albert091283 Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 (edytowane) Witam ponownie. W oczekiwaniu na wyschnięcie piasku do wykonania podstawki do Kubelwagena. Taki szybki projekcik z pod znaku biało czerwonej szachownicy, ale po cywilnemu. Jeszcze czekam na blaszki, których zdjęcie dołączę w trakcie prac jak tylko dojdą. I tak oto szybki IN-BOX bardzo skomplikowanego zestawu: Strona Pomocnicza: http://www.rwd5.republika.pl/ Edytowane 10 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Hej! Bardzo fajny temat Jestem ciekaw ile wniosą blaszki do tego modelu. Będę kibicował bo to model na mojej "liście obowiązkowej" PS. Całkiem sporo mamy tych poloników w konkursie - tak trzymać! Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 8 Lutego 2009 Autor Share Napisano 8 Lutego 2009 Nie za wiele jak sądze, bo nie wiele ich jest, ale zawsze coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 8 Lutego 2009 Autor Share Napisano 8 Lutego 2009 Pierwsza z niewielu odsłon tego projektu a mianowicie to, za co mogłem się zabrać bez elementów fototrawonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 9 Lutego 2009 Autor Share Napisano 9 Lutego 2009 Cześć wszystkim. Dzisiaj też małe, co nieco podłubałem. Zacząłem upychać wręgi do kadłuba. Niestety z resztą musze się wstrzymać, bo nie wiem jak to z drzwiami i ramkami od okien będzie czy będą pasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 9 Lutego 2009 Share Napisano 9 Lutego 2009 To nie wręgi tylko kratownica A poza tym, to naciągi zrobiłeś zdecydowanie za grube (te druciki w kształcie X), powinny być wykonane z jakiegoś cienkiego drucika lub z żyłki. Popatrz na poniższe zdjęcie, wzięte zresztą ze strony, którą podałeś: Aha, polecam przeciągnięcie wnętrza drobnym papierem ściernym (1000-1500) przed przyklejeniem kratownicy, bo później się nie da, a faktura wygląda mocno średnio po pomalowaniu. Wiem co mówię, wczoraj z tego powodu identyczny model mało nie wylądował u mnie w koszu. Aha, blaszki produkuje Part, a nie Aber - zestaw S72027 w oszałamiającej cenie 17,30. Blaszka wygląda tak: (zdjęcie z Jadarhobby.waw.pl) Aha, skoro robisz biskę to pamiętaj, że miała światła pozycyjne oraz inny fotel. Na zdjęciu tego nie widać, ale znalazłem gdzieś informację (nie przypomnę sobie gdzie), że fotel w bisce był wyposażony w poduszki, podłokietniki i oparcia na nogi. A w ogóle to za temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 10 Lutego 2009 Autor Share Napisano 10 Lutego 2009 Witam. To nie wręgi tylko kratownica . Masz racje do mojego wczorajszego opisu wkradło się kilka nieścisłości. Rzeczywiście to kratownica a nie jak napisałem wręgi. Aha, skoro robisz biskę to pamiętaj, że miała światła pozycyjne oraz inny fotel. Na zdjęciu tego nie widać, ale znalazłem gdzieś informację (nie przypomnę sobie gdzie), że fotel w bisce był wyposażony w poduszki, podłokietniki i oparcia na nogi. Co do fotela to zrobię ten, który będzie w zestawie blaszkowym, bo nie za bardzo wiem jak ma wyglądać ten inny? A poza tym, to naciągi zrobiłeś zdecydowanie za grube (te druciki w kształcie X), powinny być wykonane z jakiegoś cienkiego drucika lub z żyłki. Niestety nie znalazłem nic cieńszego, więc musi zostać tak jak jest biorąc jeszcze pod uwagę to, że to skala 1:72 i że w 90% całość znajdująca się z tyłu zasłoni zbiornik Aha, blaszki produkuje Part, a nie Aber - zestaw S72027 w oszałamiającej cenie 17,30. Blaszka wygląda tak: Blaszki faktycznie to Part je produkuje a nie ABER. Myślałem, o czym innym a napisałem, co innego dodam jeszcze ze już zamówiłem te które są zadedykowane specjalnie do wersji "Bis" Za wprowadzenie w błąd bardzo przepraszam i obiecuje poprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 Przeprosiny przyjęte Naciągi mogłeś zrobić chociażby z wyciągniętej ramki. Co do fotela, to o ile wiem nie ma zdjęcia, więc można improwizować, i tak nikt nie udowodni, że jest nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 11 Lutego 2009 Autor Share Napisano 11 Lutego 2009 Witam nie wiele udało mi się od wczoraj podziałać niestety, ale nie znaczy, że nic. Co do fotela, to o ile wiem nie ma zdjęcia, więc można improwizować, i tak nikt nie udowodni, że jest nie tak Jeszcze pomyślę nad tym. Zobaczę jak przyjdą blaszki jak ten fotel wygląda w gotowym zestawie. Naciągi mogłeś zrobić chociażby z wyciągniętej ramki. Te naciągi naprawdę nie są takie tragiczne na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 12 Lutego 2009 Autor Share Napisano 12 Lutego 2009 W kolejnym dniu oczekiwań na nieszczęsne elementy fototrawione, bez których nie mogę za wiele podziałać. Poprawiłem to, co zepsuł projektant tego modelu. A mianowicie miejsce na nowe koła i powyginałem z drutu nowe golenie podwozia i rurkę Pitot'a cokolwiek to znaczy . Pozdrawiam Albert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 13 Lutego 2009 Autor Share Napisano 13 Lutego 2009 W dalszym ciągu nie dotarły do mnie zamówiona, potrzebne części a zrobiłem już wszystko, co mogłem bez nich zrobić, więc będzie mały postój w pracach, ale z frekwencji w temacie nie będzie to zbyt wielka strata, ale zanim to nastąpi to dorzucam dzisiejsze fotki. Wytoczone koła żeby samolocik miał, na czym stać i uchwyty do przenoszenia na lotnisku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lutego 2009 Share Napisano 16 Lutego 2009 Kibicuję )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 16 Lutego 2009 Autor Share Napisano 16 Lutego 2009 Kibicuję )) Dzięki za wsparcie, ale jeszcze trochę to potrwa, bo dopiero dzisiaj dostałem informacje ze sklepu o wysyłce mojej paczki z blaszkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 17 Lutego 2009 Autor Share Napisano 17 Lutego 2009 Zaczyna mnie troszkę nudzić to czekanie i tak z nudów pomalowałem śmigło. PZDR.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 20 Lutego 2009 Autor Share Napisano 20 Lutego 2009 Witam Właśnie odebrałem przed momentem przesyłkę z poczty z długo oczekiwanymi blaszkami wiec cos zacznie się dziać. Ale to trochę później. Muszę przyznać, że bardzo fajnie jakościowo wyglądają, co z dopasowaniem to się okaże w praniu. Zatem do później a teraz dwie fotki tych części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 22 Lutego 2009 Autor Share Napisano 22 Lutego 2009 Cześć Jak wspominałem ostatnio,że coś się zacznie dziać w temacie tak, więc dokonuje aktualizacji? Dokończyłem kratownice, pomalowałem wnętrze i poskładałem cały kadłub do kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 23 Lutego 2009 Share Napisano 23 Lutego 2009 Bardzo ładne wnętrze kadłuba, kratownica też ok, przydałby się delikatny wash, popatrz w galerii na RWD Ipkinsa, warto też byłoby dorobić pasy. Dziwi mnie trochę kolor rur. Nie mam pojęcia, w jakim powinny być, ale raczej nie w kolorze płótna, płótno bowiem przechodziło po zewnętrznej stronie kratownicy. Razi też trochę grubość ścianek modelu. W wypadku wykonywania modelu z otwartymi drzwiami warto by je zeszlifować. Ale to tylko takie czepianie się miłośnika erwudy nr 5, model naprawdę mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 23 Lutego 2009 Autor Share Napisano 23 Lutego 2009 Witam warto też byłoby dorobić pasy. Przecież są i widać je na zdjęciu nr 2 Dziwi mnie trochę kolor rur. Nie mam pojęcia, w jakim powinny być, ale raczej nie w kolorze płótna, płótno bowiem przechodziło po zewnętrznej stronie kratownicy Nie mam również pojęcia, bo mało jest dokumentacji tego samolotu. Powiedzmy,że wnętrze jest pomalowane razem z rurami. Ale to tylko takie czepianie się miłośnika erwudy nr 5, model naprawdę mi się podoba. I bardzo dobrze,że się czepiasz, bo z tą grubością ścianek to faktycznie przegiąłem Kolejny dzień i coraz bliżej do końca budowy. Dzisiaj przykleiłem golenie podwozia, wzmocnienie przednie kratownicy, statecznik pionowy i poziomy oraz tablice przyrządów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 Z pasami to było moje przejęzyczenie, chodziło mi o klamry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lutego 2009 Share Napisano 24 Lutego 2009 BOMBA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 24 Lutego 2009 Autor Share Napisano 24 Lutego 2009 Cześć BOMBA! Mam nadzieje ,że BOMBA to dopiero będzie jak skończe.Ale dziękuję za miłe słowo! A tu kilka zdjęć z przymiarek skrzydeł a poza tym to dokleiłem popychacze do lotek i steru kierunku oraz dorobiłem boczny wlot powietrza, bo niestety producent zestawu blaszek nie przewidział tej części. Pozdrawiam Albert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 25 Lutego 2009 Autor Share Napisano 25 Lutego 2009 (edytowane) Czołem Dzisiaj postanowiłem, że prace upłyną pod znakiem małego malowanka i tak samolocik otrzymał jeden kolorek żeby nie było problemu z malowaniem na srebrno, bo jak wiadomo ten kolor nieco kiepsko kryje. Po wyschnięciu szarego pomaluje na czarno wszystkie elementy metalowe i mam nadzieje otrzymam minimalnie inny odcień na płótnie i na blachach. A tu kilka fotek Model odtłuszczony i zamaskowany do malowania: A tutaj w całej okazałości i w jednym kolorze: PZDR. ALBERT Edytowane 26 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 26 Lutego 2009 Autor Share Napisano 26 Lutego 2009 Witam po raz kolejny! Pomalowałem dzisiaj wspominane wczoraj elementy na czarno i zrobiłem małą przymiarkę kół do owiewek PZDR. ALBERT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymond Napisano 27 Lutego 2009 Share Napisano 27 Lutego 2009 Fajnie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 27 Lutego 2009 Autor Share Napisano 27 Lutego 2009 Fajnie!!! No to spoczko, że się podoba. A teraz to, co dzisiaj spłodziłem Podmalowałem napis, dorobiłem nową zwężkę Venturiego. A no i dokleiłem wzmocnienie goleni. Po lewej oryginał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi