Diesel fan Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 Przodek wygląda elegancko, natomiast wydechom przydało by się małe szlifowanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba2507 Napisano 11 Listopada 2009 Autor Share Napisano 11 Listopada 2009 Witam A wiec tak wydech zrobiony. Troche na zdjeciach wyszedl jak by brudny a jedna koncowka jak by krzywa(moze tez faktycznie jest);/ ale to chyba przez zdjecie. Rurki troche pocieniowalem koncowki wzorowalem sie na tlumikach Remusa. Fotki: Zostalo mi tylko pomalowac szyby i poskladac reszte pierdolek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 12 Listopada 2009 Share Napisano 12 Listopada 2009 Dla mnie bomba Już nie mogę się doczekać finiszu No i chyba to pierwszy NISSAN jaki mi się cholernie podoba Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba2507 Napisano 21 Lutego 2010 Autor Share Napisano 21 Lutego 2010 Witam Jak na dzien dzisiejszy to model ze mna wygrywa ;(;( nie umiem pomalowac szyb z tego powodu ze nie bylo masek na szyby. Moze macie jakies porady:( A teraz z innej beczki :p w koncu wyszlo slonko, tak ze mozna pokazac prawdziwe oblicze lakieru :P Niestaty zdjecie nie oddaja takiego efektu jaki jest naprawde ale cos sie wymysli :P Komentarze mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 21 Lutego 2010 Share Napisano 21 Lutego 2010 nie umiem pomalowac szyb z tego powodu ze nie bylo masek na szyby. Moze macie jakies porady Na innym forum kol. draz pokazał taki sposób: "Najpierw ołówkiem obrysowałem odpowiedni kształt na przeźroczystym elemencie - w miejscy, gdzie powinna szyba być zamalowana plastik jest matowy i grafit z ołówka elegancko przylega, natomiast na gładkiej powierzchni szyby już się nie trzyma. Tak obrysowując otrzymuję dokładny kształt do wycięcia: Następnie w to miejsce przyklejam kawałek taśmy Tamiya i dokładnie dociskam tak, aby jak najwięcej grafitu przykleiło się do taśmy. Sytuacja idealna to taka, gdy jeden kawałek taśmy pokryje całą powierzchnię, jednak taśmę 40mm dopiero kupię, a póki co mam tylko o szerokości 10mm, więc resztę szybek muszę maskować kilkoma kawałkami. Następnie taśmę odklejam od szyby i wcześniej obrysowany kształt jest na taśmie: Kawałek taśmy przenoszę na płaską powierzchnię na której będę mógł swobodnie wyciąć zaznaczony kształt, a która nie osłabi kleju z taśmy. Ja naklejam to na szybę, która od pewnego czasu służy mi jako podkładka do wszelkich prac modelarskich: Następnie za pomocą mojego ulubionego małego ostrza skalpela i krzywików wycinam maskę: Kolejnym krokiem jest usunięcie grafitu z oszklenia, jednak tak, aby dokładnie na krawędzi maski zostało go trochę, zejdzie potem podczas mycia, a póki co ułatwi położenie maski w odpowiednim miejscu. Grafit usuwam zwykłą gumką do gumowania. I przenoszę maskę z szyby na element przeźroczysty: Dzięki temu po mniej więcej godzinie mam już zamaskowane całe oszklenie: Także używam tej metody i od siebie dodam, że: 1. ołówek powinien być bardzo miękki - twardy może zrobić rysy na szybach; 2. jeśli maluje się farbami reagującymi z plastikiem - dobrze jest zakleić wierzchnią stronę szyb. Przy akrylach wodnych można z tego zrezygnować - ewentualne zabrudzenia łatwo zmyć wodą lub spirytusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 21 Lutego 2010 Share Napisano 21 Lutego 2010 Twoje porady Wuen jak zwykle bezcenne , ja skorzystam przy nastepnym malowanku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 21 Lutego 2010 Share Napisano 21 Lutego 2010 Dzisiaj postanowiłem zrobić maski do swojej Mazdy. W związku z tym, że nie mogłem znaleźć miękkiego ołówka - wprowadziłem małą modyfikację... Za pomocą papieru ściernego starłem trochę grafitu ze zwykłego ołówka a następnie proszek wtarłem za pomocą palca robiąc ruchy od środka na zewnątrz - dzięki temu proszek zaznaczył krawędzie. Obkleiłem taśmą Tamiya 18mm a po oderwaniu przykleiłem na folii do bindowania. Tak wyglądają maski przygotowane do następnych etapów prac Następne etapy to: 1. wycięcie masek wzdłuż krawędzi 2. nacięcie folii pionowo a następnie przełamanie tak aby części rozdzieliły się 3. przyłożenie maski do szyby 4. przyklejenie jednego brzegu do umytej - najlepiej w płynie do mycia naczyń - szyby 5. oderwanie jednej części folii i przyklejenie maski do szyby 6. odklejenie drugiej części folii od maski i przyklejenie maski do szyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
opc_tuner_95 Napisano 1 Lipca 2010 Share Napisano 1 Lipca 2010 Wracajšc do wozu, bardzo mi się podoba, ale na pierwszym zdjęciu na drzwiach z prawej strony widać jakie zabrudzenie....mimo to czekam na koniec prac przy 300ZX-ie i (może kiedy... ) GT-R'ku ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba2507 Napisano 12 Lipca 2010 Autor Share Napisano 12 Lipca 2010 opc_tuner_95 Po dluzszej przerwie postanowilem sie znowu zabrac za modele. Teraz mam wiecej czasu i checi tak ze cos z tego bedzie:P A dla motywacji poukladalem sobie modele co musze skonczyc. I otworzylem szafke w ktorej sa modele co czekaja na swoja kolej:P Fotki marne bo robione TEL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi