serek.m Napisano 26 Listopada 2009 Napisano 26 Listopada 2009 Witam i pozdrawiam Wszystkich użytkowników. Od kilku lat zbieram modele samochodów, głownie gotowe, metalowe i pomalowane. Obecnie postanowiłem coś zmienić i przejść na modele do sklejania. Przerabiałem to na modelach pancernych i lotniczych. I tu mam problem: mianowicie malowanie. W modelach wojskowych wychodziło to różnie farby humbrol matowe wystarczyły do skali 1:72, nie były to ideały na wystawę ale sprawiały mi wiele radości i zadowolenia. Zawsze coś można było zretuszowaś, poprawić przy tak małym modelu. W autach jest inaczej boję się dużych gładkich powierzchni. Jakie farby wybrać, akryle czy emalie? jaką metodę malowania? Nie jestem krezusem, więc nie mogę sobie pozwolić na zakup super aerografu i sprężarki, jednak kupując model za 80 czy 200 zł chciałbym żeby odpowiednio wyglądał. Proszę o radę Cytuj
Drak Napisano 26 Listopada 2009 Napisano 26 Listopada 2009 jeśli chcesz aby model był odpowiednio dobrze pomalowany to jednak musisz zainwestować w aero :/ przy pseudo iwatach i kompresorach maru nie wychodzi to tak wiele jak może się wydawać a efekt prac podnosi niewyobrażalnie. ale przy takim etapie pędzlowania to ja osobiście polecam akryle a co do sposobu malowania polecam lekturkę "dekalogu malowania pędzlem" Cytuj
Diesel fan Napisano 26 Listopada 2009 Napisano 26 Listopada 2009 Witaj Oprócz aero i pędzla, jest też spray Efekt praktycznie taki, jak przy zastosowaniu aero. Pozdrawiam Cytuj
Alvaro92 Napisano 26 Listopada 2009 Napisano 26 Listopada 2009 Witam! Z całą pewnością mogę polecić spreje TAMIYA. Używam ich od dłuższego czasu i jestem z nich zadowolony. Wiadome jest, że to duża wygoda użycia - nie trzeba się bawić w odpowiednie proporcje jak w przypadku aero. Fakt faktem, spreje TAMIYA nie należą do najtańszych, ale i tu według mnie wygrywają ze sprejami z marketu. Pozdrawiam Piotrek Cytuj
serek.m Napisano 26 Listopada 2009 Autor Napisano 26 Listopada 2009 Robiąc porządki znalazłem aerograf z dolnym zbiornikiem i regulacją ciśnienia, nie jest on nowy ale nigdy nie był używany. Mam nadzieję że dokupię do niego jakiś tani kompresor, nawet używany. Jakie farby polecacie akryle czy emalie. A co powiecie na farby w sprayu motipa? Cytuj
Diesel fan Napisano 26 Listopada 2009 Napisano 26 Listopada 2009 O sprejach nic nie powiem, bo maluję aero. Mogę polecić farby Model Master, emalie. Super się maluje, ja rozcieńczam je z rozpuszczalnikiem w stosunki 1:1, wychodzi ok. Pozdrawiam Cytuj
serek.m Napisano 27 Listopada 2009 Autor Napisano 27 Listopada 2009 Chciałbym kupic kompresor do aerografu, proszę o redę jaki - nie ukrywam że istotna jest cena. Na allegro widziałem dwa które mnie zainteresowały: SPRZEDAM NOWY KOMPRESOR DO AEROGRAFU KOMPRESOR FIRMY GUDE 4 BAR, 23l/min , 50 dB(A) IDEALNIE NADAJE SIE DO AEROGRAFU JAK I MAŁYCH PISTOLETÓW LAKIERNICZYCH cena od 180 zł kup teraz 230zł i drugi Kompresor jest cichy - mozna pracowac w mieszkaniu. Dane techniczne: - zasilanie 230V moc 140W - wydajnosc 23-25 litrów/minute maksymalnie - ciśnienie max 4 atm. - posiada reduktor z plynna regulacja 0 do 4 atm. - posiada manometr wyskalowany w PSI oraz BAR - posiada odstojnik - cichy naped- 47DB, tylko 1450 obr/min - waga 3,6 kg - wielkosc 24,5 x 13,5 x 17 cm - posiada wbudowany cisnieniowy wlacznik ktory wylacza silnik przy 4atm i wlacza go ponownie przy 2-2,5atm. W komplecie znajduję się: - kompresor, - wężyk powietrza - instrukcja polska - opakowanie. Maksymalny czas pracy ciaglej kompresora 20 minut. ok 250zł A może coś innego, tańszego tylko czy warto oszczędzić kilka zł na sprzęcie na lata? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi