Skocz do zawartości

Nakajima C6N1-S Saiun [Fujimi, 1:72]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wczoraj skończyłem rozpoczęty ponad rok temu model japońskiego samolotu rozpoznawczego (ale w wersji myśliwskiej) Nakajima C6N1 Saiun (Myrt). Rozpoczęty po raz drugi, bo pierwszy raz skleiłem go niemal na początku swojego powrotu do sklejania - ponad dwa lata temu, ale mi się nie podobał i poszedł do cleanluxu. Czy reanimacja się udała oceńcie sami. Na początek jednak krótki rys historyczny.

Na początku 1942 roku dowództwo lotnictwa marynarki wojennej zwróciło się do wytwórni Nakajima o opracowanie nowego samolotu rozpoznawczego. Miał się on charakteryzować dużym zasięgiem, wysoką prędkością i miał być przystosowany do operowania z pokładów lotniskowców. W efekcie opracowano samolot oznaczony jako C6N, opierając jego konstrukcję na budowanym w tej wytwórni samolocie bombowym Nakajima B6N Tenzan. Pierwszy prototyp oblatano go w dniu 15 maja 1943 roku.

eefd413fa02b9765m.jpg

W czasie prób na prototypie okazało się, że zastosowany w nim silnik Nakajima NK9B Homare 11 posiadał zbyt małą moc i w toku dalszych prac w kolejnych prototypach zastosowano silnik o większej moc. Po licznych poprawkach na początku 1944 roku rozpoczęto produkcję seryjną samolotu w wersji oznaczonej jako C6N1.

713a7078d0788602m.jpg

Po wprowadzeni samolotu do działań bojowych, okazało się że dzięki dużej prędkości (610 km/h) był on praktycznie nieosiągalny dla samolotów myśliwskich przeciwnika. Ponadto duża prędkość czyniła z Saiuna jeden z nielicznych samolotów japońskich zdolnych do przechwycenie B-29. Dlatego podjęto decyzję o uzbrojeniu niektórych C6N1 w 30mm działko umieszczone w kabinie i przystosowaniu ich do roli nocnego myśliwca (C6N1-S).

Opracowano także wersję torpedowo – bombową (C6N1-B), która jednak nie weszła do produkcji seryjnej. Pracowano także nad następną wersję oznaczoną jako C6N2, którą wyposażono w jeszcze mocniejszy silnik Nakajima NK9B Homare 24, ale i ta wersja nie została wprowadzona do produkcji w związku z kapitulacją Japonii.

Łącznie w latach 1944 – 1945 zbudowano 463 samolotów C6N wszystkich wersji.

Do wykonania modelu użyłem zestawu Fujimi, a efekt docelowy miał przypominać tą maszynę:

70403c1f6f3db8bdm.jpg

03804901e3e83074m.jpg

Jest to Saiun należący do 3 Hikotai z 302 Kokutai, stacjonujący w sierpniu 1945 w bazie powietrznej Atsugi w prefekturze Kanagawa. Na tym samolocie, około północy, 1 sierpnia 1945 załoga w składzie porucznik Hiroshi Yasuda (pilot) oraz porucznik Taro Fukuda (obserwator), dokonała jedynego potwierdzonego ataku na B-29 wykonanego za pomocą 30mm działka zamontowanego w C6N1 (wystrzelili 10 pocisków, ale efekt ataku nie jest znany).

A wracając do modelu. Udało mi się zrobić coś takiego:

59d84329f1ced8f0m.jpg

25caac043a064b1fm.jpg

29cc903944da8a1dm.jpg

f74581ba3cc87b8em.jpg

6911cfa904b5c566m.jpg

ffdfcc4cfd7215d1m.jpg

93b49f836a82db53m.jpg

28888f7547c6a8f7m.jpg

Napisano

No No No, olejny świetny japoniec w twoim wykonaniu Śmigło i kołpak na prawdę miały taki kolor? Fajnie ci wyszedł ten preshanding . spód prosi się o wash'a ;) No i równo pomalowane koła

Gratuluję kolejnego modelu zatem ;)

Napisano
Śmigło i kołpak na prawdę miały taki kolor

No miały - tak jak np. w tym Zerze (nie wiem czy to replika czy odrestaurowany, ale jako przykład może być):

29a79df598eb0243m.jpg

Do ich pomalowania użyłem Gunze H47 (Red Brown), który na żywo jest nieco ciemniejszy i bardziej matowy. Zdjęcia były robione z lampą, a później jeszcze trochę rozjaśniane.

Fajnie ci wyszedł ten preshanding

Napiszę skromnie, że też mi się podoba Robiony najprostszą metodą - na jasno szary podkład pryskam czarną farbą, a następnie idą na to trzy, cztery warstwy dość mocna rozcieńczonej farby (ostatnia warstwa kładziona jest raczej chaotycznie i nierównomiernie).

spód prosi się o wash'a ;)

Pewnie się doczeka. Delikatnego washa zrobię przy okazji brudzenia (głównie chodzi mi o okopcenia) , ale to dopiero jak kupię pastele i pigmenty i trochę potrenuję na jakimś złomie (wash oczywiście będzie robiony farbą). Do tego czasu Saiun postoi tak jak jest.