alf1969 Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy model w związku z tym liczę na wskazówki, rady w trakcie jego klejenia. Model ten wybrałem dlatego że nikt inny na rynku nie wypuścił, nie jest zbyt drogi a ja jako początkujący modelarz muszę niestety na starcie wydać troszkę kaski na niezbędne materiały i sprzęt Do rzeczy Jak prezentuję się pudło wszyscy wiedzą ale przypomnę Jakość wyprasek nie zachwyca, trochę nadlewów, sporo jamek skurczowych i gąsienice( totalna porażka ) w związku z tym zamówiłem z ogniw gąsienice SKIF-a w nadziei że będą choć odrobinę bardziej przypominały gąsienice. "Mnogość" kalkomanii do wyboru też nie daje wielkiego wyboru co do przynależności czołgu ale mam nadzieję to zmienić. Instrukcja wielojęzyczna oczywiście oprócz polskiego ale to akurat nie problem. Generalnie model wygląda całkiem nieźle, oczywiście będzie wymagał sporo pracy. Aktualnie zbieram jeszcze resztę materiałów dotyczących tego modelu teciaka i ruszę pełną parą niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Podobno te ogniwka są nic nie warte, przykro mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Kolejny Teciak od skifa... u potwierdzam słowa Petera nie ma sensu inwestować w to coś zwanymi ogniwkami. Nie mniej kibicuje i patrzę co to wyjdzie (o ile szlak cię z nim nie trafi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yarret Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Witam! Model nie jest zły, trzeba dużo poprawić ale generalnie bryła i detale ok. Gąsienice porażka-ja kupiłem i polecam Masterclub-click nr MC135051CL. Są super, łatwo się składa i wyglądają jak trzeba. Zdecydowanie zmieniają wygląd pojazdu!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alf1969 Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Witam! Gąsienice porażka-ja kupiłem i polecam Masterclub-click nr MC135051CL. Są super, łatwo się składa i wyglądają jak trzeba. Zdecydowanie zmieniają wygląd pojazdu!! ale cena tych gąsek powala na kolana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yarret Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Różnie to bywa z ceną, ja chyba, o ile pamiętam kupiłem za 70 zł. Fakt, może i powala-ale miłość wymaga wielu wyrzeczeń! To jest wbrew pozorom b. fajny model i dokładając trochę dodatków można go zdecydowanie uatrakcyjnić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yarret Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Spróbuj poszukać w zagranicznych sklepach internetowych np- Valka, Historicabooks itp. Wiele adresów znajdziesz na www. armorama .com. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 Witam wszystkich.Jest to mój pierwszy model w związku z tym liczę na wskazówki, rady w trakcie jego klejenia. No chłopie ale sobie wybrałeś model na "pierwszy raz". Trzymam za Ciebie kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alf1969 Napisano 7 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2009 No to zacząłem. Na wstępie pierwszy dzwon . Żeby nie było że mój teciak jest wykonany precyzyjniej niż wcześniejszych "miłośników" SKIF-a, szpara między bokami a spodem wanny niewątpliwie pozwalała skrycie wydostać się załodze dołem pojazdu bez konieczności narażania się na ogień nieprzyjaciela. No ale od czego mocny klej i szpachla . Szpachla to główny sprzymierzeniec SKIF-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 7 Sierpnia 2009 Share Napisano 7 Sierpnia 2009 Szpachla to główny sprzymierzeniec SKIF-a. SKIF - Szpachla Klej I Fuga już wiesz skąd nazwa firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alf1969 Napisano 8 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2009 Prace posunęły się odrobinę do przodu. Po długiej i wyczerpującej walce z wanną udało się ją skleić. Szpary zniknęły . Wstępnie sklejona wieża i część kół czekają na dalszą obróbkę. Jest też lufa. Generalnie model jest całkiem przyjemny, ale jak na te lata to jakość tworzywa, wypraski i pasowanie elemetów mogłyby być przynajmniej odrobinę lepsze. Nie poddaje się i będę walczył dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alf1969 Napisano 9 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2009 No cóż postęp prac jest więcej niż mozolny. Niedokładności i spasowanie pozostawia wiele do życzenia. Praktycznie dzisiejszy dzień spędziłem na szpachlowaniu pancerza reaktywnego. W zasadzie na każdej kostce pancerza jest jamka skurczowa. Tym większy szacunek dla tych co skleili modele SKIF-a. Ktoś na forum wspomniał wcześniej że jest to najlepiej wykonany model tego producenta. Jeśli to prawda to klękam przed wszystkimi którzy skleili te gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alf1969 Napisano 9 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2009 aby posunąć odrobinę naprzód budowę, wyciąłem koła i zamontowałem na sucho. Górną część wanny również na sucho zamontowałem celem sprawdzenia dokładności przylegania . Będzie z tym trochę pracy na dziś trzeba zakończyć tę walkę. Żona w końcu wygna mnie do piwnicy a tego bym nie chciał bo nie mam tam żadnego oświetlenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Wiem co czujesz! Na razie ładnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi