dlugi6661 Napisano 4 Września 2014 Napisano 4 Września 2014 Moi drodzy - moja pierwsza praca. Zawsze marzyłem, aby skompletować sprzęt, zacząć - udało się. Dużo ciężkiej pracy, nerwów spowodowanych brakiem wiedzy i przede wszystkim tygodnie latania po forach celem uzyskania podstawowych informacji. Z rzeczy które się nie udały w mojej ocenie - pomimo 3 warstw lakieru, warstwy bezbarwnego błyszczącego humbrola wygląda jak pół mat. Po drugie nie miałem pojęcia, że do klejenia szyb używamy innych rzeczy typu clearfix - teraz wiem. Wyszły brzydkie ślady na podszybiu, które potem zamalowałem. Przy odrywaniu taśmy malarskiej zeszło jakies 0,7 mm białego pasa co w mojej ocenie po połozeniu klaru było dziwne. Na jednej szybce małej tylnej plamka od kleju - za cholerę nie wiem czym to ściągać nawet sekundę po wyschnięciu. Wacikiem kleją się nitki, ręcznikiem zostaje włókno - nie wiem w dalszym ciągu, choć rzadko mi się to zdarza. Chciałem zrobić washa w zagłębieniach, ale nie wiem czym zrobić washa na farbach olejnych. Jak zrobię np olejną z rozcieńczalnikiem wamodu to wszystko pod spodem się stopi. Więc metodą prób i błędów na tyle go wypieściłem co potrafię. Wszelkie rady uwagi wskazówki na wagę złota ! Teraz siedzę nad LaFerrari i rady odnośnie lakieru i washa bardzo się przydadzą. P.s zdjęcie z góry nie zawiera paru detali, lusterek itp ale takie akurat miałem z wcześniejszych etapów Pozdrawiam Cytuj
kadzior Napisano 5 Września 2014 Napisano 5 Września 2014 Oświetl porządnie model włącz tryb makro i walnij porządną sesję, bo szczerze to mało co widać na tych fotach. A na pierwszy rzut oka nie jest źle. Chętnie bym oglądnął ten model w całości i z detalami. Więc działaj Cytuj
zwierzak-fuzzy Napisano 8 Września 2014 Napisano 8 Września 2014 Washa robi sie tak: Pokrywasz cały model sidoluxem. Następnie rozrabiasz farbę olejną ale taką ze sklepu dla plastyków przeważnie jest w tubach. Rozcieńczasz ją benzyną do zapalniczek i nakładasz. Cytuj
kadzior Napisano 8 Września 2014 Napisano 8 Września 2014 Albo kupujesz gotowca. Ja tak zrobiłem i do linii podziału i dość fajnie to wygląda. http://exito.sklep.pl/pl/p/VALLEJO-76518-Wash-Black/13706 Cytuj
rucek Napisano 8 Września 2014 Napisano 8 Września 2014 Czytałem ostatnio, że sidolux do cywili się nie nadaję, ciężko się go poleruje do właściwego połysku więc nie wiem czy to dobry pomysł Cytuj
dlugi6661 Napisano 9 Września 2014 Autor Napisano 9 Września 2014 Kadzior czym się rozcieńcza tego washa, aby nie zmyło olejnej z pod spodu ? Cytuj
Barthez Napisano 9 Września 2014 Napisano 9 Września 2014 Ja się zastanawiam jaki model wziąć na pierwszy raz ... ale ten robi wrażenie pozytywne Cytuj
dlugi6661 Napisano 9 Września 2014 Autor Napisano 9 Września 2014 Wiesz co z tego co mogę Ci podpowiedzieć - najlepszy fun jest w robieniu detali typu deska rozdzielcza, silnik itp. Odpowiednio cienki pędzel, cierpliwość i się buzia sama cieszy. Problem pojawia się przy nakładaniu dwóch lub więcej różnych kolorów na karoserię, tutaj Ci się zleje, tam nie domalujesz, źle zabezpieczysz czy spiłujesz i robisz / poprawiasz to samo parę dni zamiast lecieć dalej. Poradziłbym Ci coś w jednym kolorze, z niezbyt trudną kalką, w większej skali żebyś zobaczył z czym to się je. Revell ma w skali 1:12 bodajże jeszcze VW Garbusa, jest jeszcze Mini, ale nie wiem czy z Revella. Fajne auta, duża skala, łatwo się maluje, na detalach poćwiczysz a efekt i tak będzie ;) Cytuj
kadzior Napisano 9 Września 2014 Napisano 9 Września 2014 Ja nie rozrabiałem z niczym. Prosto z butli na budę i nadmiar zbierałem patyczkami do uszów. Cytuj
dlugi6661 Napisano 10 Września 2014 Autor Napisano 10 Września 2014 Dzięki dobrze wiedzieć, spróbuję na bank, będzie wyglądał realniej:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi