ChessTerr Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 Witam wszystkich Jestem nową osobą na forum i widzę, że bardzo u Was przyjemnie Moje umiejętności modelarskie nie są na wysokim poziomie dlatego bardzo liczę na jakieś opinie, sugestie. Przyznaje, że moją piętą Achillesową są brudzenia, ślady eksploatacji tudzież rdzy. Jeśli macie dobre sposoby (i tanie) aby taki efekt uzyskać bardzo proszę o radę A oto moje maleństwo: Zdjęcia zrobione na makro więc nic się nie ukryje ;) Bardzo proszę o komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek2142 Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 Model mi się podoba ale Ostatnia fotka pokazuje niedoskonałości. Co się stało z farbą z tyłu ? I czy nie jest tam właśnie za gruba warstwa? Ogólnie model fajny Przypadł mi do gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 Całkiem fajnie wygląda ten pancerek . Tylko ta nie przewiercona lufa szczególnie razi i srebrzące się krzyże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChessTerr Napisano 12 Września 2009 Autor Share Napisano 12 Września 2009 piotrek2142 właśnie z tyłu sam nie wiem co to za error ale zapewne będzie to tak jak mówisz gruba warstwa farby albo kleju... hubert72 nie jesteś jedyną osobą która zwróciła uwagę na lufę ;) co do krzyży czy ogólnie kalkomanii będę wdzięczny jeśli podpowie mi ktoś jak można się pozbyć tego efektu odblasku No i ponawiam prośbę o sugestie we względzie brudzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 co do krzyży czy ogólnie kalkomanii będę wdzięczny jeśli podpowie mi ktoś jak można się pozbyć tego efektu odblasku Smile No i ponawiam prośbę o sugestie we względzie brudzenia Smile W kwestii odblasku czy też srebrzenia się kalek to kalki najlepiej kłaść na powierzchnię pokrytą na błysk ( na przykład sidoluxem do podłóg PCV), a następnie przy pomocy preparatów do nakładania kalkomanii ( poszukaj na forum, w sklepach modelarskich internetowych). Jeżeli chodzi o brudzenie na początek polecałbym nałożenie washa, a następnie wypróbowania metody suchego pędzla. Wszystko to znajdziesz na forum. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChessTerr Napisano 12 Września 2009 Autor Share Napisano 12 Września 2009 ja brudzenie próbowałem mieszając dwa kolory brązu humbrola ze sobą i dodając ciemnej szarości.... następnie taką miksturę nakładałem na kołeczek do uszu ;) a następnie ciapałem po jakimś starym bezużytecznym modelu.... zobaczymy co wyjdzie.... brudzenie to jedno a muszę się jeszcze nauczyć fizyki (gdzie to brudzenie powinno w danym modelu paść żeby wyglądało realnie :P) Tobie Mierzu dzięki za wstępne rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 ja brudzenie próbowałem mieszając dwa kolory brązu humbrola ze sobą i dodając ciemnej szarości.... następnie taką miksturę nakładałem na kołeczek do uszu ;) a następnie ciapałem po jakimś starym bezużytecznym modelu.... zobaczymy co wyjdzie.... Jeżeli miałbym poradzić w kwestii farb to wyrzuć, sprzedaj itd. Humbrole a przerzuć się na farby akrylowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChessTerr Napisano 12 Września 2009 Autor Share Napisano 12 Września 2009 Mierzu dlaczego uważasz że olejne farby są złe ?? kiedyś miałem panzergrau i biały kolor w akrylu, fakt faktem szybciej schnie, nie śmierdzi no i będzel idzie umyć bardzo łatwo. Niemniej jednak wydaje mi się, że jest dużo mniej wydajna akrylowa farba od olejnej (zeszła mi bardzo szybko). No i cena z tego co wiem jest dwukrotnie wyższa niż w przypadku olejnych. Chyba że się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 13 Września 2009 Share Napisano 13 Września 2009 Mierzu dlaczego uważasz że olejne farby są złe ?? Smile kiedyś miałem panzergrau i biały kolor w akrylu, fakt faktem szybciej schnie, nie śmierdzi no i będzel idzie umyć bardzo łatwo. Niemniej jednak wydaje mi się, że jest dużo mniej wydajna akrylowa farba od olejnej (zeszła mi bardzo szybko). No i cena z tego co wiem jest dwukrotnie wyższa niż w przypadku olejnych. Chyba że się mylęSmile Jak malujesz pędzlem to maluj akrylami. Sam zobaczysz, że lepiej się maluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 13 Września 2009 Share Napisano 13 Września 2009 Popieram poprzednika, też wiem coś o tym... Porównania nie ma, jak dla mnie przynajmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChessTerr Napisano 14 Września 2009 Autor Share Napisano 14 Września 2009 w takim razie trzeba będzie inwestować w akryle dzięki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 15 Września 2009 Share Napisano 15 Września 2009 Jak malujesz pędzlem to maluj akrylami. Sam zobaczysz, że lepiej się maluje. Popieram poprzednika, też wiem coś o tym... Porównania nie ma, jak dla mnie przynajmniej A ja mam odmienne zdanie . Na razie nie inwestuj, tylko kup kilka na próbę. Po prostu sam musisz spróbować, co dla Ciebie jest lepsze. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi