Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze metody malowania.

serek.m

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pozdrawiam Wszystkich użytkowników.

Od kilku lat zbieram modele samochodów, głownie gotowe, metalowe i pomalowane. Obecnie postanowiłem coś zmienić i przejść na modele do sklejania. Przerabiałem to na modelach pancernych i lotniczych. I tu mam problem: mianowicie malowanie. W modelach wojskowych wychodziło to różnie farby humbrol matowe wystarczyły do skali 1:72, nie były to ideały na wystawę ale sprawiały mi wiele radości i zadowolenia. Zawsze coś można było zretuszowaś, poprawić przy tak małym modelu. W autach jest inaczej boję się dużych gładkich powierzchni. Jakie farby wybrać, akryle czy emalie? jaką metodę malowania? Nie jestem krezusem, więc nie mogę sobie pozwolić na zakup super aerografu i sprężarki, jednak kupując model za 80 czy 200 zł chciałbym żeby odpowiednio wyglądał.

Proszę o radę

jeśli chcesz aby model był odpowiednio dobrze pomalowany to jednak musisz zainwestować w aero :/ przy pseudo iwatach i kompresorach maru nie wychodzi to tak wiele jak może się wydawać a efekt prac podnosi niewyobrażalnie. ale przy takim etapie pędzlowania to ja osobiście polecam akryle a co do sposobu malowania polecam lekturkę "dekalogu malowania pędzlem"

Witam!

Z całą pewnością mogę polecić spreje TAMIYA. Używam ich od dłuższego czasu i jestem z nich zadowolony. Wiadome jest, że to duża wygoda użycia - nie trzeba się bawić w odpowiednie proporcje jak w przypadku aero. Fakt faktem, spreje TAMIYA nie należą do najtańszych, ale i tu według mnie wygrywają ze sprejami z marketu.

Pozdrawiam

Piotrek

Robiąc porządki znalazłem aerograf z dolnym zbiornikiem i regulacją ciśnienia, nie jest on nowy ale nigdy nie był używany. Mam nadzieję że dokupię do niego jakiś tani kompresor, nawet używany. Jakie farby polecacie akryle czy emalie.

A co powiecie na farby w sprayu motipa?

Chciałbym kupic kompresor do aerografu, proszę o redę jaki - nie ukrywam że istotna jest cena. Na allegro widziałem dwa które mnie zainteresowały:

SPRZEDAM NOWY KOMPRESOR DO AEROGRAFU

KOMPRESOR FIRMY GUDE

4 BAR, 23l/min , 50 dB(A)

IDEALNIE NADAJE SIE DO AEROGRAFU JAK I MAŁYCH PISTOLETÓW LAKIERNICZYCH cena od 180 zł kup teraz 230zł

i drugi

Kompresor jest cichy - mozna pracowac w mieszkaniu.

Dane techniczne:

- zasilanie 230V moc 140W

- wydajnosc 23-25 litrów/minute maksymalnie

- ciśnienie max 4 atm.

- posiada reduktor z plynna regulacja 0 do 4 atm.

- posiada manometr wyskalowany w PSI oraz BAR

- posiada odstojnik

- cichy naped- 47DB, tylko 1450 obr/min

- waga 3,6 kg

- wielkosc 24,5 x 13,5 x 17 cm

- posiada wbudowany cisnieniowy wlacznik ktory wylacza silnik przy 4atm i wlacza go ponownie przy 2-2,5atm.

W komplecie znajduję się:

- kompresor,

- wężyk powietrza

- instrukcja polska

- opakowanie.

Maksymalny czas pracy ciaglej kompresora 20 minut. ok 250zł

A może coś innego, tańszego tylko czy warto oszczędzić kilka zł na sprzęcie na lata?