Tymexior Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Witam.Waloryzacja wywołuje u mnie straszne kontrowersje.Powiedzcie jak zrobić jakieś zabrudzenia(błoto, pył, zatarcia itp.) np tutaj: http://picasaweb.google.com/piotrreddig2/T3476#5382886174297088194 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 To może jako autor zdjęcia które pokazałeś odpowiem Najpierw dwa zdjęcia tego miejsca po skończeniu modelu, to co wrzuciłeś było jeszcze z warsztatu, który zresztą jest tutaj: viewtopic.php?t=16137&highlight= I który może parę rzeczy wyjaśni. W sumie przeglądanie warsztatów jest dobrą opcją żeby coś podpatrzeć. Faktura błota to szara szpachlówka modelarska (humbrol) ze żwirem nałożona prosto na plastik po sklejeniu wszystkiego do kupy - dużo trzeba rozcieńczać nitro. Błoto było malowane po nałożeniu już kolorów kamuflażu. W sumie większość efektów w rodzaju zacieki itp. robi się farbami olejnymi dla plastyków - bo świetnie nadają się do mazania, rozcierania i tak dalej. Wszechobecny syf robi się z pigmentów. W sprawie zabaw z farbami olejnymi sprawdź temat "WASH" z działu Tajniki Modelarstwa na forum. Przejrzyj ten watek: http://www.planetarmor.com/forums/showthread.php?t=4418 Zdjęcia prawie wszystko wyjasnią, oglądaj od dołu bo zła kolejność wywołuje u mnie straszne kontrowersje A co w niej kontrowersyjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 Błoto to waloryzacja ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymexior Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2009 Dzięks za radę weterana. Po prostu słyszałem to i owo o "brudzeniu" modeli i chciałem posłuchać rady profesjonalisty. Ten model T-34 wyszedł Ci po prostu mistrzowsko. Błoto to waloryzacja ?Pzdr No jakbyś nie wiedział błoto to ślad użytkowania, a waloryzacja to są właśnie ślady użytkowania.Pozdrawiam Używaj funkcji "Zmień" jeżeli chcesz coś dodać do swojego posta zaraz po napisaniu, a nie pisz posta pod postem. Mod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 W sumie w takim zwyczajowym nazewnictwie modelarskim waloryzacja to dodawanie do modelu dodatkowych zestawów blach czy części żywicznych. Błoto to błoto ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymexior Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2009 Dobra.Mam jeszcze 2 pytania. Reasumując, do "brudzenia" modeli (błoto, zacieki itp.) mam używać pigmentów i farb olejnych dla plastyków, tak? A takie cuś nadaje się na weathering? http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=718252&kateg=718173 2.Jak malujecie i waloryzujecie swoje modele? Podczas budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymexior Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2009 Mógłby mi ktoś powiedzieć czego się używa do waloryzacji? Słyszałem o pastelach, jakiś pigmentach... powiedzcie mi co i jak o tym, jak to w ogóle zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 Napewno nada się.Jeśli nie będzie za dobre to sądzę, że na małych częściach ci nie zmieni różnicy.Sądzę , że można śmiało brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 Zestaw podstawowy do pancerki: Farby olejne Van Gogh prod. Talens, kolory: Sienna Palona, Brąz van Dycke, Czerń Kostna, Umbra Palona (ang. Burnt Sienna, Brown Van Dycke, Ivory Black, Burnt Umber). Rozcieńczalnik - White Spirit prod. Fundacji Egit albo Talens <- wszystko dostępne w sklepach plastycznych. Ewentualnie do rozcieńczania można użyć benzynkę do zapalniczek Zippo. Olejami działa się na powierzchniach malowanych farbami akrylowymi albo zabezpieczonych lakierem akrylowym. Podstawowe pigmenty to z palety MIG Productions: Russian Earth, Dark Mud, European Dust, Industrial City Dirt. Używać na sucho albo pomagać sobie rozcieńczalnikami takimi jak do olejnych - własna inwencja. A najlepiej przejrzeć jeszcze wątek o Chemii z Tajników Modelarstwa na forum i poprzeglądać warsztaty, gdzie widać wszystko krok po kroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymexior Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2009 Ok dzięki. Czyli farbami waloryzować według własnego uznania.A czy te pigmenty można zastąpić np. suchymi pastelami, albo jakimiś naturalnymi składnikami?Np. ziemia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi