Barthass Napisano 11 Grudnia 2006 Share Napisano 11 Grudnia 2006 Witam,mam zamiar od stycznia ruszyć z budową Merkavy Mk.III A zestaw z firmy Academy jest,powiedzmy średniej jakości(ale niestety tego czołgu nieprodukuje żadna inna firma).Więc niestety jestem skazany na Academy.Żeby czołg lepiej przypominał oryginał mam zamiar do jego budowy wykorzystać żywiczne elementy firmy Legend takie jak :Boczne fartuchy,tylne kosze na rzeczy osobiste załogi oraz karabin maszynowy umieszczony nad działem.I tu mam pare pytań dotyczących żywicznych elementów:czy obróbka żywicy różni się od obróbki plastiku??(wycinanie elementów,szlifowanie)Jakiego kleju użyć,i czy są jakieś uwagi dotyczące malowania tychże elementów??Z góry dziękuje za pomoc,pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 11 Grudnia 2006 Share Napisano 11 Grudnia 2006 mój sposób na żywicę (głównie przy figurkach różnych skal): części z grubsza odcinam piłką-żyletką, całkowite oddzielenie klocków wlewowych następuje szlifowaniem na papierze ściernym położonym na płaskiej powierzchni najczęściej na mokro (ze względu na pył żywiczny), klejenie tylko klejami cjanoakrylowymi najchętniej w żelu (żel daje pole manewru), które często robią za szpachlówkę... skrzywione części (częsta uroda żywicy) można prostować delikatnie w ciepłej wodzie lub pod żarówką (z umiarem drogą eksperymentowania) pozdrawiam i mam nadzieję wkrótce ujrzeć relację swoją Merkavę robiłem kilkanaście lat temu gdy o żywicy do tego modelu jeszcze nawet nie słyszałem Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 12 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2006 Dzięki za pomoc,a co do relacji...hmmm..Spróbuje zrobić,ale musze dorwać jakąś cyfrówke.Mam nadzieje,że do tego czasu coś kupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi