Piotrek W. Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Witam przedstawiam In-box modelu firmy Fine Molds myśliwca szturmowego Koensayr BTL-A4 Y-Wing albo w skrócie Y-Wing : W pudełku dostajemy cztery ramki z częściami: Dwie z nich, zawierające elementy silników jonowych są takie same: Oraz ramka zawierająca podstawkę i pilota: Otrzymujemy również zestaw kalkomanii. Oprócz znaków rozpoznawczych, dołączono również kalkomanie „brudzingu” mające odwzorowywać uszkodzenia na kadłubie i silnikach: Instrukcja najpierw przeraża . Wszystko w japońskie krzaczki ale potem okazuje się, że japończycy są nadzwyczaj przewidujący, albo mają mierne zdanie o znajomości japońskiego wśród Europejczyków bo poszczególne etapy montażu przdstawione są w sposób graficzny . Na pierwszy rzut oka dość przejrzysty. Jeśli chodzi o schematy malowania przedstawione są na osobnej kolorowej karcie. Tutaj tylko jedno zdjęcie schematu malowania myśliwca, który będę robił : Farby jakie proponują Japończycy do wykorzystania to Gunze „Mr. Color”. Jeśli chodzi o pierwsze wrażania to jestem jak najbardziej usatysfakcjonowany. Brak nadlewek, delikatne linie podziału, trzy wersje malowania. Instrukcja do składania jak i malowania są zdecydowanie poprawione w stosunku do tych jakie otrzymujemy wraz z X-Wingiem. Kolory tłumaczone są z ichniejszego na nasz czyli angielski, jak również najważniejsze słowa np. „upper fuselage”. Podsumowując model naprawdę ciekawy i wykonany na bardzo dobrym poziomie. Zapowiada się bardzo dobrze i mam nadzieję, że będzie sklejał się równie dobrze jak pozostałe tej firmy, które miałem przyjemność robić: Tie fighter oraz X-Wing. Pozdrawiam Piotrek PS. Jak już wcześniej zapowiadałem Y-Wing będzie kolejny po X-Wingu. A ponieważ projekt [sF] już ruszył dołączam więc do niego z tym projektem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts