Skocz do zawartości

RMS Titanic Revell 1:400

ireksir

Rekomendowane odpowiedzi

AHOJ!

Chętnym popełnić ten model, podpowiem, że należy dobrze sprawdzić przyleganie i ułożenie burt modelu wraz z pokładami. Problem polega na tym, że zbyt ścisłe sklejenie burt utrudnia znacznie wklejenie pokładów. A z kolei zbyt płytkie wklejenie pokładów, związane ze zbyt wąskim prześwitem pomiędzy burtami mści się późniejszymi szparami. Dziwne jest że raz pokład wkleja się "na prowadnicy" odlanej na burcie, a w innym przypadku nie leży on na niej, a ma być obok. To taki mały zonk na który się natknęłem. Poza tym - fajna zabawa... polecam :-)

Olinowanie dziobu:

f8c25fec65c3fe44m.jpg

Dziób modelu:

3132cf517706dae9m.jpg

Widok nadbudówki z pokładu dziobowego:

9b5de8aa94268fb9m.jpg

Szalupy rufowe:

58c2205e75dfeaa7m.jpg

Żurawie przeładunkowe:

16f937dd48ad3a38m.jpg

fajnie, że dałeś więcej zdjęć ze zbliżeniami teraz przynajmniej widać, że model był malowany (czy białe elementy też?), przydałoby się co prawda odrobinę więcej staranności w obróbce i malowaniu (choć zdjęcia powiększają) ale jak na produkcję na telewizor wyszło całkiem ok, z rzeczy które wpadły mi w oko nie podobają mi się otwory w kominie pod liny

tak całkiem poza oceną Twojego wykonania to widzę, że do tego modelu bez waloryzacji nawet nie ma co podchodzić by stworzyć coś sensownego

Jędrek

Polecam się pamięci :-) Model był malowany, kadłub jest cały czarny więc bez malowania na biało się nie obejdzie, do maskowania używałem taśmy Tamiya, która sprawdziła mi się przy Queen Mary. Tutaj nie wiem, być może farba była za gęsta. Poza tym jako że nie zajmuję się nałogowo modelarstwem plastikowym, nie posiadam aerografu. Maluję pędzelkami więc efekty nie są takie doskonałe. Otwory pod liny trzymające kominy są już w wytłoczkach, więc jakby co pozostaje szpachlowanie. Ale że liny montuje się już na gotowo więc będzie z tym nieco paprania. Tak naprawdę tego nie widać, choć sprawne oko modelarskie zauważy mankamenty.

Szukałem jakiś blaszek do niego ale niestety nic nie wpadło mi w oko, poza zestawami do kartonowego modelu Titanica.

Szukałem jakiś blaszek do niego ale niestety nic nie wpadło mi w oko, poza zestawami do kartonowego modelu Titanica.

z bardziej znanych firm, blaszki w tej skali do Titanica ma w swojej ofercie Toms Modelworks

Jędrek

• 5 months later...