k1oor Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Jak wyprostować skrzydło w modelu? Model to szybowiec LS-8 w skali 1/32. Skrzydło jest w lekki zygzak (widziane od przodu) ... Trzeba na pewno podgrzać, ale jak to zrobić żeby po tej operacji nadal było to skrzydło a nie pasek plastiku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Zanurzyć w gorącej wodzie (prawie we wrzątku) i delikatnie formować. To mój sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Tak jak napisał kolega powyżej - zanurzyć w bardzo gorącej wodzie na parę sekund. Dosłownie parę, bo w temperaturze bliskiej wrzątku plastik staje się bardzo plastyczny. Wypróbuj wcześniej technikę na kawałku ramki itp. Zaraz po wyjęciu z gorącej wody formowanie ręczne, z wyczuciem! Lepiej kilka razy zanurzać i delikatnie formować, niż raz przegiąć za mocno. Ja w ten sposób wyginam łopaty wirników w śmigłowcach i udaje mi się uzyskiwać sensowne rezultaty. No ale łatwiej jest wygiąć niż wyprostować ;) Na koniec zaraz po ukształtowaniu zanurz formowany element w zimnej wodzie - utrwalisz i kształt. No i jeszcze na koniec ważna uwaga. Uważaj za co łapiesz zanurzany w wodzie element, duża szansa że szczypce czy pęseta zostawią w tym miejscu ślad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k1oor Napisano 21 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Dziękuje, tak spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi