maqui Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Witam wszystkich jak wiadomo nowy nabytek (przyszły nabytek) Rosyjskiej MW rozpoczął 26 lutego próby morskie. Stąd moje pytanie dotyczące widocznych "gołym" okiem zmian jak np: - Kopuły sporej wielkości zaraz za hangarem, oraz zmieniona kopuła pomiedzy Kasztanami: - systemy WE są moim zdaniem tożsame ze Strieguszczim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maqui Napisano 8 Marca 2009 Autor Share Napisano 8 Marca 2009 widać na razie zero odzewu;) zatem dopisze czego się dowiedziałem przeglądając różnego rodzaju rosyjskie fora. Kopuła umieszczona na Mudrim, przypomina zewnętrznie te umieszczone na pokładach między innymi: krążowników proj. 1144, 1164. Jednak w ich przypadku jest to uzasadnione kryją one bowiem anteny systemu MKRTS Legenda - czyli satelitarnego systemu naprowadzania pocisków w odległosciach pozahoryzontalnych, co w połączeniu z przenoszonymi przez nie pocisków SS-N-19 oraz SS-N-12 ma sens. W przypadku Mudego nie badzo - przenosi on przeciez jedynie Urany. Chyba ze jak piszą na jednym z forum przenosi on system określony jako Uranian czyli pociski doposażone w obiornik Glonass i powiększonym do 250 km zasięgu z możliwością ataku celów lądowych - czy to prawda??? jednak w takim przypadku system MKRTS miałby sens. Z drugiej strony w dolnej części kopuł znajdują się otwory wentylacyjne, co wskazywałoby na ich nagrzewanie co z kolei mogło by wynikać z faktu, że kryją anteny systemu łączności lub ................... no właśnie i tu pojawia się "plus" korzystania z kopuł - nigdy nie wiadomo co kryją zwłaszcza jeśli chodzi o ruskich;). No jakby ktoś znalazł jakieś inne info potwierdzające lub negujące postawione przeze mnie "tezy" było by miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 dobrze by było zapytać na forum Balancera, ale od pewnego czasu nie mogę pisać postów choć dalej się loguję i otwieram fotki (swoją drogą znów ze dwa miesiące minęły od wizyty na Balacerze ) Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi