serek.m Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 Witam i pozdrawiam Wszystkich użytkowników. Od kilku lat zbieram modele samochodów, głownie gotowe, metalowe i pomalowane. Obecnie postanowiłem coś zmienić i przejść na modele do sklejania. Przerabiałem to na modelach pancernych i lotniczych. I tu mam problem: mianowicie malowanie. W modelach wojskowych wychodziło to różnie farby humbrol matowe wystarczyły do skali 1:72, nie były to ideały na wystawę ale sprawiały mi wiele radości i zadowolenia. Zawsze coś można było zretuszowaś, poprawić przy tak małym modelu. W autach jest inaczej boję się dużych gładkich powierzchni. Jakie farby wybrać, akryle czy emalie? jaką metodę malowania? Nie jestem krezusem, więc nie mogę sobie pozwolić na zakup super aerografu i sprężarki, jednak kupując model za 80 czy 200 zł chciałbym żeby odpowiednio wyglądał. Proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 jeśli chcesz aby model był odpowiednio dobrze pomalowany to jednak musisz zainwestować w aero :/ przy pseudo iwatach i kompresorach maru nie wychodzi to tak wiele jak może się wydawać a efekt prac podnosi niewyobrażalnie. ale przy takim etapie pędzlowania to ja osobiście polecam akryle a co do sposobu malowania polecam lekturkę "dekalogu malowania pędzlem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 Witaj Oprócz aero i pędzla, jest też spray Efekt praktycznie taki, jak przy zastosowaniu aero. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 Witam! Z całą pewnością mogę polecić spreje TAMIYA. Używam ich od dłuższego czasu i jestem z nich zadowolony. Wiadome jest, że to duża wygoda użycia - nie trzeba się bawić w odpowiednie proporcje jak w przypadku aero. Fakt faktem, spreje TAMIYA nie należą do najtańszych, ale i tu według mnie wygrywają ze sprejami z marketu. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serek.m Napisano 26 Listopada 2009 Autor Share Napisano 26 Listopada 2009 Robiąc porządki znalazłem aerograf z dolnym zbiornikiem i regulacją ciśnienia, nie jest on nowy ale nigdy nie był używany. Mam nadzieję że dokupię do niego jakiś tani kompresor, nawet używany. Jakie farby polecacie akryle czy emalie. A co powiecie na farby w sprayu motipa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 O sprejach nic nie powiem, bo maluję aero. Mogę polecić farby Model Master, emalie. Super się maluje, ja rozcieńczam je z rozpuszczalnikiem w stosunki 1:1, wychodzi ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serek.m Napisano 27 Listopada 2009 Autor Share Napisano 27 Listopada 2009 Chciałbym kupic kompresor do aerografu, proszę o redę jaki - nie ukrywam że istotna jest cena. Na allegro widziałem dwa które mnie zainteresowały: SPRZEDAM NOWY KOMPRESOR DO AEROGRAFU KOMPRESOR FIRMY GUDE 4 BAR, 23l/min , 50 dB(A) IDEALNIE NADAJE SIE DO AEROGRAFU JAK I MAŁYCH PISTOLETÓW LAKIERNICZYCH cena od 180 zł kup teraz 230zł i drugi Kompresor jest cichy - mozna pracowac w mieszkaniu. Dane techniczne: - zasilanie 230V moc 140W - wydajnosc 23-25 litrów/minute maksymalnie - ciśnienie max 4 atm. - posiada reduktor z plynna regulacja 0 do 4 atm. - posiada manometr wyskalowany w PSI oraz BAR - posiada odstojnik - cichy naped- 47DB, tylko 1450 obr/min - waga 3,6 kg - wielkosc 24,5 x 13,5 x 17 cm - posiada wbudowany cisnieniowy wlacznik ktory wylacza silnik przy 4atm i wlacza go ponownie przy 2-2,5atm. W komplecie znajduję się: - kompresor, - wężyk powietrza - instrukcja polska - opakowanie. Maksymalny czas pracy ciaglej kompresora 20 minut. ok 250zł A może coś innego, tańszego tylko czy warto oszczędzić kilka zł na sprzęcie na lata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi