Skocz do zawartości

Panther D 1:35 Dragon

Lord of Darkness

Rekomendowane odpowiedzi

Witam drogich Forumowiczów,chciał bym przedstawić wam moją Pantherę D najprawdopodobniej z okresu letniej ofensywy na łuku Kurskim z lata 1943 roku,lub też niewykluczone z puźnych walk na terenie III Rzeszy. Sam model przedstawia wóz z niezidentyfikowanej jednostki pancernej najprawdopodobniej jeśli się nie mylę,należący do któregoś z regimentów pancernych działających na tym obszarze, w tym czasie wyposażonych właśnie w wozy typ Panther D.

Bardzo możliwe ,że ów formacja została dość szybko pozbawiona przez "iwanów" swoich "kociaków" dlatego producent podaje ten egzemplarz jako niezidentyfikowany pod względem przynależności jednostkowej.

To dopiero mój trzeci w miarę poprawny i myślę ,że jako tako dobry model eksperymentowałem z brudzeniem washami itp wyszło jak wyszło cóż cały czas się uczę...Model wykonany prosto z pudełka fototrawione grille i metalowa lufa pozostałości (bo nie zrobiłem ich zbyt wiele):) ekranów pancernych z metalu,dodane przez producenta.Gąsienice to dragonowskie DSy.Proszę o śmiałe sugestie i porady. Pozdrawiam:)

P.S.Foty robione jak zwykle w pośpiechu więc widać świąteczne przygotowania:)

img6261pf.th.jpg

img6264m.th.jpg

img6265b.th.jpg

img6266i.th.jpg

img6267.th.jpg

img6279y.th.jpg

img6280.th.jpg

img6284c.th.jpg

Witam! Zimmerit był nakładany od jesieni 1943 i chyba Panther D pod Kurskiem takowego nie posiadał. Szkoda że zdjęcia sa słabe (sam robie niewiele lepsze) i nie można dokladnie ocenić i podziwiać twojej pracy. Mimo tego model pewnie by mi się podobał, tylko daj lepsze zdjęcia.

Czołem !

Panterka niezła, ale... stosujesz jakieś płyny do kalek ? Na fotce ukazującej bok wieży kalka wygląda jak naklejka, a nie "malowane" oznaczenie. Pytanko odnośnie tych blaszek na grillach - co to jest, nigdy takich nie widziałem. Aha i jeszcze pytanie - to model Dragona tak ?

Pozdrawiam

Przemo

Tak.... Marioba jak już zasugerowałem to są moje przypuszczenia co do malowań i prawdopodobnego pochodzenia Panthery na instrukcji jest podana niezidentyfikowana jednostka wiec... aha zimmerit jest fabryczny już na częściach dragonowskich.Foty słabe bo w pośpiechu i ciemno w pokoju było robione przed Wigilią.: )Co do pytania Przemko tak używam płynu do zmiękczania kalek ale tego nigdy nie widać nie wiem ,może za mało go daję albo jest po prostu stary... nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje tylko na moim dragonwskim Tiger I Late w miarę dobrze siadły...To na tych grulach to zwykła blacha mająca w jakimś tam stopniu zatrzymać kule karabinowe bądź działek wystrzelone przez lotnictwo to taka moja fantazja inwencja frontowa ujmijmy to tak.: )

Hejka, Lordzie vel Seb. Ta Pantera wydaje mi się znajoma... Stała koło innego Twojego kotka i LWS-a w rogu stołu na MP . Mówiłem Ci wtedy, żebyś większą uwagę przykładał do obróbki śladów łączenia form i resztek kołków wlewowych. Ten model rozpoznałem właśnie po resztkach "łapek" od ramki na uchwytach okrągłych pokrywek na włazie do silnika . Szkoda, że ich nie zanihilowałeś w tzw. międzyczasie. Pytałem Cię też, czy używasz płynu do kalek. Któraś z nich (chyba Balkenkreuz) się świeciła, na fotkach jest to bardziej widoczne. Zimm to niewdzięczna pow. pod kalki, bardzo nierówna, niestety. Jakość fotek nie pozwala docenić Twojej pracy, jednak wrażenie "na żywo" było bardzo pozytywne. Fajnie dobrane odcienie kolorów + minimalne brudzenie/kurzenie, tak jak lubię .

P.S. Co się dzieje z tym Tamkowym SuGiem III G, którego wyhaczyłem u was w klubie? Dziergasz do dalej, czy jest już ready?

Tak tak Kazio postaram bardziej przykładać się... hmmm jest sklejony czeka na malowanie trzeba go tylko odnaleźć gdzieś w Klubie tak używam płynów ale tego nie widać, tak to ta Pathera dobrze pamiętasz no ale chociaż Ty widziałeś ją na żywo.Pozdrawiam:)

• 1 month later...