Marudek Napisano 27 Marca 2008 Share Napisano 27 Marca 2008 Witam! Przedstawiam in-box kolejnego wodnosamolotu, tym razem Fiat Idrovolante firmy Classic Airframes. Niestety nie wiele jestem w stanie napisac o samej konstrukcji. Nie znalazlem absolutnie nic na temat tego samolotu... Wiem tylko, ze zbudowano tylko jeden egzemplarz. Pierwszy raz wzniosl sie w powietrze na poczatku 1941 roku. Jesli macie wiecej informacji, to prosze dorzuccie cos do tego tematu. Jest to moj pierwszy model firmy Classic Airframes. Nie podoba mi sie to, ze model jest przepakiem Fiata CR z dodatkowa wypraska zawierajaca plywaki. Do instrukcji dodano tylko rysunek przedstawiajacy ich montaz i malowanie. Nie ma w niej ani slowa o prezentowanej konstrukcji (caly opis dotyczy Fiata CR). Na otarcie lez model zawiera dwie ramki elementow fototrawionych i troche czesci zywicznych. Choc za ta cene nalezalo sie tego spodziewac (przegladajac w necie inne modele tej firmy wydaje mi sie, ze z zasady modele zawieraja zywice i blachy). Nowoscia dla mnie jest tez to, ze platy sa jednoczesciowe - odlane z obu stron (dotychczas wszystkie modele jakie skleilem mialy platy skadajace sie z dwoch czesci: gornej i dolnej). Nie ma na nich jednak sladow wypychaczy. Zalety: Bogate wyposazenie wnetrza. Bardzo dobry silnik z zywicy (cylindry olane osobno). Przejzysta instrukcja. Wady: Brak opisu prezentowanej konstrukcji. Brak linii podzialu blach/nitow na plywakach (niestety nie mam zadnego odniesienia jak powinny one wygladac - teraz sa zupelnie gladkie). Ocena: 8/10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 2 Marca 2010 Autor Share Napisano 2 Marca 2010 Nie mogę się doczekać ciętego laserowo bierznika do mojego Harleya w 1/72 dlatego chcę wystartować w konkursie jeszcze z tym - bezstresowym mam nadzieję - modelem. Pomyslałem, że dobrze by było wstawić lepsze fotki ale opcja "zmień" nie działa i musiałem napisać nowy post. Box Art: Polistyren: Blaszki: Żywica: Kalki: Instrukcja. Tu jedna uwaga - błąd instrukcji - zastrzały piramidki górnego płata cz. B5 i cz. B17 narysowano "do góry nogami': Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi