Jump to content

[In-box] Koensayr BTL-A4 Y-Wing - Fine Molds 1/72

Piotrek W.
 Share

Recommended Posts

Witam

przedstawiam In-box modelu firmy Fine Molds myśliwca szturmowego Koensayr BTL-A4 Y-Wing albo w skrócie Y-Wing :

Y-Wing01.jpg

W pudełku dostajemy cztery ramki z częściami:

Y-Wing02.jpg

Y-Wing03.jpg

Dwie z nich, zawierające elementy silników jonowych są takie same:

Y-Wing04.jpg

Oraz ramka zawierająca podstawkę i pilota:

Y-Wing10.jpg

Otrzymujemy również zestaw kalkomanii. Oprócz znaków rozpoznawczych, dołączono również kalkomanie „brudzingu” mające odwzorowywać uszkodzenia na kadłubie i silnikach:

Y-Wing05.jpg

Instrukcja najpierw przeraża . Wszystko w japońskie krzaczki

Y-Wing06.jpg

ale potem okazuje się, że japończycy są nadzwyczaj przewidujący, albo mają mierne zdanie o znajomości japońskiego wśród Europejczyków bo poszczególne etapy montażu przdstawione są w sposób graficzny . Na pierwszy rzut oka dość przejrzysty.

Y-Wing07.jpg

Jeśli chodzi o schematy malowania przedstawione są na osobnej kolorowej karcie. Tutaj tylko jedno zdjęcie schematu malowania myśliwca, który będę robił :

Y-Wing09.jpg

Farby jakie proponują Japończycy do wykorzystania to Gunze „Mr. Color”.

Y-Wing08.jpg

Jeśli chodzi o pierwsze wrażania to jestem jak najbardziej usatysfakcjonowany. Brak nadlewek, delikatne linie podziału, trzy wersje malowania. Instrukcja do składania jak i malowania są zdecydowanie poprawione w stosunku do tych jakie otrzymujemy wraz z X-Wingiem. Kolory tłumaczone są z ichniejszego na nasz czyli angielski, jak również najważniejsze słowa np. „upper fuselage”.

Podsumowując model naprawdę ciekawy i wykonany na bardzo dobrym poziomie. Zapowiada się bardzo dobrze i mam nadzieję, że będzie sklejał się równie dobrze jak pozostałe tej firmy, które miałem przyjemność robić: Tie fighter oraz X-Wing.

Pozdrawiam

Piotrek

PS. Jak już wcześniej zapowiadałem Y-Wing będzie kolejny po X-Wingu. A ponieważ projekt [sF] już ruszył dołączam więc do niego z tym projektem.