grzesioj Napisano 26 Sierpnia 2009 Share Napisano 26 Sierpnia 2009 Jak w temacie - E-100 w skali 1:72 firmy Dragon. Był to mój pierwszy kontakt z modelami tej firmy. Wrażenia - mieszane. Sklejanie go i pewnie podobnych mu tego producenta, nie sprawia takiej frajdy jak sklejanie np. Revella. Przypomina raczej składanie zabawki. Dodatkowo, model wyposażony jest w gąsienice z tworzywa. Nie lubię takich, nie mam wypracowanego sposobu ich malowania - schną, bez przesady, kilkanaście dni, po czym lakiej schodzi z nich przy najmniejszej próbie zrobienia z nimi czegokolwiek. Nie opatentowałem również bezpiecznego sposobu na ich zakładanie - po prostu naciągam je siłą na układ jezdny po sklejeniu i ewentualnie poprawiam uszkodzony lakier. Wracając do modelu to tradycyjnie malowany w całości pędzlem lakierami Humbrol i suchymi pastelami, zawiera trochę fabrycznych części fototrawionych (końcówka lufy i siatki nad wentylatorami). Szczegółów bardzo mało, ale ten czołg to bardziej fantazja producenta niż historyczna rzeczywistość. Malowanie również z kategorii s-f. A, zapomniałbym - przy nakładaniu kalkomanii popełniłem jakiś błąd i kalki się srebrzą . Zapraszam do pobłażliwej oceny, choć domyślam się uwag na temat obić . Na zdjęciu poniżej widać srebrzenie się kalkomanii, jednakże zdjęcie uznałem za na tyle ciekawe, żeby je umieścić. Końcówka lufy i siatki nad wlotami powietrza do silników to elementy fototrawione. pozdrawiam P.S. Na pewnym forum zarzucono mi kłamstwo, że modelu NIE DA SIĘ tak pomalować pędzlem. Bzdura... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kami13f Napisano 26 Sierpnia 2009 Share Napisano 26 Sierpnia 2009 Da się pomalować pędzlem , wszystko zależy od inwencji modelarza i jego pomysłów . Modelik zacny . Czekam na następne - oczywiście malowane pędzlem . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 26 Sierpnia 2009 Share Napisano 26 Sierpnia 2009 Nie no chłopie. Dla mnie jesteś mistrzem pędzla ( jeżeli chodzi o trójbarwne, dwubarwne kamo). Naprawdę trudno w to uwierzyć, że robiłeś je pędzlem. Musisz koniecznie założyć wątek warsztatowy i pokazać tą technikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 26 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2009 Nie no chłopie. Dla mnie jesteś mistrzem pędzla ( jeżeli chodzi o trójbarwne, dwubarwne kamo). Naprawdę trudno w to uwierzyć, że robiłeś je pędzlem. Musisz koniecznie założyć wątek warsztatowy i pokazać tą technikę. Zawstydziłeś mnie tym komplementem... Ok, myślę, że da się zrobić, tylko muszę nabyć jakiś model. Obecnie, znużony zlepianiem w podobny sposób zabawek dla syna (Morser-Karl, Jagdpanzer IV, Pzkpfw III, Famo itd...) nie robię nic. Ale, mam zamiar wybrać się w najbliższym czasie po sprzęt do najbliższego, odległego tylko o 80km sklepu modelarskiego . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 26 Sierpnia 2009 Share Napisano 26 Sierpnia 2009 Model ci wyszedł super, malowanie szczegulnie, ale jesteś chyba pierwszą osobą, która nielubi DRAGONA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 26 Sierpnia 2009 Share Napisano 26 Sierpnia 2009 widząc same zdjęcia i podpis: pędzel, też bym nie uwierzył. Jest pro, gratuluję umiejętności, cudowny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 26 Sierpnia 2009 Share Napisano 26 Sierpnia 2009 Musisz koniecznie założyć wątek warsztatowy i pokazać tą technikę. Nooo, to nie jest zły pomysł modelik jako modelik i Twoje wykonanie fajne ale jeżeli chodzi o bryłę tego modelu i wygląd taki normalny to osobiście mi się nie podoba, wóz brzydki jak noc listopadowa :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi