Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Robiąc przegląd starszych zdjęć znalazłem fotki mojego pierwszego modelu w skali 1:48, które przedstwiam poniżej. Sklejony kilka lat temu, jako mój come back do poważniejszego modelarstwa. Z góry uprzedzam, że sknociłem malowanie - to była moja pierwsza przygoda z aerografem. Brak doświadczenia zemścił się - użyłem zbyt gęstych akryli Tamiyowskich, a aero było zasilane z butli, więc ciśnienie szybko siadało.

Model przedstawia samolot z 1. Staffel JG 76. 22. listopada 1939r. jego pilot - Fw. Karl Hier ( wczesniej uczestniczący w działalniach nad Polską ) wylądował przez pomyłkę na terenie Francji. Francuzi wykorzystali mietka do ćwiczebnych walk ze swoimi myśliwcami. Później maszyna trafiła do No 1426 ( enemy aircraft ) Flight RAF, a w 1942 r. została wysłana do Stanów. Swój żywot zakończyła 3.listopada 1942r., kiedy to została rozbita podczas przymusowego lądowania.

Moje%20obrazy002.jpg

__2_0002.jpg

__3_0003.jpg

_11_0011.jpg

_14_0014.jpg

_13_0013.jpg

_17_0017.jpg

_19_0019.jpg

Pozdrawiam.

Napisano (edytowane)

Witam

Scenka całkiem fajna i jak na Luftwaffe dość oryginalna, gdyż nie przedstawia kolejnego z rzędu szarego Emila z Bitwy o Anglię.

Co do samego modelu to jego wykończenie i zdetalowanie (szczególnie kokpit) wygląda bardzo dobrze.

To co niestety robi nieco gorsze wrażenie to wspomniane przez Ciebie malowanie. Powierzchnia modelu, która nie wygląda na całkiem gładką, a do tego sprawia wrażenie przykurzonej. Jest to zrozumiałe przy nie wystarczającym rozcieńczeniu farb i zasilaniu z butli. Następnym razem jeśli będziesz malował z butli, to polecałbym Ci rzadsze farby Vallejo Model Air. Tamiya ma dobre farby, ale tylko jeśli są należycie rozcieńczone (tak jak choćby Gunze).

Ogólnie rzecz ujmując model wygląda bardzo dobrze jeśli chodzi o detale, a gdyby malowanie odbywało się po wyćwiczeniu aerografu, dobrym rozcieńczeniu farb i w odpowiednich warunkach to napewno było by extra.

Czekam na kolejne Twoje prace

Pozdrawiam

Kornik

Edytowane przez Gość
Napisano

Witam.

Powierzchnia modelu, która nie wygląda na całkiem, a do tego sprawia wrażenie przykurzonej.

Niestety nie jest przykurzona ( czy raczej nie była - gdy były robione zdjęcia ). To efekt kolejnego błędu - niskociśnienniowe natryskiwanie bezbarwnej Pactry spowodowało taki efekt, że powierzchnia oświetlona pod pewnym kątem sprawia wrażenie, jakby była pokryta osadem z mleka.

Następnym razem jeśli będziesz malował z butli

Z całą pewnością nie będzie następnego razu. Wolałbym raczej sam dmuchać w rurkę. Z butli to ja się wolę napić piwa.

polecałbym Ci rzadsze farby Vallejo Model Air

W pełni się zgadzam. Tyle, że w czasch, gdy lepiłem tego meesera o Vallejo nikt jeszcze nie słyszał, podobnie, jak o retarderach.

Pozdrawiam.

Napisano
Niestety nie jest przykurzona ( czy raczej nie była - gdy były robione zdjęcia ). To efekt kolejnego błędu - niskociśnienniowe natryskiwanie bezbarwnej Pactry spowodowało taki efekt, że powierzchnia oświetlona pod pewnym kątem sprawia wrażenie, jakby była pokryta osadem z mleka.

Często tak bywa nawet jak ma się dobrze nabity aerograf. Na bezbarwny lakier pactry trzeba uważać i zawsze dbać o jego dobre dokręcenie i rozmieszanie przed malowaniem. Taka jego specyfika

Z butli to ja się wolę napić piwa.

Lub oranżady (wersja dla abstynentów i niepełnoletnich )

W pełni się zgadzam. Tyle, że w czasch, gdy lepiłem tego meesera o Vallejo nikt jeszcze nie słyszał, podobnie, jak o retarderach.

Gdy ma się porządną farbę i porządny rozcieńczalnik to retardery również nie są potrzebne. Ostatnio na trochę szerszą skalę używamy na modelarnii Gunze i musze przyznać, że to jest zupełnie inna jakość malowania. Bajka