k1oor Napisano 21 Kwietnia 2009 Napisano 21 Kwietnia 2009 Jak wyprostować skrzydło w modelu? Model to szybowiec LS-8 w skali 1/32. Skrzydło jest w lekki zygzak (widziane od przodu) ... Trzeba na pewno podgrzać, ale jak to zrobić żeby po tej operacji nadal było to skrzydło a nie pasek plastiku... Cytuj
kamil zoszak Napisano 21 Kwietnia 2009 Napisano 21 Kwietnia 2009 Zanurzyć w gorącej wodzie (prawie we wrzątku) i delikatnie formować. To mój sposób Cytuj
Krzysiek Napisano 21 Kwietnia 2009 Napisano 21 Kwietnia 2009 Tak jak napisał kolega powyżej - zanurzyć w bardzo gorącej wodzie na parę sekund. Dosłownie parę, bo w temperaturze bliskiej wrzątku plastik staje się bardzo plastyczny. Wypróbuj wcześniej technikę na kawałku ramki itp. Zaraz po wyjęciu z gorącej wody formowanie ręczne, z wyczuciem! Lepiej kilka razy zanurzać i delikatnie formować, niż raz przegiąć za mocno. Ja w ten sposób wyginam łopaty wirników w śmigłowcach i udaje mi się uzyskiwać sensowne rezultaty. No ale łatwiej jest wygiąć niż wyprostować ;) Na koniec zaraz po ukształtowaniu zanurz formowany element w zimnej wodzie - utrwalisz i kształt. No i jeszcze na koniec ważna uwaga. Uważaj za co łapiesz zanurzany w wodzie element, duża szansa że szczypce czy pęseta zostawią w tym miejscu ślad. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi