amfiladowy Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 Witam, Siedzę w temacie modeli od niedawna. Ale od początku miałem wielką ochotę na coś oryginalnego. Pomysł na Jelcza powstał z dnia na dzień (a raczej pewnej nocy w pracy). W większej części to moja fantazja i podkreślam, że nie będzie to realny model. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4203360e2fb510f3.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b741d362c694ddac.html Wszystko oprócz kół, zbiornika paliwa, tylnego dyfera i przednich osi jest wykonane z papieru. Plastiki to złom po scani. Co do kabiny to znalazłem kartonowy model jelcza 317: http://info.wsisiz.edu.pl/~roksela/omm.html . Potem zeskanowałem i przeskalowałem do 1:24, a następnie wydrukowałem na bloku technicznym. Na zdjęciach widać kabinę pomalowana podkładem, nie jest jeszcze osadzona. Zamierzam na ramie osadzić sztywne burty lub kontener. Wszystko zamierzam pomalować na taki kolor: http://www.mmsilesia.pl/rep/newsph/1793/7596.3.jpg Jak uda mi się dokupić pary podwójnych kół to zapewne jelcz dostanie przyczepę. Całość będzie raczej w stylu militarnym. Obecnie mam gotową ramę i 80% kabiny. Obecnie więcej zdjęć nie posiadam ponieważ muszę sporo poprawić, co narazie przez studia i pracę jest utrudnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 (edytowane) Proszę o zamieszczanie zdjęć zgodnie z regulaminem forum... Edytowane 21 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 amfiladowy pokaż ten zółty model w tle, jeśli sie nie myle to jest to autocar:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amfiladowy Napisano 21 Października 2009 Autor Share Napisano 21 Października 2009 nie, to jest Peterbilt Alaskan hauler, ale jeszcze nie ma sleepera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Pomysł świetny tylko że nie przypominam sobie żebym kiedyś widział Jelcza czteroosiowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 amfiladowy napisał: W większej części to moja fantazja i podkreślam, że nie będzie to realny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 Diesel fan zgodzę się z Tobą ja osobiście jestem zwolennikiem "realnych modeli", a do Jelcza mam sentyment, mój tata mnie woził nim po piaskowniach i żwirowniach jak miałem 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 Ja również jestem zwolennikiem modeli realnych i pokuszę się o stwierdzenie, że jelcza bez wątpienia można nazwać kultowym A co do liczby osi, to dość popularne były 3 osiowe (ostatnia oś wleczona ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 Dokładnie były 3 osiowe szczególnie ostatnie wersje jelczów. Najbardziej popularne to były wywrotki trójstronnego wywrotu (dzisiaj tak by można rzec). Spotykane były też ciągniki siodłowe. Jelcze też jeździły jako betoniarki szczególnie te wersje z przedłużaną ramą, sztetery, skrzyniowe, wszelkiego rodzaju dźwigi. Żadziej można było spotkać koparkę, szambiarkę czy też (nie wiem jak to nazwać) pojazd do przewozu robotników. Ogólnie jelcz był ciężkim wozem, dzisiejszym odpowiednikiem jelcza można by nazwać keraxy przynajmniej takie jest moje odczucie. W czasach jelcza "lepszym" wozem był tylko chyba kamaz. Jedną z ciekawych rzeczy co pamiętam o jelczu to że nie miał on synchronizowanej skrzyni biegów przez co by nim jeździć należało podwójnie wysprzęglać. Jak dobrze pamiętam jeden dokument z serii "Legendy PRL-u" jest poświęcony temu pojazdowi, można go znaleźć także na internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 Pomysł świetny tylko że nie przypominam sobie żebym kiedyś widział Jelcza czteroosiowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 No Grzegorz duże piwo za czujność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 Grzegorz, ale to są nowsze Jelcze. Model, który buduje kolega, raczej nie występował w odmianie 4-ro osiowej, co oczywiście nie przeszkadza w wykonaniu modelu fikcyjnego. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 A jaki model buduje kolega (?...), przecież nie 317 bo ten nie występował w wersji cztery osie W większej części to moja fantazja i podkreślam, że nie będzie to realny model. Cztery osie to 862 lub 842. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Grzegorz Zgadza się wojskowe wersje tych nowszy to były czteroosiówki. Przyznam się że tych cywilnych nie widziałem. Co nie zmienia faktu że tych prawdziwie kultowych Jelczy czteroosówek nie było. PS> Widzę że temat zmienił się bardzieł w dyskusję na temat tego pięknego klasyku, bo sam autor to się nie przejmuje zbytnio tym tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Posty dotyczące jelcza 862-842 są przeniesione do viewtopic.php?t=6826 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi