Skocz do zawartości

Yarosław Mudryi drugi nieustraszony ;)

maqui

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jak wiadomo nowy nabytek (przyszły nabytek) Rosyjskiej MW rozpoczął 26 lutego próby morskie. Stąd moje pytanie dotyczące widocznych "gołym" okiem zmian jak np:

- Kopuły sporej wielkości zaraz za hangarem, oraz zmieniona kopuła pomiedzy Kasztanami:

5fa3deb9f65e7792m.jpg

- systemy WE są moim zdaniem tożsame ze Strieguszczim.

widać na razie zero odzewu;) zatem dopisze czego się dowiedziałem przeglądając różnego rodzaju rosyjskie fora.

Kopuła umieszczona na Mudrim, przypomina zewnętrznie te umieszczone na pokładach między innymi: krążowników proj. 1144, 1164. Jednak w ich przypadku jest to uzasadnione kryją one bowiem anteny systemu MKRTS Legenda - czyli satelitarnego systemu naprowadzania pocisków w odległosciach pozahoryzontalnych, co w połączeniu z przenoszonymi przez nie pocisków SS-N-19 oraz SS-N-12 ma sens. W przypadku Mudego nie badzo - przenosi on przeciez jedynie Urany.

Chyba ze jak piszą na jednym z forum przenosi on system określony jako Uranian czyli pociski doposażone w obiornik Glonass i powiększonym do 250 km zasięgu z możliwością ataku celów lądowych - czy to prawda??? jednak w takim przypadku system MKRTS miałby sens.

Z drugiej strony w dolnej części kopuł znajdują się otwory wentylacyjne, co wskazywałoby na ich nagrzewanie co z kolei mogło by wynikać z faktu, że kryją anteny systemu łączności lub ................... no właśnie i tu pojawia się "plus" korzystania z kopuł - nigdy nie wiadomo co kryją:) zwłaszcza jeśli chodzi o ruskich;).

No jakby ktoś znalazł jakieś inne info potwierdzające lub negujące postawione przeze mnie "tezy" było by miło

dobrze by było zapytać na forum Balancera, ale od pewnego czasu nie mogę pisać postów choć dalej się loguję i otwieram fotki (swoją drogą znów ze dwa miesiące minęły od wizyty na Balacerze )

Jędrek