Skocz do zawartości

GMC CCKW-353 Dump Truck, 1:72 Hasegawa

Erolek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kolejny model czekający na montaż to GMC CCKW-353 z Hasegawy. Lubię aliancki sprzęt drugowojenny, a w dodatku znajomy ma podobne GMC i nieraz zdarzyło mi się nim jeżdzić. W związku z czym trzeba będzie takiego popełnic, bo oryginału nie miałbym gdzie trzymać. Skala jak to zwykle u mnie 1:72 (pozostałości jeszcze po Łosiach i Jakach 1M z poprzedniej epoki).

Tym razem postanowiłem model popełnić "po bożemu", czyli in-box i warsztat na forum.

In-Box TUTAJ

Czas na zdjęcia warsztatowe.

Stan robót na dziś:

001fv.jpg

Z założenia model miał być zrobiony w wersji "spudła", ale po przyjrzeniu się zaznaczonym detalom:

002bh.jpg

i porównaniu ich z oryginałem:

003jl.jpg

postanowiłem coś z tym zrobić:

004oc.jpg

Wymieniona też rura wydechowa i trochę podłubałem przy zbiorniku paliwa. Wodotrysków raczej nie planuję. Założenie - czysto relaksacyjne.

Ciąg dalszy nastąpi.

Pozdrawiam

Eryk

Podsumowanie weekendu:

Całość poklejona, poszlifowana i pomaskowana. Znowu nie udało się zrobić wersji pudełkowej. Wnętrze kabiny wołało o pomstę do nieba, w związku z tym zrobiłem podłogę (całkowity brak w modelu), wajhy do biegów i reduktora, nową deskę rozdzielczą i pocieniłem ścianki. Całość dostała też lusterka i dorobiłem przeszklenie z kawałka folii do bindowania. Gdzieś mi się pałętał Browning .30 z mocowaniem, więc wyląduje przy szoferce po stronie pasażera. Wydłubałem też reflektory, żeby coś z tym zrobić w przyszłości (dlatego nie dokleiłem jeszcze grilla).

005lq.jpg

Póżniej na wszystko poszedł szary podkład ze sklepu motoryzacyjnego. Rewelacja. Kładzie się równo i cienko, i nie pyli po całym mieszkaniu. Po próbach z podkładami Tamiya i Games Workshop - raczej zostanę przy tym.

006xl.jpg

007xk.jpg

Od jutra malowanko.

Pozdrawiam

Eryk

Ciąg dalszy sagi o ciężarówce.

Malowanie głównych elementów. Farby, jak widać na załączonym obrazku - Tamiya rozcienczane wodą ognistą plus kropelka retardera Vallejo.

008ja.jpg

009or.jpg

010md.jpg

Jeśli mnie wena nie opuści, to wkrótce ciąg dalszy.

Pozdrawiam

Eryk

• 2 weeks later...

Małymi kroczkami do przodu:

Pomalowałem koła

011kv.jpg

Położyłem kalki i całośc pociągnięta błyszczącym lakierem

012lh.jpg

Na koniec wszystko dostało akrylowego washa. nie za mocno, ot tak, żeby pogłębić trochę cienie.

013jh.jpg

Robota zawrzala jak na wizytę pierwszego sekretarza. Tutaj kierownik:

014ps.jpg

A tutaj półprodukt na posdtawkę. Kawałek sklejki, klej do płytek i papier ścierny:

015dw.jpg

Tutaj po pomalowaniu. Przed zasianiem trawy łoszami, pigmentami i innymi bajerami:

016ky.jpg

Samochód został zmontowany, opigmentowany lekko i wyposażony w bezcenny ładunek, ale o tym to już w galerii, która do obejrzenia jest TUTAJ

Pozdrawiam

Eryk