szwabu87 Napisano 1 Czerwca 2009 Napisano 1 Czerwca 2009 No to kąpiel w krecie, a jeżeli to akryle to mój kumpel (Warhammerowiec) mówił mi że on 'używki' kąpie w DOT'cie (płyn hamulcowy) ale oni malują głównie akrylami więc nie wiem jak to sie zachowa w przypadku farby olejnej. Cytuj
wojtas Napisano 1 Czerwca 2009 Napisano 1 Czerwca 2009 Witam.Do usunięcia starych powłok farb olejnych ja osobiście polecam 10 % roztwór sody kaustycznej.Rozpuszczamy sodę w zimnej wodzie-koniecznie w szklanym pojemniku-czekamy do wystudzenia się mikstury i moczymy do skutku.Parę godzin powinno wystarczyć. Cytuj
Peter_D Napisano 2 Czerwca 2009 Napisano 2 Czerwca 2009 Ja swoją drogą też bym się bardzo chciał dowiedzieć jak wywalić malowanie olejnymi. Rafal_89>> Jeśli dobrze kojarzę i myślę o tym samym modelu co masz Ty, to Sokół był pomalowany farbami olejnymi Tamyii, ale musisz poprawić linki do zdjęć bo są jakieś skopane. Cytuj
Bilonzo Napisano 2 Czerwca 2009 Napisano 2 Czerwca 2009 DOT 3 lub 4 powinien to ruszyć . Pozdrawiam Cytuj
Peter_D Napisano 2 Czerwca 2009 Napisano 2 Czerwca 2009 A takie machinacje takimi specyfikami nie zrobią wżerów w plastiku? Cytuj
afruch Napisano 2 Czerwca 2009 Napisano 2 Czerwca 2009 Lepiej użyć takiego specyfiku jak cleanlux zmywacz powłok sidoluxu w każdym chemicznym jest za kilka złociszy. Musisz umoczyć model w tym płynie jakiś czas i jak farba nie zejdzie to pomachaj po nim szczoteczką do zębów. Farba powinna zejść a modelowi nic się nie stanie. Tak dla przykładu zmyłem tym sposobem 3-letnią farbę olejną z Łosia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi