szwabu87 Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 No to kąpiel w krecie, a jeżeli to akryle to mój kumpel (Warhammerowiec) mówił mi że on 'używki' kąpie w DOT'cie (płyn hamulcowy) ale oni malują głównie akrylami więc nie wiem jak to sie zachowa w przypadku farby olejnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Witam.Do usunięcia starych powłok farb olejnych ja osobiście polecam 10 % roztwór sody kaustycznej.Rozpuszczamy sodę w zimnej wodzie-koniecznie w szklanym pojemniku-czekamy do wystudzenia się mikstury i moczymy do skutku.Parę godzin powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Ja swoją drogą też bym się bardzo chciał dowiedzieć jak wywalić malowanie olejnymi. Rafal_89>> Jeśli dobrze kojarzę i myślę o tym samym modelu co masz Ty, to Sokół był pomalowany farbami olejnymi Tamyii, ale musisz poprawić linki do zdjęć bo są jakieś skopane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 DOT 3 lub 4 powinien to ruszyć . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 A takie machinacje takimi specyfikami nie zrobią wżerów w plastiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Lepiej użyć takiego specyfiku jak cleanlux zmywacz powłok sidoluxu w każdym chemicznym jest za kilka złociszy. Musisz umoczyć model w tym płynie jakiś czas i jak farba nie zejdzie to pomachaj po nim szczoteczką do zębów. Farba powinna zejść a modelowi nic się nie stanie. Tak dla przykładu zmyłem tym sposobem 3-letnią farbę olejną z Łosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi