Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Przymierzam się do budowy SU-24 w skali 1:72 w oparciu o model firmy Revell. Czytałem, że nie jest on poprawny ( jak większość modeli tego samolotu). Chciałbym jednak porównać wypraski do planów i tutaj napotkałem na problem.

W internetowych księgarniach znalazłem tylko 2 pozycje: Frontovoj bombardirovszczik SU-24 Autor: S. Moroz, I. Prichodczeno, V. Kołobanov Wydawnictwo: EKSPRINT i Bombardirovszczik SU-24 w Afganistanie Autor: V. Markovskij Wydawnictwo: EKSPRINT.

I tu pytanie do Was:

Czy ktoś z kolegów miał może z nimi do czynienia, i czy zawierają plany w skali 1:72

Czy istnieją jakieś inne książki z planami o SU-24 wersje M i MK (i są dostępne w necie)

Jeżeli tak, to prosiłbym o jakieś wskazówki (mogą być też linki do księgarni, byle nie do aukcji internetowych bo tam nie kupuje)

-Tomek

Napisano

Dzięki, znałem te linki, ale nie mam pojęcia jak za pomocą IrfanView np. ustalić właściwą wartość dla przedstawionego schematu tzn. co zrobić żeby wydrukowało skale 1:72

Jak kliknę opcję "oryginal size" to obrazek powiększa się to bardzo dużych rozmiarów...

Dlatego właśnie wolałbym jakąś fajną książeczkę z planami...

Napisano

Zrobiłbym tak:

za pomocą kadrowania wyciął tylko podziałkę (jeżeli jest, bo nie ściągałem rysunków) i wydrukował ją. Zmierzyłbym na wydruku długość 1 metra (obliczył skalę), następnie wiedząc, że 1 metr w 1:72 to 13,89 mm obliczyłbym o ile procent należy zmniejszyć cały rysunek. Następnie druk całego arkusza, pomiar i ewentualna korekta tak by znana długość np. kadłuba trzymała wymiary 1:72. Powinno zadziałać.

Może ktoś inny ma inną metodę, lepszą i szybszą, ta powstała teraz.