Mateusz C Napisano 22 Maja 2009 Autor Share Napisano 22 Maja 2009 Jarku, chyba domyślam się o co biega z tymi narożnikami, myślałem, że tak ma być. Oczywiście, rygle i uszczelki będą pomalowane, zapomniałem to ująć w opisie ;) Łączenie nie jest aż tak mocno widoczne na żywo, ale mimo wszystko je widać. Dzięki za słowa krytyki, nic tak jak one napędzają do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 Wiem, że to łączenie jest trudno zaszpachlować i wyszlifować, sam się strasznie z tym męczyłem u siebie - makaroniarze mogli to rozwiązać inaczej, ale po co ułatwiać życie modelarzom... Zobaczysz, jaka jest różnica w drzwiach, jak pomalujesz uszczelki i rygle. Pooglądaj fotki prawdziwych kontenerów i zdecyduj, jaką wersję wybierzesz - w niektórych srebrne są same prowadnice i klamki, a okucia w kolorze kontenera, a w innych okucia są również srebrne. Chodzi o te elementy: Ja mam tylko jedno zdjęcie kontenera P&O, znaleziona gdzieś tam kiedyś w sieci, w dodatku jest to 20": A to, czego mi szkoda (że nei zaszpachlowałeś), to te szczegóły: W realu wygląda to tak: Ale i tak podziwiam Cię za samą naczepę. Może kiedyś pokusisz się o zrobienie 20" albo dwóch 20". A tak apropos mojego zestawu, to właśnie skończyłem zielony kontener, postaram się dać fotki jeszcze dziś. Przyznam szczerze, że chodzi mi po głowie jeszcze jeden kontener... Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz C Napisano 22 Maja 2009 Autor Share Napisano 22 Maja 2009 No te okucia to wiem. raczej wybiorę wersje, gdzie srebrne są tylko okucia i klamki. Nie chce ryzykować z moją prawą ręką To co zaznaczyłeś na 3 fotce, to jak teraz na to patrze, i dociskam palcem to dochodzi do góry. Może SG załatwi sprawę, jutro zobaczę. W takim razie czekam na foteczki zielonego kontenera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 Dasz jeszcze radę to poprawić - to małe elementy, które możesz nawet teraz zaszpachlować (oczywiście najpierw skleić), przeszlifować i pomalować pędzelkiem - nie będzie to psuło efektu. Pomyśl nad takim rozwiązaniem. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz C Napisano 29 Maja 2009 Autor Share Napisano 29 Maja 2009 Mały aktual z prac czwartkowo-piątkowych Mianowicie, poooczątek prac nad instalacją pneumatyczną: Przednie podpory: Antyrowery czy jak to woli międzyosiówki I tylna belka wraz z zderzakiem: I takie srutututu na wszystko razem ;-) I nie pisać mi, że bezbłędnie bo ja tam widzę masę krzywości, nierówności i wogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 29 Maja 2009 Share Napisano 29 Maja 2009 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 29 Maja 2009 Share Napisano 29 Maja 2009 ... powalasz swoją robotą ... Elegancko Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz C Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 Powoli, powoli lecz do przodu Generalnie jestem zadowolony z prac tak na 7/10. Zostało jeszcze do poprawienia nie wiele rzeczy i mogę kłaść podkład. M.in muszę jeszcze dopieścić przejście na podłużnicach. Od ostatniej akutalki przybyła imitacja instalacji pneumatycznej i elektrycznej, między 2 a 3 osią podpory do kontenera, uchwyt do skrzynki oraz zapasówki. Naczepie daaaaleko do ideału jaki chciałbym osiągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo89 Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 No naczepka pierwsza klasa Tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Mam nadzieję że oszlifujesz części zawieszenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz C Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 Tak tak, jest to pozycja numer jeden na jutrzejszy plan ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Git malina ,normalnie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz C Napisano 16 Lipca 2009 Autor Share Napisano 16 Lipca 2009 Cały proces malowania tego plastikowego czegoś pomijam w relacji Czasami poprostu jest lepiej pokazać efekt końcowy (który mnie zadowala powiedzmy w 90%) niż mielibyście mnie wyzywać i śmiać się co wyprawiam Mała polerka i będzie git. Nie patrzcie też, że np. poduchy są czerwone, wszystko będzie jak należy Dziś mam w planach zrobienie nadkoli (może i ich pomalowanie? ) i wykończenie tylnej belki. Co z tego wyjdzie, zobaczymy wieczorem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 Jak narazie czekam na nadkola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz C Napisano 17 Lipca 2009 Autor Share Napisano 17 Lipca 2009 Są i nadkola Wg mnie, czarne dodają uroku do czerwono-białych felg Na warsztacie schną międzyosiówki i tylny zderzak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz C Napisano 30 Lipca 2009 Autor Share Napisano 30 Lipca 2009 Tak więc, prace nad Dafem ruszyły pełną parą Oto efekt dwóch ostatnich dni czyli doklejone trochę PCVki by poprzeczki wyglądały "normalnie", podłużnice miały kształt Ceownika itp bajery które Italeri pominęło, Sklejone kompletne przednie i tylne zawieszenie, zbiorniki powietrza z nad zapasówki powędrowały pod akumulatory. Dorobiłem również skrzynkę by ramę choć trochę przybliżyć do oryginału. Oto Daf którego chcę odwzorować: No i model: Wiadomo, jeszcze będę co nie co szpachlować, szlifował itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 Szkoda, że nie pokusiłeś się o zaminę miejscami zbiorników tak jak to jest w oryginale. Model zapowiada się dość ciekawie, a więc będę często tu zaglądał i to nie tylko z obowiązku bycia modem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz C Napisano 30 Lipca 2009 Autor Share Napisano 30 Lipca 2009 No zastanawiałem się nad tym, ale w końcu zdecydowałem, że zostawię tak jak jest. Przy tym modelu nie mam koncepcji, żeby odwzorować go w 100%. Podobnie zresztą było z moją ostatnią stopiątką. Tam też tłumik itp zostało po lewej a zbiornik paliwa po prawej ;) Także Torni, postaram się, aby każdy tu zaglądał z przyjemności a nie z obowiązku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz C Napisano 1 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2009 Dziś powalczyłem trochę z imitacją instalacji. Pneumatyka zrobiona w 80%, zostało aby podłączyć hamulce i zrobić elektrykę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 12 Sierpnia 2009 Share Napisano 12 Sierpnia 2009 No nieźle jak na razie wygląda. Zaczyna nabierać kształtów Żebym ja miał cierpliwość i taką instalacje u siebie zrobił :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomunieczek Napisano 16 Sierpnia 2009 Share Napisano 16 Sierpnia 2009 Siema sorry za ot ale już czasem nie zauważam różnicy między modelem plastikowym a realnym ;D Robicie coś wspaniałego . Oby tak dalej świetnie Ci idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 CZesto tu zagladam i naczepa zrobila na mnie wrazenie i pewnie DAF tez zrobi. Fajnie z robisz okablowanie ale dlaczego pr\ewody wpadaja w poduchy w dodatku dziurawe?No moze sie czepiam ale na zbiorniku paliwa tez sa italerowskie przewody a TY tam juz cos od siebie dodales.W jakim celu to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi