Skocz do zawartości

Z serii "Malta 1940-43" - Dornier Do-217E III/KG2

dewertus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dłuższej przerwie

Dzisiaj chciałbym zaprezentować Szanownemu Gronu model samolotu Dornier Do-217E w skali 1/72 wykonany z zestawu Italeti.

Inspiracja do wykonania modelu była lektura monografii Do-217 wydanej przez KAGERO, a właściwie dość tajemniczy i lakoniczny podpis pod jedna z sylwetek samolotu na planszach barwnych. Otóż ów zapis głosi ze przedstawiony samolot o kodzie U5+BD to maszyna z VI/KG2 operujaca nad morzem śródziemnym z baz położonych na południu Francji w okresie czerwiec - grudzień 1942. Niby nic nadzwyczajnego a jednak….

Ponieważ obszar morza śródziemnego (a w szczególności działania związane z Malta) stanowi jeden z moich ulubionych tematów, postanowilem czym predzej wykonać model samolotu dość egzotycznego w tym rejonie działań (mowa o wersji "E"). Z większą uwaga przystąpiłem do poszukiwań jakiś dodatkowych informacji, zdjęć, etc… I się zaczęło:) pierwsze, co mi nie pasowało to właśnie lakoniczny podpis pod plansza i…. jedynym zdjęciem w monografii, które przedstawiało Dorniera operującego nad morzem śródziemnym. Było to o tyle dziwne, ze wszystkie inne opisy zdjęć były bardzo dokładne. Poszukiwania w necie odsłaniały kolejne zagadki:

1. Jakim cudem samolot z bocznym oznaczeniem "BD" mógł latać w VI Gruppe, skoro oznaczenie "D" należało do klucza sztabowego III Gruppe?

2. Dlaczego kolor litery kodowej "B" jest niebieski skoro wg norm i opisów powinien być zielony?

3. Jakim cudem samolot latał w VI Gruppe skoro w skład KG 2 wchodziły Stab, I, II, III, IV i V Gruppe?

4. Pierwsze jednostki KG 2 trafiły do południowej Francji (baza Toulouse-Francazal) w listopadzie 1942 i była to III Gruppe (7/KG2, 8/KG2 i 9/KG2) - i w świetle danych, jakie udało mi się odszukać były to jedyne jednostki KG2 operujące w tym rejonie. W późniejszym okresie na Do-217E nad morzem śródziemnym z południowej Francji operowała jeszcze II/KG100…

5. Na zdjęciach pasy szybkiej identyfikacji na skrzydłach sa w kolorze białym (a nie jak podaje KAGERO) w niebieskie…

Suma summarum zbudowałem model Dorniera bogatszy w wiedze z zastosowania jednostek bombowych posiadających ten typ na uzbrojeniu. I tak model mój prezentuje samolot Do-217E-4 w służbie III Gruppe, a dokładniej 8/KG2 stacjonującej w południowej Francji w bazie Toulouse-Francazal w okresie listopad - grudzień 1942.

Największy "kwach”, jaki nie się przytrafił podczas klejenia to odparowanie resztek kleju cjano-akrylowgo na wieżyczce…

Model malowany akrylami AGAMY metoda pedzelkowa.

Tradycyjnie komentarze i uwagi mile widziane

2268321610102052667S600x600Q85.jpg

2093792690102052667S600x600Q85.jpg

2467973130102052667S600x600Q85.jpg

2903782660102052667S600x600Q85.jpg

2175826510102052667S600x600Q85.jpg

2988121740102052667S600x600Q85.jpg

2135637330102052667S600x600Q85.jpg

----------------------------------------------------------

Warsztat:

Petlakow Pe-2FT – 75% (Leningrad)

Savoia Marchetti SM-79 – 40% (Malta / M.Srodziemne)

Savoia Marchetti SM-81 – 40% (Malta / M.Srodziemne)

Fiat G-50 – 90% (Malta / M.Srodziemne)

Hawker Hurricane Mk IIB – 95 % (Malta / M.Srodziemne)

Matin 167 Maryland – 75% (Malta / M.Srodziemne)

Bell P-39Q – 80% (Leningrad)

Junkers Ju-87 – 60% (Malta / M.Srodziemne)

Junkers Ju-88 – 60% (Malta / M.Srodziemne)

Temat maltański też jest mi bliski, więc z ciekawością obejrzałem galerię. Bardzo ładny, czysty, bez większych zabrudzeń. Podoba mi się.

dzieki, ostatnio w tematyce maltanskiej troche mi drgnelo i wzbogacilem sie o kilka "bialych krukow" czekam az przyplyna do mnie:

Bristol Beaufort Mk I - FROG

Fiat BR. 20 - Italieri

Ja cały czas więcej zbieram niż robię. Chcę pociągnąc serią kilka modeli. Jak na razie będą to głównie alianckie, ale przyjdzie i czas na niemców oraz włochów.

No i mamy podobnie, wybieramy inne fronty, te mniej znane. Ja planuję Maltę (ze względu że tam byłem i mam sentyment do tej pięknej wyspy) oraz północ - niemców w Norwegii oraz bałkany. I to zarówno lotniczo jak i w czołgach i transporterach opancerzonych. Pozdrawiam i czekam na kolejne galerie.