ireksir Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 (edytowane) Na początku był chaos: Od dziobu: Od rufy: I w szacie "nocnej": Edytowane 20 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 więcej zdjęć poproszę, najlepiej z jakimiś zbliżeniami Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireksir Napisano 22 Listopada 2009 Autor Share Napisano 22 Listopada 2009 AHOJ! Chętnym popełnić ten model, podpowiem, że należy dobrze sprawdzić przyleganie i ułożenie burt modelu wraz z pokładami. Problem polega na tym, że zbyt ścisłe sklejenie burt utrudnia znacznie wklejenie pokładów. A z kolei zbyt płytkie wklejenie pokładów, związane ze zbyt wąskim prześwitem pomiędzy burtami mści się późniejszymi szparami. Dziwne jest że raz pokład wkleja się "na prowadnicy" odlanej na burcie, a w innym przypadku nie leży on na niej, a ma być obok. To taki mały zonk na który się natknęłem. Poza tym - fajna zabawa... polecam :-) Olinowanie dziobu: Dziób modelu: Widok nadbudówki z pokładu dziobowego: Szalupy rufowe: Żurawie przeładunkowe: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 fajnie, że dałeś więcej zdjęć ze zbliżeniami teraz przynajmniej widać, że model był malowany (czy białe elementy też?), przydałoby się co prawda odrobinę więcej staranności w obróbce i malowaniu (choć zdjęcia powiększają) ale jak na produkcję na telewizor wyszło całkiem ok, z rzeczy które wpadły mi w oko nie podobają mi się otwory w kominie pod liny tak całkiem poza oceną Twojego wykonania to widzę, że do tego modelu bez waloryzacji nawet nie ma co podchodzić by stworzyć coś sensownego Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireksir Napisano 22 Listopada 2009 Autor Share Napisano 22 Listopada 2009 Polecam się pamięci :-) Model był malowany, kadłub jest cały czarny więc bez malowania na biało się nie obejdzie, do maskowania używałem taśmy Tamiya, która sprawdziła mi się przy Queen Mary. Tutaj nie wiem, być może farba była za gęsta. Poza tym jako że nie zajmuję się nałogowo modelarstwem plastikowym, nie posiadam aerografu. Maluję pędzelkami więc efekty nie są takie doskonałe. Otwory pod liny trzymające kominy są już w wytłoczkach, więc jakby co pozostaje szpachlowanie. Ale że liny montuje się już na gotowo więc będzie z tym nieco paprania. Tak naprawdę tego nie widać, choć sprawne oko modelarskie zauważy mankamenty. Szukałem jakiś blaszek do niego ale niestety nic nie wpadło mi w oko, poza zestawami do kartonowego modelu Titanica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Szukałem jakiś blaszek do niego ale niestety nic nie wpadło mi w oko, poza zestawami do kartonowego modelu Titanica. z bardziej znanych firm, blaszki w tej skali do Titanica ma w swojej ofercie Toms Modelworks Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireksir Napisano 22 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Wedle życzenia - rufa. Jakby było coś bardziej potrzeba proszę o mail. Rufa: Pokłady rufowe/spacerowe: Pozdrawiam i życzę miłego lepienia :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireksir Napisano 24 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2010 Kolejne fotki rufy: Żurawiki na pokładzie rufowym: Świetlik pomiędzy dwoma pierwszymi kominami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi