Skocz do zawartości

Waloryzacja - pytanie o brudzenie.

Tymexior

Rekomendowane odpowiedzi

To może jako autor zdjęcia które pokazałeś odpowiem

Najpierw dwa zdjęcia tego miejsca po skończeniu modelu, to co wrzuciłeś było jeszcze z warsztatu, który zresztą jest tutaj:

viewtopic.php?t=16137&highlight=

I który może parę rzeczy wyjaśni. W sumie przeglądanie warsztatów jest dobrą opcją żeby coś podpatrzeć.

teciak_galC8of23.jpg

T34gal13.jpg

Faktura błota to szara szpachlówka modelarska (humbrol) ze żwirem nałożona prosto na plastik po sklejeniu wszystkiego do kupy - dużo trzeba rozcieńczać nitro. Błoto było malowane po nałożeniu już kolorów kamuflażu. W sumie większość efektów w rodzaju zacieki itp. robi się farbami olejnymi dla plastyków - bo świetnie nadają się do mazania, rozcierania i tak dalej. Wszechobecny syf robi się z pigmentów.

W sprawie zabaw z farbami olejnymi sprawdź temat "WASH" z działu Tajniki Modelarstwa na forum.

Przejrzyj ten watek:

http://www.planetarmor.com/forums/showthread.php?t=4418

Zdjęcia prawie wszystko wyjasnią, oglądaj od dołu bo zła kolejność

wywołuje u mnie straszne kontrowersje

A co w niej kontrowersyjnego?

Dzięks za radę weterana. Po prostu słyszałem to i owo o "brudzeniu" modeli i chciałem posłuchać rady profesjonalisty. Ten model T-34 wyszedł Ci po prostu mistrzowsko.

Błoto to waloryzacja ?

Pzdr

No jakbyś nie wiedział błoto to ślad użytkowania, a waloryzacja to są właśnie ślady użytkowania.Pozdrawiam

Używaj funkcji "Zmień" jeżeli chcesz coś dodać do swojego posta zaraz po napisaniu, a nie pisz posta pod postem.

Mod.

W sumie w takim zwyczajowym nazewnictwie modelarskim waloryzacja to dodawanie do modelu dodatkowych zestawów blach czy części żywicznych. Błoto to błoto ;)

Dobra.Mam jeszcze 2 pytania. Reasumując, do "brudzenia" modeli (błoto, zacieki itp.) mam używać pigmentów i farb olejnych dla plastyków, tak? A takie cuś nadaje się na weathering?

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=718252&kateg=718173

2.Jak malujecie i waloryzujecie swoje modele? Podczas budowy?

Zestaw podstawowy do pancerki:

Farby olejne Van Gogh prod. Talens, kolory: Sienna Palona, Brąz van Dycke, Czerń Kostna, Umbra Palona (ang. Burnt Sienna, Brown Van Dycke, Ivory Black, Burnt Umber). Rozcieńczalnik - White Spirit prod. Fundacji Egit albo Talens <- wszystko dostępne w sklepach plastycznych. Ewentualnie do rozcieńczania można użyć benzynkę do zapalniczek Zippo. Olejami działa się na powierzchniach malowanych farbami akrylowymi albo zabezpieczonych lakierem akrylowym.

Podstawowe pigmenty to z palety MIG Productions: Russian Earth, Dark Mud, European Dust, Industrial City Dirt. Używać na sucho albo pomagać sobie rozcieńczalnikami takimi jak do olejnych - własna inwencja.

A najlepiej przejrzeć jeszcze wątek o Chemii z Tajników Modelarstwa na forum i poprzeglądać warsztaty, gdzie widać wszystko krok po kroku.