Skocz do zawartości

Agusta Westland AW-139

Erolek

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam walkaround śmigłowca -a właściwie dwóch śmigłowców (numery taktyczne 279 i 277) Agusta Westland AW-139 będących na uzbojeniu 301 dywizjonu, 3 skrzydła operacyjnego Irlandzkiego Korpusu Powietrznego. Są to dwa z 6 śmigłowców zakupinych przez Irish Defence Forces w latach 2006-2008. Walkaround powstał dzięki uprzejmości personelu bazy lotniczej Baldonnel, którą miałem okazję wczoraj zwiedzać. Kolejne walkaroundy samolotów uużywanych obecnie i dawniej przez Irlandzki Korpus Powietrzny - na dniach.

Trochę o śmigłowcu na stronie Irish Defence Forces

Tak więc do rzeczy:

AW-139 nr taktyczny 279, Numer fabryczny 31145, dostarczony 28.111.2008

196bv.jpg

197e.jpg

198ar.jpg

199li.jpg

201d.jpg

202r.jpg

203l.jpg

204h.jpg

205gq.jpg

206a.jpg

207qz.jpg

208s.jpg

209b.jpg

210n.jpg

211fah.jpg

213j.jpg

214c.jpg

215bz.jpg

216hd.jpg

217xz.jpg

218b.jpg

219nj.jpg

220t.jpg

221i.jpg

222dq.jpg

224z.jpg

227q.jpg

229al.jpg

230e.jpg

232bj.jpg

233pff.jpg

Bardzo fajny walkaround. Trzeba będzie kiedyś trzasnąc jakiś irlandzki model .

A tak poza tym, to te france latają rano nad moją głową (na szczęście czasami) gdy przylatują do jednostki w Kilkenny .

No właśnie - tak przy okazji - czy ktoś robi w ogóle modele tych latadeł:

Pilatus PC-9

DH Vampire T.11

Fouga CM-170

Agusta Westland AW139

CASA CN.235

DH Chipmunk

W skali 1:72 albo 1:48?

P.S. A Ty byś na privki zaczął odpowiadać.

Temat nie powiem ciekawy.Ale tak z innej beczki-podobno w głównym budyku tegoż lotniska są podobno jakieś starsze samoloty-interesuje mnie to poniewaz znalazłem gdzieś w necie info że muzeum w Dublinie ma jakiegoś Hurricanea i wg tejże informacji miał on być podobno na Baldonelu.Swoja drogą tyle razy człowiek przejażdza obok i jakoś nie wpadł na ten pomysł.

Zwiedziłem całą bazę. Hurricane'a na mają na stanie. Mam obfotografowane wszystkie samoloty, które stoją w Baldonnel i jak tylko zejdę się w sobie to będę systematycznie wrzucał walkaroundy.

Niestety - jak pojawisz się u wrót bazy to Cię nie wpuszczą. Trzeba dzwonić przez HQ i tam będą stosować spychologię. Po jakichś dwóch dniach wydzaniania i mailowania powinno Ci się udać zaklepać sobie termin. Niestey - tylko poniedziałek-środa za dnia.