Skocz do zawartości

DAF XF105 + Schmitz S.CF 24G 40' FX

Mateusz C

Rekomendowane odpowiedzi

Jarku, chyba domyślam się o co biega z tymi narożnikami, myślałem, że tak ma być. Oczywiście, rygle i uszczelki będą pomalowane, zapomniałem to ująć w opisie ;) Łączenie nie jest aż tak mocno widoczne na żywo, ale mimo wszystko je widać. Dzięki za słowa krytyki, nic tak jak one napędzają do pracy.

Wiem, że to łączenie jest trudno zaszpachlować i wyszlifować, sam się strasznie z tym męczyłem u siebie - makaroniarze mogli to rozwiązać inaczej, ale po co ułatwiać życie modelarzom...

Zobaczysz, jaka jest różnica w drzwiach, jak pomalujesz uszczelki i rygle. Pooglądaj fotki prawdziwych kontenerów i zdecyduj, jaką wersję wybierzesz - w niektórych srebrne są same prowadnice i klamki, a okucia w kolorze kontenera, a w innych okucia są również srebrne. Chodzi o te elementy:

dsc076283.th.jpg

Ja mam tylko jedno zdjęcie kontenera P&O, znaleziona gdzieś tam kiedyś w sieci, w dodatku jest to 20":

c000895.th.jpg

A to, czego mi szkoda (że nei zaszpachlowałeś), to te szczegóły:

dsc076282.th.jpg

W realu wygląda to tak:

dsc01059j.th.jpg

Ale i tak podziwiam Cię za samą naczepę. Może kiedyś pokusisz się o zrobienie 20" albo dwóch 20".

A tak apropos mojego zestawu, to właśnie skończyłem zielony kontener, postaram się dać fotki jeszcze dziś. Przyznam szczerze, że chodzi mi po głowie jeszcze jeden kontener...

Pozdrowienia.

No te okucia to wiem. raczej wybiorę wersje, gdzie srebrne są tylko okucia i klamki. Nie chce ryzykować z moją prawą ręką To co zaznaczyłeś na 3 fotce, to jak teraz na to patrze, i dociskam palcem to dochodzi do góry. Może SG załatwi sprawę, jutro zobaczę.

W takim razie czekam na foteczki zielonego kontenera

Dasz jeszcze radę to poprawić - to małe elementy, które możesz nawet teraz zaszpachlować (oczywiście najpierw skleić), przeszlifować i pomalować pędzelkiem - nie będzie to psuło efektu. Pomyśl nad takim rozwiązaniem.

Pozdrowienia.

Mały aktual z prac czwartkowo-piątkowych

Mianowicie, poooczątek prac nad instalacją pneumatyczną:

dsc07782y.jpg

Przednie podpory:

dsc07784t.jpg

Antyrowery czy jak to woli międzyosiówki

dsc07786.jpg

dsc07787.jpg

I tylna belka wraz z zderzakiem:

dsc07785t.jpg

dsc07778w.jpg

I takie srutututu na wszystko razem ;-)

dsc07781c.jpg

I nie pisać mi, że bezbłędnie bo ja tam widzę masę krzywości, nierówności i wogóle

• 4 weeks later...

Powoli, powoli lecz do przodu Generalnie jestem zadowolony z prac tak na 7/10. Zostało jeszcze do poprawienia nie wiele rzeczy i mogę kłaść podkład. M.in muszę jeszcze dopieścić przejście na podłużnicach.

Od ostatniej akutalki przybyła imitacja instalacji pneumatycznej i elektrycznej, między 2 a 3 osią podpory do kontenera, uchwyt do skrzynki oraz zapasówki.

Naczepie daaaaleko do ideału jaki chciałbym osiągnąć

dsc07870q.jpg

dsc07871.jpg

dsc07872.jpg

dsc07873k.jpg

dsc07874f.jpg

dsc07875.jpg

dsc07877v.jpg

• 4 weeks later...

Cały proces malowania tego plastikowego czegoś pomijam w relacji Czasami poprostu jest lepiej pokazać efekt końcowy (który mnie zadowala powiedzmy w 90%) niż mielibyście mnie wyzywać i śmiać się co wyprawiam Mała polerka i będzie git. Nie patrzcie też, że np. poduchy są czerwone, wszystko będzie jak należy

dsc08363.jpg

dsc08364q.jpg

dsc08365.jpg

Dziś mam w planach zrobienie nadkoli (może i ich pomalowanie? ) i wykończenie tylnej belki. Co z tego wyjdzie, zobaczymy wieczorem....

• 2 weeks later...

Tak więc, prace nad Dafem ruszyły pełną parą Oto efekt dwóch ostatnich dni czyli doklejone trochę PCVki by poprzeczki wyglądały "normalnie", podłużnice miały kształt Ceownika itp bajery które Italeri pominęło, Sklejone kompletne przednie i tylne zawieszenie, zbiorniki powietrza z nad zapasówki powędrowały pod akumulatory. Dorobiłem również skrzynkę by ramę choć trochę przybliżyć do oryginału.

Oto Daf którego chcę odwzorować:

1237908037730.jpg w798.png

No i model:

dsc08699.jpg w1632.png

dsc08700.jpg w1632.png

dsc08702.jpg w1224.png

dsc08701s.jpg w1632.png

Wiadomo, jeszcze będę co nie co szpachlować, szlifował itp

Szkoda, że nie pokusiłeś się o zaminę miejscami zbiorników tak jak to jest w oryginale. Model zapowiada się dość ciekawie, a więc będę często tu zaglądał i to nie tylko z obowiązku bycia modem

No zastanawiałem się nad tym, ale w końcu zdecydowałem, że zostawię tak jak jest. Przy tym modelu nie mam koncepcji, żeby odwzorować go w 100%. Podobnie zresztą było z moją ostatnią stopiątką. Tam też tłumik itp zostało po lewej a zbiornik paliwa po prawej ;) Także Torni, postaram się, aby każdy tu zaglądał z przyjemności a nie z obowiązku

• 2 weeks later...

CZesto tu zagladam i naczepa zrobila na mnie wrazenie i pewnie DAF tez zrobi. Fajnie z robisz okablowanie ale dlaczego pr\ewody wpadaja w poduchy w dodatku dziurawe?No moze sie czepiam ale na zbiorniku paliwa tez sa italerowskie przewody a TY tam juz cos od siebie dodales.W jakim celu to?