Skocz do zawartości

T-64 BV ( SKIF 1/35 )

alf1969

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jest to mój pierwszy model w związku z tym liczę na wskazówki, rady w trakcie jego klejenia.

Model ten wybrałem dlatego że nikt inny na rynku nie wypuścił, nie jest zbyt drogi a ja jako początkujący modelarz muszę niestety na starcie wydać troszkę kaski na niezbędne materiały i sprzęt

Do rzeczy

Jak prezentuję się pudło wszyscy wiedzą ale przypomnę

b6a705773fe9a8b6m.jpg

a4dfcea7f916f252m.jpg

Jakość wyprasek nie zachwyca, trochę nadlewów, sporo jamek skurczowych i gąsienice( totalna porażka ) w związku z tym zamówiłem z ogniw gąsienice SKIF-a w nadziei że będą choć odrobinę bardziej przypominały gąsienice. "Mnogość" kalkomanii do wyboru też nie daje wielkiego wyboru co do przynależności czołgu ale mam nadzieję to zmienić.

027fdef667cfeefem.jpg

Instrukcja wielojęzyczna oczywiście oprócz polskiego ale to akurat nie problem.

Generalnie model wygląda całkiem nieźle, oczywiście będzie wymagał sporo pracy. Aktualnie zbieram jeszcze resztę materiałów dotyczących tego modelu teciaka i ruszę pełną parą niebawem.

Witam!

Model nie jest zły, trzeba dużo poprawić ale generalnie bryła i detale ok. Gąsienice porażka-ja kupiłem i polecam Masterclub-click nr MC135051CL. Są super, łatwo się składa i wyglądają jak trzeba. Zdecydowanie zmieniają wygląd pojazdu!!

Witam!

Gąsienice porażka-ja kupiłem i polecam Masterclub-click nr MC135051CL. Są super, łatwo się składa i wyglądają jak trzeba. Zdecydowanie zmieniają wygląd pojazdu!!

ale cena tych gąsek powala na kolana

Różnie to bywa z ceną, ja chyba, o ile pamiętam kupiłem za 70 zł. Fakt, może i powala-ale miłość wymaga wielu wyrzeczeń! To jest wbrew pozorom b. fajny model i dokładając trochę dodatków można go zdecydowanie uatrakcyjnić!

No to zacząłem.

Na wstępie pierwszy dzwon . Żeby nie było że mój teciak jest wykonany precyzyjniej niż wcześniejszych "miłośników" SKIF-a, szpara między bokami a spodem wanny niewątpliwie pozwalała skrycie wydostać się załodze dołem pojazdu bez konieczności narażania się na ogień nieprzyjaciela.

No ale od czego mocny klej i szpachla .

Szpachla to główny sprzymierzeniec SKIF-a.

Prace posunęły się odrobinę do przodu. Po długiej i wyczerpującej walce z wanną udało się ją skleić. Szpary zniknęły .

261e26e0c4075a2am.jpg

6366726834d0256cm.jpg

Wstępnie sklejona wieża i część kół czekają na dalszą obróbkę.

d674197c4317ce94m.jpg

1b932743ce40ad6cm.jpg

Jest też lufa.

a08e084e16099f23m.jpg

Generalnie model jest całkiem przyjemny, ale jak na te lata to jakość tworzywa, wypraski i pasowanie elemetów mogłyby być przynajmniej odrobinę lepsze.

Nie poddaje się i będę walczył dalej.

No cóż postęp prac jest więcej niż mozolny. Niedokładności i spasowanie pozostawia wiele do życzenia. Praktycznie dzisiejszy dzień spędziłem na szpachlowaniu pancerza reaktywnego. W zasadzie na każdej kostce pancerza jest jamka skurczowa.

Tym większy szacunek dla tych co skleili modele SKIF-a.

Ktoś na forum wspomniał wcześniej że jest to najlepiej wykonany model tego producenta. Jeśli to prawda to klękam przed wszystkimi którzy skleili te gorsze.

aby posunąć odrobinę naprzód budowę, wyciąłem koła i zamontowałem na sucho. Górną część wanny również na sucho zamontowałem celem sprawdzenia dokładności przylegania . Będzie z tym trochę pracy

63da1a83f169f5bem.jpg

na dziś trzeba zakończyć tę walkę.

Żona w końcu wygna mnie do piwnicy a tego bym nie chciał bo nie mam tam żadnego oświetlenia