Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hejo hej! potrzebuję pomocy - bardzo zależy mi, żeby jakoś odrestaurować stare modele samolotów, sklejone około 20 lat temu, niestety niektóre są w stanie agonalnym...większość jest pożółkła, kalkomanie się kruszą, farba jakaś taka brzydka...a nie powiem, są to modele drogie sercu memu, że tak ładnie powiem jest ich w sumie 7, w tym 2 helikoptery: British Airways na Tridencie, KLM, PANAM na Boeingu 727, TU154 na Interflugu, i Air Inter. Jest jeszcze jeden, ale jest w tak słabej kondycji, że nie ma kalek wcale, więc nie wiem już co to...

Możecie coś doradzić? zerwać i na nowo malować?bez kalek?

jeśli palnęłam jakiś podstawowy błąd - wybaczcie - jestem początkująca na forum

Napisano

Wyjścia są dwa Albo malować na nowo i próbować znaleźć takie same kalki na aukcjach internetowych bądź jakieś zastępcze (są robione kalki dla pasażerów) albo malować wszystko łącznie z tym co pierwotnie było kalkami Godła i litery od szablonów itp. No ale to zależy czy masz aerograf czy nie bo z tego co wiem bez aerografu będzie ciężko

Napisano

no właśnie nie mam aerografu...jak skończę obecny model to pomyślę nad tamtymi. Ciekawa jestem tylko czy modele można potraktować fiksatywą, w ramach utrwalenia (choć nie wiem po co - czy zabezpieczy to przed żółknięciem farby?) trzeba będzie pokombinować

Napisano

Fiksatywa chyba może wejść za bardzo w związek z farbami (akryl szczególnie, olej trochę mniej) to zależy jakimi malujesz modele. I chyba środek ten lekko zmienia barwy....

Najlepiej trzymać modele w za szybą i raczej nie nasłonecznionym non-stop miejscu. Zwykły lakier matowy np valllejlo za 8 zł też chroni bardziej i farbę i lakier przed wyniszczeniem.