donalyah00 Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Witam, Przeglądając ostatnio ofertę LuckyModel.com zauważyłem pierwsze zestawy waloryzujące do u-bootów typu VII w skali 1:350. Skusiłem się na 2 zestawy dedykowane do modeli firmy AFV Club, typ VIIB i VIIC, z których, póki co, przypłynął pierwszy. W pudełku znajdują się dwie delikatne i cienkie blaszki: Oprócz tego producent dołączył żywiczny odlew działa 88 mm oraz jego toczoną, mosiężną lufę. Drugi wytoczony element to podstawa działka 20 mm. Rzut oka na instrukcję: Podsumowując, zestaw prezentuje się dosyć dobrze. Nie sprawdzałem go jeszcze z merytorycznego punktu widzenia, przyjdzie na to czas przy budowie modelu. Zamierzam go wykorzystać przy budowie u-boota z zestawu Flagmana (nieokreślona przyszłość). Wizualnie wydaje się mi on najciekawszym z obecnej na rynku trójki (AFV Club, Flagman, Revell). Jako ciekawostkę dodam, że podczas rozmowy z czeskim specjalistą od ponorek - Zbynkiem Škopánem - najwyżej ocenił on model AFV. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 dzięki za in-boxa, do mnie przypłynął z kolei kolejny zestaw czyli do VIIC, zawartość podobna - blaszki, żywica i metalowa lufka i podstawa, z racji iż posiadam dwa Flagmany to myślę, że w kolejnych zakupach uwzględnię te zestawy Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Witam Czy miałeś możliwość porównać te blaszki z blaszką w VIIC AFV ? Oczywiście ta w modelu nie jest tak rozbudowana jak te ale jest o niebo delikatniejsza niz ta w VIIB Sam miałem u-booty Flagmana i myślałem że są naj... do czasu jak dostałem VIIC AFV - Panowie ten cytowany wyżej czech ma rację !!! pozdrawiam - andreya Ps. Jak wyszedł koszt blaszek z przesyłką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 odpowiem za Marka, może coś dorzuci jeszcze od siebie blaszka AFV jest dużo uboższa od tej z Voyagera, dużą jej część zajmuje olinowanie wraz z naniesionymi izolatorami i proporczykami, pomysł jak dla mnie średni i po rezygnacji z nich niewiele części zostanie nam do wykorzystania, natomiast rysunek części na obu produktach jest bardzo podobny, przy czym niektóre Voyagerowe części wydają się być delikatniejsze co przy montażu dla moich niezdarnych łapek może się okazać wcale nie korzystniejsze co do VII-ek mam zarówno Flagmanowe, AFV jak Revellowskiego i oczywiście wszystkie kiedyś planuję zrobić Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Witam Jędrek jak oceniasz VIIC Revella. Robiłem do niego przymiarkę ale skończyło się na AFV . Ze zdjęć w sieci Revellowski VIIC wygląda jak zminiaturyzowany ze skali 1/72 i 1/144 . Czy te nity na kadłubie nie są przesadzone przy tej skali? Pytałem o koszty blaszki z przesyłką bo jest fajna i warto ja mieć ( pasuje do VIIB i prawie taka sama jest do VIIC a również można ją zaadaptować do wydawanego przez AFV VIID) pozdrawiam - andreya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 Jędrek jak oceniasz VIIC Revella biorąc wypraski do łapki to wygląda dość dobrze, by jednak zrobić jakieś mocniejsze porównanie trzeba by się znać lub zagłębić w tematykę u-bootów a na nich nie znam się kompletnie oglądałem przed chwilką wypraski Revella i AFV - wyglądają oba dobrze, odnoszę wrażenie, że AFV ma bardziej ostry rysunek części, kadłub w Revellu ma naniesione nitowanie ale czy jest to dobry pomysł to nie wyrobiłem sobie jeszcze opinii, generalnie ciut lepsze odczucia z tego oglądania mam na korzyść tego drugiego (czyli AFV) może Marek nam zdradzi jakie argumenty na korzyść AFV wysunął specjalista, pewnie okaże się to pomocne przy budowie tych modeli Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 21 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2009 Czy miałeś możliwość porównać te blaszki z blaszką w VIIC AFV ? Niestety nie. Oglądając zestawy Flagmana zdecydowałem, że jednak odpuszczę dalsze zakupy. Ze zdjęć w sieci Revellowski VIIC wygląda jak zminiaturyzowany ze skali 1/72 i 1/144 . Czy te nity na kadłubie nie są przesadzone przy tej skali? Wydaje mi się, że nitów w skali 1:350 nie powinno byc widać (no może jakieś bardzo masywne na pancernikach). Efekt przeskalowania jest dla mnie jednym z najtrudniejszych elelementów do odwzorowania przy budowie modeli. Drobne części oryginału pomniejszone 350 bądź 400 razy czasami są zbyt małe aby można było je poprawnie wykonać aby nie przedobrzyć. Lubię swoisty "bałagan" na pokładzie (uchwyty, kable, itp.) ale nitowanie kadłuba w tych skalach jest już poza moim sposobem postrzegania. Model AFV posiada bardzo ostre krawędzie detali, ale jednocześnie imitacje spawów wydają mi się zbyt mocnymi. Flagman natomiast posiada bardzo delikatną strukturę kadłuba - dlatego pozostanę przy nim. Na deser fotka porównawcza dwóch modeli autorstwa Zbynka Škopána wykonana na tegorocznej wystawie modelarskiej w Nachodzie - doskonale widoczne są różnice pomiędzy zestawem AFV i Revella. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 21 Grudnia 2009 Share Napisano 21 Grudnia 2009 Nity na kadłubie w 1:350 to nieporozumienie. Zwłaszcza, że na modelu w 1:72 już były za duże. Wydaje mi się, że w 350 nie powinno być widać nitów. Może nawet niektórych spawów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 21 Grudnia 2009 Share Napisano 21 Grudnia 2009 patrząc na te dwie fotki to AFV wygląda zdecydowanie lepiej Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 21 Grudnia 2009 Share Napisano 21 Grudnia 2009 Witam panowie Jestem jednak za u-bootami AFV . Miałem Flagmany i z nich zrezygnowałem dla VIIC AFV . Do Revella odeszły mi chęci tym bardziej że w Jadarze kupiłem prezentowane wyżej blaszki Voyagera do VIIC AFV (nr kat VN 35002) Znaleziona w sieci fotka VIIC AFV (model bez blaszek Voyagera) Jak widać przesadnie grube spawy na górze "bąbli" kadłuba można dopracować i efekt wyjdzie w miarę OK. pozdrawiam - andreya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 Witam ponownie Dzisiaj dostałem z Jadaru blaszkę Voyagera do VIIC AFV . Praktycznie blaszki do VIIB i VIIC są jednakowe tak samo jak instrukcje do obu zestawów . Jedyna drobna różnica to inne drabinki i luki techniczne na kiosku . Blaszki zawierają te same części dla jednej i drugiej wersji u-boota . Na fotkach cały zestaw i fragment instrukcji VIIC do porównania z przedstawioną wyżej przez "donalyah00" instrukcją do VIIB ( dla zobrazowania różnic o których napisałem ) . Ogólnie b.fajny zestaw waloryzujący dla miłośników u-bootów . Ciekawe jak będzie z jego spasowaniem do u-bootów Flagmana ( jeśli można to proszę o opinie w tym temacie ) pozdrawiam - andreya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi