Skocz do zawartości

[inbox] Gee Bee R2- Amodel 1/72

Kiemlicz

Rekomendowane odpowiedzi

W wolnej chwili zrobiłem kilka fotek. Może się komu przydadzą

Model flagowej maszyny ze stajni braci Granville. Samolotu, który powstał żeby wygrywać. Za wszelka cenę.

pudel.jpg

Wewnątrz znajdziemy dwie większe ramki, wspólne dla R1 i R2, toteż znajdują się w nich dwa stery kierunku i trzy śmigła (dwa przeznaczone dla wersji R1):

wyprachy.jpg

Jedną malutką ramkę z osłoną silnika:

wyprachy2.jpg

Osłona jest gładka jak pierś dziewicy, ale na zdjęciach oryginału linia oddzielająca przedni pierścień i kilka nitów na powierzchni są również słabo widoczne, zatem spoko.

Jest jeszcze oszklenie:

szklo.jpg

Spuśćmy na nie zasłonę milczenia

Kadłub za to, zupełnie przyzwoity. Linie podziału cienkie i precyzyjnie wytrasowane. Płótno delikatne, znakomicie odwzorowane:

kadlup.jpg

fotka016.jpg

Idiotyczny podział steru kierunku. Część zintegrowaną z kadłubem trzeba wpasować we wnękę w części oddzielnej.

Przyjdzie kit, i będzie git

"Silnik" jaki jest, każdy widzi:

fotka018.jpg

Waloryzacja i próba montowania tego czegoś w modelu to, moim zdaniem praca nieco kłopotliwa. Trzeba poszukać żywicznego "Waspa" z Ardpolu.

Kratownica jest, ale na mój gust tylko jako szablon do zrobienia nowej:

fotka021.jpg

fotka011.jpg

fotka007.jpg

I reszta:

fotka022.jpg

fotka004.jpg

Kalka cieniutka, matowa. Niestety kolor czerwony na "7" i "kostkach" lekko przesunięty:

nalepki.jpg

Trafić z odcieniem czerwieni farba/kalka to sztuka. Szczególnie dla gościa, który farby widzi tylko, jako kolorowe kwadraciki na stronie e-sklepu.

Na koniec fragmencik instrukcji:

manual.jpg

Opinię o tym zestawie niech każdy sobie sam wyrobi. Ja tam nie żałuję trzech dych na niego wydanych

Pozdr.

Jak dla mnie nie jest źle. Trzy dychy może troche razić ale zważywszy że jest to A model to jestem w stanie we wszystko uwierzyć. Z silnikiem nie ma co walczyć tylko wywalić i włożyć inny pasujący. Owiewkę kabiny i wywaliłbym dalej niż widział i wytłoczył sobie sam na nowo