzęt taki jak łopata,kilof itp były po jednej stronie czołgu? Bo zawsze widziałem że porozmieszczane były po obu stronach.

Michalw patrząc na zdjęcia zapalniczek widze, że narzędzia najczęściej tak właśnie były rozmieszczone.

Kacper coś tam planuje wrzucić.

Dziś podmalowałem narzędzia i naniosłem plamy paliwa ( i chyba zrobiłem plame - przesadziłem z ilością i kolorem, niestety w tym temacie jestem zielony, to było moje 1 podejście ) oceńcie sami.

ssa44271.jpg

w1600.png

ssa44265.th.jpg

ssa44269.th.jpg

Co o tym myślicie?

Dziś Sherman zarobił troche ołówkowych obić

ssa44272.jpg

w1600.png

ssa44277.th.jpg

ssa44281.th.jpg

Mam pytanie: na jaki kolor pomalować dolną połówkę tylnych reflektorów?

Mam pytanie: na jaki kolor pomalować dolną połówkę tylnych reflektorów?

Generalnie w dolnej połówce powinna być czerwona lampa w postaci poziomego prostokąta, dokładnie tak samo jak w we wszystkich amerykańskich pojazdach, od Willysa po czołgi właśnie.

Dorzucam fotkę z "The World War II GI-US Army Uniforms 1941-45 In Color Photographs" Richarda Windrowa i Tima Hawkinsa, zdjęcie współczesne ale dobrze oddaje tylną lampę wraz z kolorami. Dodatkowo powiększyłem fragment z lampą, jakość oczywiście się pogorszyła, ale nadal wyraźnie widać kształt świateł:

Sherman0003.jpg

Sherman0004.jpg

Ajaj! On się świetnie prezentował zanim zacząłeś go podniszczać

Bardzo ładnie pomalowany i sklejony. Przyjemny dla oka. Lekkie przykurzenie by wystarczyło, jeśli koniecznie mus brudzić.

Nie lubię krytykować, bo niedzielnym modelarzem jestem i moim produkcjom daleko do doskonałości ale te obicia jak wysypka a plama po benzynie-przesada. Szkoda O jeden most za daleko.

Nie lubię krytykować, bo niedzielnym modelarzem jestem i moim produkcjom daleko do doskonałości ale te obicia jak wysypka a plama po benzynie-przesada. Szkoda O jeden most za daleko.

No cóż jestem tego samego zdania, przesadziłem

Obicia spróbuje jeszcze skorygować (gumka do mazania tu sobie poradzi), ale na poprawe plamy z paliwa nie mam pomysłu

A czym malowałeś całość?

I czym była plama robiona? Tym samym?

Całość malowana humbrolami, potem sido, wash z olejnych artystycznych, matowy humbrola, suchy pędzel też humbrolami, a plama artystyczną Brunt Umber Van Gogh rozcieńczoną terpentyną

Do Shermana będe robił dioramke, na której znajdą sie jeszcze te figurki :

110rn.th.jpg

I tu mam pytanie. Jaki kolor wg. Valejo albo Humbrola powinny mieć płaszcze tych 2 od lewej i kurtka tego z prawej? Będe wdzięczny za pomoc.

Jeden ze znajomych "Amerykanocholików" podał mi na płaszcze 26 z domieszką 186, a na żółtą kurtkę 83. Wszystko to farby Humbrola. A tak btw to sklejałem te figurki, fajne są tylko sporo nadlewek i delikatny oręż mają.

Jeden ze znajomych "Amerykanocholików" podał mi na płaszcze 26 z domieszką 186, a na żółtą kurtkę 83. Wszystko to farby Humbrola. A tak btw to sklejałem te figurki, fajne są tylko sporo nadlewek i delikatny oręż mają.

Jak najbardziej 26 na płaszcze, ale może być też bez domieszki 186. Natomiast Mackinaw (czyli ta kurtka z prawej) to zdecydowanie 93 z kołnierzem 26, bo 83 nadaje się świetnie do oporządzenia, ale nie do kurtek.

Panowie wielkie dzięki za pomoc

Jeszcze jedno pytanie w tej sprawie. Jakim kolorem pomalować mundur tego co klęczy i spodnie pozostałych, bo myślałem, że to będzie H 83, ale widze, że chyba jednak nie ?

Chłopaki mają spodnie M-43, a ten co klęczy ma i kurtkę M-43, więc dobry tu powinien być np. Vallejo Model Color 887 Brown Violet, może też być Humbrol 155. No i oczywiście hełmy również H155 z paskiem głównym w H83 i paskiem przednim od linera w ciemnej skórze.

• 3 weeks later...

Mała aktualizacja.

Pomalowałem wstępnie mundury zgodnie z waszymi sugestiami.

ssa44287.th.jpg

ssa44295.th.jpg

W tej chwili pracuje nad wyposażeniem i bronią.

Mam kolejne pytanie. Czy rękawiczki też mają być pomalowane H 83 ?

• 4 months later...

Witam wszystkich po dłuuuższej przerwie w pracach nad Shermanem spowodowanej totalnym brakiem czasu na modele .

Kiedy czas już się znalazł to zabrakło niestety weny i model powędrował na półkę, a ja wziąłem się za kilka innych projektów.

No ale trzeba go wreszcie skończyć!!!

Jak już kiedyś wspomniałem czołg będzie stał na małej dioramce.

Chcę umieścić go w leśnej scenerii i w tym celu mam zamiar wykonać kilka drzew iglastych,

I TU WIELKA PROŚBA O RADĘ JAK TO ZROBIĆ ?

Miałem materiały na ten temat, ale gdzieś się zawieruszyły niestety

Do wykonania gałęzi nabyłem w kwiaciarni sparagusa ( chyba jakoś tak to się nazywa ), i z tego co pamiętam trzeba teraz go zanurzyć na dobę w roztworze gliceryny z wodą , żeby później z czasem nie uschnął tylko został nadal zielony.

I tu pytanie jakie mają być proporcje tego roztworu i jak długo roślinka ma się moczyć???

Jeśli ktoś wie to bardzo proszę o pomoc.

I tu pytanie jakie mają być proporcje tego roztworu i jak długo roślinka ma się moczyć???

Ponawiam pytanie.

A puki co zanurzyłem roślinki w 50% roztworze gliceryny z wodą na 1 dobę.

Teraz sobie schną. Czy zrobiłem to dobrze czas pokaże, no chyba że ktoś mnie oświeci

W między czasie trochę dłubie przy figurkach, ale z braku czasu prace strasznie się wleką.

Postaram się wrzucić jakieś fotki w niedziele.

• 2 weeks later...

Mała aktualizacja zmagań z figurkami:

ssa45393.th.jpg

ssa45407.th.jpg

Nałożyłem na mundury cienie cienkim pędzelkiem, ciemne w zagłębienia i jasne na krawędzie (to moje pierwsze próby z tą techniką malowania figurek), a kurtkę i spodnie M 43 dodatkowo przetarłem suchym pędzlem, żeby wyglądały na bardziej zużyte.

Oceńcie sami jak mi wyszło?

Przykleję jeszcze resztę wyposażenia i zabiorę się za nakładanie washa.