Gość Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 Czym zasadniczo różnią sie te dwie wersje ? Wiem, że silnikami ale co jeszcze ? Interesują mnie głównie różnice wymiarowe płatowca, jego kształtu oraz rur wydechowych. Cytuj
fiedotow Napisano 8 Listopada 2006 Napisano 8 Listopada 2006 Płatowiec w zasadzie był ten sam. Inny był chwyt pod lewym płatem, inny typ śmigła (dwa warianty zależnie od wytwórni), dwa typy wiatrochronów, dwa typy rur wydechowych, płat zwykły i ze ściętymi końcówkami... Coś jeszcze? Na razie mam rozrysowanych 7 wariantów Spita Vb, ale to jeszcze nie wszystkie. Tu potrzebne są zdjęcia konkretnych maszyn, żeby nie walnąć się. Cytuj
Gość Napisano 9 Listopada 2006 Napisano 9 Listopada 2006 Mam Spita Vb 1:48 Tamiya i na jego podstawie chciałbym zrobic wersję IIb w oznaczeniu 306 dywizjonu UZ N, stąd moje dociekania. Co do płatowca mam jedno pytanie - na skrzydłach modelu Tamiy są dwa małe "grzebienie", które w instrukcji Vb producent zaleca zlikwidowac. Czy w wersji IIb powinny one byc czy nie ? No i jak ma sie sprawa z pozostałymi elementami modelu tej wersji ( Vb ) w stosunku do IIb czyli jak już wspomniałes: śmigło z kołpakiem, osłony kabiny... Jeśli się nie mylę ( na podstawie dostępnych zdjęc ) kolektory wersji IIb są chyba identyczne z wersją Mk. I ? Można by więc z powodzeniem zastąpic je rurami Moskita. Uzbrojenie i jego rozmieszenie w płacie też jest chyba identico z Vb ? Więc myślę, że generalnie zakres przeróbek byłby niewielki... Miałem niegdyś Plany Modelarskie ze Spitami, szkoda, że gdzieś mi przepadły bo tam były super rysunki wszystkich wersji... Cytuj
fiedotow Napisano 9 Listopada 2006 Napisano 9 Listopada 2006 Może nie wszystkich wersji, ale sporo. Wydech dla Mk. II i I był identyczny. Te "grzebienie" nad lukami podwozia były wzmocnieniem dorywczym, bo w tym miejscu często dochodziło do pęknięć. Więc na Mk. I - V występowały. Tu już musicz podeprzeć się zdjęciami. Jerśli masz dostęp do Mk. I w 1:48, użyj chwytu spod lewego płata. Najwięcej pracy czeka Cię podczas wykonywania kołpaka i śmigła. A to mały bonusik. Może niezbyt precyzyjna kreska, ale to tak wygląda Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi